Kozieradka nasiona na kiełki - 100 g
Kod: 69955
KOZIERADKA:
Kiełki kozieradki (Trigonella foenum-graecum) są świetnym
źródłem białka, żelaza oraz witamin A i C. Pozytywnie wpływają na
działanie wątroby, dzięki czemu wspomagają oczyszczanie organizmu z
toksyn. Usprawniają wchłanianie pokarmów, oraz wydzielanie soku
trzustkowego, żołądkowego i jelitowego, a także wspomagają proces
wytwarzania czerwonych krwinek.
Spożywanie surowych kiełków kozieradki działa osłaniająco i
przeciwzapalnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego, dlatego zalecane
są przy chorobach i infekcjach żołądka, m.in. chorobie wrzodowej.
Kiełki kozieradki najlepiej spożywać w momencie, gdy ich długość
odpowiada mniej więcej długości ziarna, gdyż bardziej wyrośnięte stają
się gorzkie. Ze względu na dość niezwykły smak używa się ich w kuchni
bardzo oszczędnie. Można dodawać je do ryżu, owoców i potraw z warzyw.
Domowym sposobem kiełki można wyprodukować w następujący sposób:nasiona
należy dokładnie przepłukać na sicie i zalać w czystym słoiku na kilka
godzin wodą. Następnie należy wodę zlać,nasiona przepłukać pod bieżącą
wodą i umieścić w płaskim naczyniu na namoczonej warstwie bibuły lub
ligniny. Naczynie przykryć,aby ograniczyć parowanie wody.Odstawić w
cieple nienasłonecznione miejsce.W miarę potrzeby zraszać. Po 4-5
dniach można ścinać wyrośnięte kiełki.
Gramatura: 100 g
Kiełki roślin są dla organizmu człowieka najcenniejszym źródłem witamin, soli mineralnych, naturalnych leków i różnych składników wzmacniających. Są bogate w witaminy A,B kompleks, C, E, H, K, PP i liczne aminokwasy
Drzewka
owocowe wysyłane są po 30 września według kolejności opłacania
zamówień. Wszystkie moje aukcje poza drzewkami owocowymi są wysyłane na
bieżąco, proszę zatem o nie łączenie zamówień dotyczących drzewek
owocowych z bylinami, różami, nasionami traw i krzewami owocowymi np. borówkami w doniczkach. Można natomiast łączyć aukcje z drzewkami owocowymi.
|