Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KOZIERADKA nasiona na kiełki 100g *HP*

28-11-2014, 10:14
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 10 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 10 zł     
Użytkownik HURTPOL1
numer aukcji: 4747514629
Miejscowość Sierpc
Kupiono sztuk: 2    Licytowało: 2    Wyświetleń: 17   
Koniec: 28-11-2014 09:49:42
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Strona

Szablon

Aukcje Komentarze Kontakt

KATEGORIE

O MNIE



Hurtownia Ogrodnicza
"Hurtpol"

Gołda Przemysław
09-200 Sierpc
ul Płocka 54/3
NIP: 569[zasłonięte]5065
1/ PL
2/ Jakość : WE
3/ PIORIN
4/ Nr z rej. przeds.:
14/37/11744

PŁATNOŚĆ

Płatność przelewem
bankowym lub przekazem
pocztowym.
Bank Spółdzielczy w Ciechanowie o/ Żuromin
Nr rachunku :
948[zasłonięte]000820[zasłonięte]300
56[zasłonięte]001


WYSYŁKA


Towar wysyłamy w ciągu 48 godzin od zaksięgowania przelewu na naszym koncie.


WARUNKI ZAKUPU



Przy zakupie przypraw , ziół suszonych , nasion za kwotę ponad 150zł przesyłka gratis.
(Nie dotyczy kiełkownic i akcesoriów).


KONTAKT



Wszelkie pytania prosimy kierować na maila :
[zasłonięte]@wp.pl lub
tel. 242[zasłonięte]788
(w dni powszednie w godz. 9.00-15.00).

 


KOZIERADKA

Trigonella foenum graecum

 

Zawiera 30% białka, dużo żelaza i witaminy A.

Kilka łyżek nasion (3-4) płuczemy, następnie zalewamy dużą ilością czystej wody (przegotowanej lub źródlanej) i odstawiamy na 12 godzin. Następnie płuczemy tak, aż woda będzie całkiem czysta i przenosimy do kiełkownicy. Należy płukać je 2-3 razy dziennie.

Kiełki kozieradki spożywamy ok. 3 dnia, możemy jednak przedłużyć ich hodowlę do tygodnia by otrzymać dłuższe, zielone pędy z listkami.

Kozieradka jest ważnym składnikiem sosów curry. Staje się popularna do kiełkowania ze względu na swój niepowtarzalny smak. Smak robi się bardziej gorzki jeśli kiełkowanie przedłuża się.


Licytujesz: 1 opakowanie nasion na kiełki o wadze 100g.

Ponieważ wbrew pozorom kiełkowanie nie jest łatwą sztuką poniżej podajemy podstawową procedurę prawidłowego kiełkowania nasion, która mamy nadzieję pomoże naszym klientom uzyskać dorodne i smaczne kiełki wysokiej jakości.

1/ Pobranie odpowiedniej ilości nasion, sprawdzenie ich czystości, usunięcie takich elementów, jak kamyki, nasiona chwastów, połamane lub uszkodzone nasiona.

2/ Przepłukanie nasion.

3/ Namaczanie nasion przez odpowiednio długi czas w zależności od gatunku.

4/ Wstawienie nasion do pojemnika, odpowiednio częste przepłukiwanie, również w zależności od gatunku.

5/ Należy zadbać o to, aby nasiona nie psuły się i nie pleśniały. Dzieje się tak wtedy, gdy wsypiemy ich zbyt dużą ilość. Dlatego wsypujemy tylko jedną warstwę luźno rozłożonych nasion. Do namaczania i zraszania należy używać zawsze letniej, przegotowanej wody. Pleśń pojawia się również z powodu zbyt dużej wilgoci, lub zbyt wysokiej temperatury (albo i jedno i drugie ), ponadto niektóre nasiona są trudniejsze w hodowli, dla ich skiełkowania z sukcesem, oprócz wiedzy niezbędne jest też odpowiednie doświadczenie, dlatego właśnie tak często poleca się lucernę lub rzodkiewkę na początek hodowli, jako rośliny kiełkujące dość łatwo.

Metody kiełkowania:

Hodowlę kiełków najlepiej zacząć od kiełkowania na sitku, ligninie lub wacie. Po nabraniu doświadczenia i wprawy można pokusić się o kiełkowanie w pojemnikach.

1/ Na sitku: łyżkę wypłukanych nasion pszenicy, jęczmienia lub owsa wysypujemy na plastikowe sitko. Do szklanki wlewamy letnia wodę, tak aby nasiona się z nią nie stykały. Wymieniamy wodę 1-2 razy dziennie. Kiełki są gotowe do spożycia po kilku dniach.

2/ Na ligninie lub wacie: metoda najlepsza dla rzodkiewki, rzeżuchy i lnu. Na talerzyku lub spodeczku kładziemy zwilżoną ligninę lub watę i rozsypujemy na nim równomiernie nasiona. Zraszamy 2-3 razy dziennie, tak aby podłoże nie wyschło. Po kilku dniach pojawiają się kiełki.

3/ Na gazie: metoda najlepsza dla cieciorki, soi oraz fasoli mung i adzuki. Nasiona najpierw moczymy w letniej wodzie przez ok. 12 godzin, następnie osączamy je i opłukujemy. Do dość szerokiego naczynia, np. słoika lub garnka, wlewamy letnią, przegotowaną wodę. Naczynie nakrywamy gazą mocując ją gumką wokół jego brzegów tak aby nie dotykała ona wody. Rozsypujemy nasiona, w taki sposób aby leżały na wilgotnej gazie, ale się nie moczyły. Po kilku dniach kiełki są gotowe do spożycia.

4/ W pojemniku: bardzo wygodna do kiełkowania nasion jest kiełkownica. Jest ona zbudowana z pięciu elementów.

a/ Pokrywka - gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach temperatury.

b/ Szalki do kiełkowania – trzy duże szalki o średnicy 20cm. Można w nich poddawać kiełkowaniu jednocześnie trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe wysiewanie nasion.

c/ Czerwone syfony odpływowe – zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulują wilgotność.

d/ Wentylatory – w pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonych do kiełkowania nasion umieszczono po trzy wentylatory. Służą one do odprowadzania gazów tlenu.

e/ Zbiornik wody – po nawodnieniu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku, może ona służyć do podlewania kwiatów.

 

Wszelkie pytania odnośnie transakcji i towaru prosimy zgłaszać na maila: [zasłonięte]@wp.pl