Królewna Śnieżka - herbata owocowa na bazie hibiskusa z dodatkiem skórki róży, cukrowych śnieżynek, jabłka, cynamonu, pomarańczy, żurawiny, migdałów i kwiat słonecznika. Ta wspaniała mieszanka ożywi, każdy poranek i przyprawi państwa o uśmiech. Hibiskus ma wspaniały, ciemnoczerwony kolor oraz orzeźwiający, kwaskowaty smak. Neutralizuje wolne rodniki tlenowe, które niszcząc naczynia krwionośne, powodują rozwój arteriosklerozy, prowadzącej do chorób serca. Jest cennym źródłem wapnia, witaminy C i soli mineralnych. Reguluje ciśnienie tętnicze krwi, poprawia pracę wątroby, wzmacnia układ odpornościowy, działa kojąco, przeciwzapalnie oraz łagodzi podrażnienia. Przyspiesza przemianę materii, zmniejsza wchłanianie w jelitach i oczyszcza organizm. Zawiera liczne kwasy organiczne i jest bardzo pomocny w odchudzaniu. Posiada antybakteryjne i moczopędne działanie, dzięki czemu zapobiega zastojom wody w organizmie. Schłodzona herbata z kwiatów hibiskusa orzeźwia i dodaje energii, pita na gorąca wspomaga organizm w walce z infekcjami.
Sposoby parzenia:
1. Na gorąco
Dwie łyżeczki zalać 200ml gorącej ale nie wrzącej wody parzyć przez 5-8 min.
2. Na zimno
Z hibiskusa można przyrządzić karkade - doskonały napój na gorące dni. Pięć łyżeczek zalać 1/2l gorącej, ale nie wrzącej wody parzyć przez 5-8 min. po schłodzeniu dosłodzić cukrem trzcinowym, kandyzem lub miodem, zmiksować z lodem w stosunku 1/1. Podawać w wysokiej szklance ze słomką.