Tytuł |
Króliki. Reksy – użytkowanie futerkowe
|
Autor |
B.Barabasz, J. Bieniek
|
Wydawca
|
PWRiL |
Rok wydania
|
2008 |
Liczba stron
|
163 |
Wymiary
|
145 x 205
|
Okładka
|
miękka
|
ISBN |
[zasłonięte]978-83-99009-3
|
Hodowla królików z przeznaczeniem na futro nigdy
nie była zbyt rozpowszechniona. Od początków udomowienia królik znany był z
doskonałego, wartościowego i dietetycznego mięsa, stąd też na przestrzeni
wieków właśnie pozyskiwanie mięsa było głównym celem hodowli tego gatunku.
Skórki królików, chociaż bardzo tanie, cechuje stosunkowo mała trwałość, co jest
przyczyną ograniczonego ich wykorzystania w kuśnierstwie. Duże zdolności
adaptacyjne królika do najróżniejszych warunków klimatycznych i sposobów
utrzymania przyczyniły się do wyhodowania bardzo dużej liczby ras i odmian,
wśród których tylko nieliczne reprezentują futerkowy typ użytkowania. Wśród
najważniejszych ras futerkowych królików wymienić należy, m.in.: niebieskie
wiedeńskie, białe wiedeńskie, francuskie srebrzyste, szynszylowe, srokacze,
białe polskie i czarne podpalane.
Wyjątkowo piękna struktura okrywy włosowej
królików tych ras oraz oryginalne warianty umaszczenia powodowały, że
pozyskiwane z nich skórki znajdowały nabywców, były przerabiane na czapki,
kołnierze oraz liczne dodatki do ubrań. Niezależnie od tego wykorzystywane były
jako surowiec do podrabiania cenniejszych gatunków skór futerkowych, jak skórki
rysi, lampartów, ocelotów, soboli czy skunksów. Ważną zaletą skórek królików
futerkowych jest łatwość ich barwienia (zwłaszcza skórek jednobarwnych,
białych) na różne kolory, normalnie niespotykane u zwierząt futerkowych, np.
różowy, zielony, czerwony, lila itp. Uszlachetnione w taki sposób stanowią
atrakcyjne dodatki do konfekcji młodzieżowej.
Spis treści
1. Gospodarcze znaczenie królików
futerkowych
2. Odmiany barwne królików krótkowłosych
2.1. Cechy budowy
2.2. Przegląd odmian barwnych
3. Podstawy pracy hodowlanej
3.1. Założenia ogólne
3.2. Struktura spokrewnień
3.3. Ocena wartości hodowlanej
3.3.1. Ocena wartości hodowlanej kastoreksów i
reksów szynszylowych
3.3.2. Selekcja
3.3.3. Dobór do kojarzeń
4. Charakterystyka skóry i okrywy
włosowej królików futerkowych
4.1. Stadia dojrzewania skóry i okrywy włosowej
4.1.1. Cechy okrywy włosowej w stadium pełnej
dojrzałości
5. Pomieszczenia dla królików
6. Żywienie królików futerkowych
6.1. Ogólne zasady żywienia
6.2. Uwarunkowania fizjologiczne
6.3. Rola poszczególnych składników pokarmowych
6.4. Pasze stosowane w żywieniu królików
6.5. Praktyczne zalecenia żywieniowe
7. Rozród królików i odchów młodych
7.1. Krycie
7.2. Ciąża i wykoty
7.3. Odchów młodych przy matkach
7.4. Odsądzanie młodych od matek
8. Użytkowanie futrzarskie
8.1. Terminy uboju
8.2. Zasady uboju i wstępnej obróbki skór
9. Użytkowanie mięsne królików
futerkowych
9.1. Ubój
9.2. Ocena użytkowości rzeźnej
9.3. Wartość odżywcza mięsa króliczego
10. Profilaktyka weterynaryjna i choroby
królików
10.1. Choroby bakteryjne
10.2. Choroby wirusowe
10.3. Grzybice
10.4. Choroby inwazyjne
10.5. Choroby niezakaźne
10.6. Niedobory witaminowe