Kiełki kozieradki (Trigonella foenum-graecum) pozytywnie wpływają na działanie wątroby, która odpowiedzialna jest za oczyszczanie organizmu z toksyn. Usprawniają wchłanianie pokarmów, a także wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego, oraz wspomagają proces wytwarzania czerwonych krwinek.
Spożywanie surowych kiełków kozieradki działa osłonowo i przeciwzapalnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego, dlatego zaleca się je przy chorobach i infekcjach żołądka, m.in. chorobie wrzodowej.
Kiełki kozieradki najlepiej spożywać w momencie, gdy ich długość odpowiada ok. długości ziarna, ponieważ, gdy bardziej wyrosną stają się gorzkie. Można je dodawać do ryżu, owoców, a także potraw z warzyw. Mają niezwykły smak!
UPRAWA: Kiełki najłatwiej jest uprawiać w kiełkownicy (specjalnym naczyniu do uprawy kiełków), lecz udaje się także łatwo otrzymać w słoiku, jak i w płytkiej warstwie zwykłej ziemi.
WARTOŚCI ODŻYWCZE KIEŁKÓW KOZIERADKI:
Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, C
Makroelementy: Wapń, żelazo, cynk, potas, fosfor, siarka
Ponadto: Saponiny, flawonoidy, lecytyna, białko (29%)
CO KUPUJESZ? Przedmiotem ukcji jest oryginalne opakowanie nasion 20 g. pochodzące od uznanego, polskiego producenta. Są one standaryzowane, co gwarantuje ich jakość i żywotność. Kupując nasiona z niewiadomego źródła nie masz żadnej gwarancji, że coś w ogóle z nich wykiełkuje.
Domowy sposób uprawy kiełków: Nasiona należy dokładnie przepłukać, wsypać do czystego słoika w takich ilościach, aby przykrywały dno i zalać na kilka godzin przegotowaną, letnia wodą (można zostawić na noc). Następnie należy zlać wodę. Nasiona ponownie przepłukać, słoik nakryć gazą, obwiązać gumką i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Przepłukiwać i zlewać wodę co najmniej dwa razy dziennie. Kiełki są gotowe do spożycia po 3-6 dniach.
SPRZEDAJEMY WSZYSTKIE NASIONA NA KIEŁKI !!!
SPRAWDŹ POZOSTAŁE AUKCJE !!!
Koszt wysyłki jest niezależny od liczby zamówionych opakowań!