Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Króliki towarowa produkcja mięsna Barabasz

06-07-2015, 23:24
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 27.90 zł      Aktualna cena: 27.90 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 5490061225
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 1   
Koniec: 06-07-2015 23:04:16

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Nasze aukcje | Napisz do nas | O nas | Koszt wysyłki | Kontakt

Kontakt

E-mail: [zasłonięte]@agroswiat.pl

Telefony:

22[zasłonięte]226-67

512-[zasłonięte]-991

[zasłonięte]500-4567

Fax.: 22[zasłonięte]434-60
Formy płatności

Tradycyjny przelew na konto

Płacę z Allegro

Płatność przy odbiorze

Książki wysyłamy:

Pocztą Polską

Kurierem Opek

Nasze konta:

721[zasłonięte]200400[zasłonięte]20239[zasłonięte]364


501[zasłonięte]555811[zasłonięte]51500[zasłonięte]071

Koszt wysyłki

Bez względu na ilość zamówionych tytułów koszt wysyłki doliczany jest jednokrotnie i zależy od wagi książek.
Króliki towarowa produkcja mięsna
Króliki towarowa produkcja mięsna
Wydawnictwo: PWRiL
  • Autor: Bogusław Barabasz, Józef Bieniek
  • Wydawca, rok wydania: PWRiL, 2003
  • Liczba stron : 143
  • Oprawa i wymiary: miękka, 145 x 205 mm
  • ISBN:[zasłonięte]978-83-01821-6
  • Nie po raz pierwszy hodowla królików przeżywa okres rozkwitu. Zwierzęta te dostarczają wartościowych futer, wełny i mięsa, są też wykorzystywane do celów doświadczalnych.Mięsny kierunek użytkowania królików należy dziś uznać za główny. Walory mięsa króliczego znane są od dawna. Zapotrzebowanie na smaczne i dietetyczne mięso ciągle rośnie. Ostatnio stwierdzenie przypadków wystąpienia BSE u bydła oraz pryszczycy u świń stało się przyczyną wzrostu zainteresowania konsumentów gatunkami mięsa dobrego, a przy tym niebudzącego negatywnych emocji. Drugą przyczyną zmian w preferencjach konsumentów jest skuteczne propagowanie takiego sposobu odżywiania się, który sprzyja zachowaniu zdrowia i przedłużeniu życia. Z tych powodów coraz bardziej poszukiwane jest mięso chude, lekkostrawne, o dużej wartości odżywczej, a takie właśnie jest mięso królicze. Odznacza się ono wysokim udziałem pełnowartościowego białka oraz związków mineralnych.

    Struktura hodowli królików w Polsce jest dość specyficzna. Istnieje niewiele dużych stad z kontrolą użytkowości oraz kilka ferm wielkotowarowych, ale większość królików (ponad 80% pogłowia) utrzymywana jest w małych stadach, których właścicielami są drobni hodowcy, emeryci i działkowcy. Szacuje się, że obecnie jest w Polsce około 11 min samic.

    Do ras najczęściej użytkowanych należą: biała i czerwona nowozelandzka, kalifornijska, biała duńska, biała termondzka i biała popielniańska; pod uwagę brana jest także rasa alaska. Wspólnymi cechami tych ras są: wczesne dojrzewanie, dobra płodność i plenność oraz szyb­kie tempo wzrostu i dobra użytkowość rzeźna. Krzyżowanie tych ras między sobą może wywołać efekt wybujałości potomstwa, tzw. heterozji, objawiającej się lepszymi, w porównaniu z rasami czystymi, wynikami produkcyjnymi, takimi jak szybsze tempo wzrostu, lepsze wykorzystanie paszy i osiąganie masy ciała 2,5-3 kg w wieku 90 dni lub wcześniej. Wymagania te mogą być też spełnione po zastosowaniu w hodowli nowoczesnych linii wytworzonych według opatentowanego schematu przez komercyjne firmy hodowlane.

    Spis treści

    Założenia organizacyjno-techniczne fermy

    Skala produkcji; Zaopatrzenie w materiał rozpłodowy; Zaopatrzenie w pasze, klatki i niezbędne urządzenia; Rachunek ekonomiczny

    Urządzanie fermy

    Lokalizacja fermy; Pomieszczenia; Mikroklimat pomieszczeń;

    Niezbędne instalacje i urządzenia

    Ogrzewanie; Wentylacja; Oświetlenie; Inne urządzenia

    Klatki - typy i konstrukcje; Rozplanowanie fermy; Warunki utrzymania zwierząt - wymagania unijne

    Podstawy pracy hodowlanej i charakterystyka materiału zwierzęcego

    Metody pracy hodowlanej

    Ocena wartości użytkowej i hodowlanej; Selekcja; Dobór wyselekcjonowanych zwierząt do rozrodu; Przydatność niektórych ras i ich krzyżówek do produkcji brojlerów; Wyspecjalizowane linie do produkcji brojlerów

    Rozród królików

    Wybór zwierząt do rozrodu; Intensywność rozrodu; Metody krycia (naturalne i sztuczne); Ciąża; Poród i postępowanie z noworodkami; Odchów młodzieży do czasu odsądzenia; Odsądzanie młodych

    Żywienie królików

    Fizjologiczne podstawy żywienia; Zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe; Energia

    Białko; Tłuszcze; Włókno; Składniki mineralne i witaminy; Składniki mineralne; Witaminy; Woda; Pasze stosowane w żywieniu; Zasady żywienia stada podstawowego; Żywienie samic w okresie laktacji; Żywienie młodych królików w okresie tuczu

    Profilaktyka i ochrona zdrowia

    Warunki sanitarne na fermie; Choroby niezaraźliwe, zaburzenia pokarmowe, zranienia; Schorzenia na tle żywieniowym; Schorzenia przewodu pokarmowego i wątroby; Schorzenia spowodowane nieodpowiednią pielęgnacją i złym obchodze­niem się ze zwierzętami; Schorzenia wywołane niewłaściwym mikroklimatem; Choroby zaraźliwe; Profilaktyka

    Zasady uboju królików i przerobu mięsa króliczego

    Wyposażenie ubojni i przepisy sanitarno-weterynaryjne; Postępowanie przy uboju; Badanie przedubojowe królików; Badanie tusz króliczych; Ubój królików; Przygotowanie zwierząt do uboju

    Oszołamianie; Skrwawienie; Skórowanie; Wytrzewianie (patroszenie) tuszki; Dalsze postępowanie

    Ocena użytkowości rzeźnej; Wartość odżywcza mięsa króliczego

    Wykorzystanie innych surowców króliczych

    tem_hod
    Dziękujemy za odwiedzenie naszych aukcji!