|
KOZIERADKA MIELONA
50 gram
Kozieradka to roślina znana i stosowana już w starożytności. Prażone nasiona spożywano bowiem jako pokarm wzmacniający i odmładzający. Na Bliskim Wschodzie karmiono nią kobiety w haremach.
Nasiona kozieradki wykazują działanie ogólnie wzmacniające organizm, stanowią uzupełnienie diety w łatwo wchłanianie białko i tłuszcze roślinne. Kozieradka ułatwia również przyswajanie węglowodanów, a ponadto wpływa korzystnie na poziom cholesterolu oraz pobudza wydzielanie soku trawiennego i regenerację wszystkich tkanech. Szczególnie polecana jako zioło wzmacniające dla rekonwalescentów i sportowców.
Jako przyprawa kozieradka stosowana jest głównie w kuchni hinduskiej oraz tajlandzkiej. Jej nasion używa się przede wszystkim do przygotowania zalew do marynat, proszku curry, makaronów, żółtego sera, różnego rodzaju zup i sosów, pieczywa i potraw mięsnych.
Sposób użycia: − Zewnętrznie: nasiona rozdrobnić, wymieszać z wodą na pastę, ogrzać i nanieść na płótno. Tak przygotowane ciepłe okłady (kataplazmy) przykładać na chore miejsca 2-3 razy dziennie; − Wewnętrznie: łyżkę nasion zalać szklanką wody, gotować 15 min., przecedzić, odwar pić 2-3 razy dziennie.
przycisk1 przycisk8
|