Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KOSOWSKA KUCHNIA JARSKA Reprint CIEKAWA spis treśc

15-05-2014, 16:31
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 24 zł     
Użytkownik homuncio
numer aukcji: 4214003517
Miejscowość Katowice
Wyświetleń: 4   
Koniec: 15-05-2014 15:50:03

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Waga (z opakowaniem): 0.50 [kg]
Okładka: miękka
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

„Kosowska kuchnia jarska”

 

Przepisy napisała

R. Tarnawska

 

Objaśnienia higieniczne podał

A. Tarnawski 

 

Reprint warszawskiego wydania M. Arcta z 1929 

 

 

Skrócony spis treści (podaję tylko tytuły rozdziałów głównych):

 

Część I: Kuchnia:

 

1. Pokarmy mleczne: 

- O mleku w ogólności;

- O sporządzaniu sera;

 

2. Zupy (polewki):

- O esencjach;

- Kleiki;

- Zupy jarzynowe o smaku obojętnym;

- Zupy strączkowe;

- Zupy, czyli polewki jarzynowe kwaśne;

- Zupy słodkie;

- Zupy owocowe;

- Surowe soki jarzynowe dla chorych i poszczących oraz w surówce.

 

3. Dodatki do zup;

 

4. Sosy:

- Sosy o smaku obojętnym;

- Sosy kwaśne;

- Sosy słodkie.

 

5. Jarzyny;

5a. Mieszaniny z jarzyn;

5b. Grzyby;

5c. Trwałe przetwory jarzynowe.

 

6. Potrawy z kartofli;

 

7. Potrawy zbożowe:

- Ryż i kasze;

- Pokarmy strączkowe.

 

8. Przystawki (w tym opiekanki, czyli kotlety jarskie, blinki, kapuśniaki, babki i przekąski);

 

9. Potrawy jarskie złożone:

- Pierogi,

- Makaron;

- Budynie;

- Pasztety i pieczenie jarskie.

 

10. Potrawy z sera i jaj:

- Potrawy z jaj;

- Przystawki z sera;

 

11. Surowe sałaty. Jarzyny:

- Sałaty liściaste;

- Sałaty z liści innych warzyw i dzikich roślin;

- Sałaty z kapusty;

- Ogórki i pomidory (jako sałaty);

- Sałaty z jarzyn rozmaitych;

- Sałaty różne, czyli z jarzyn gotowanych i surowych;

- Przyprawy do sałat (podlewy).

 

12. Kompoty i owoce:

- Kompoty surowe;

- Kompoty gotowane;

- Marmoladki;

- O konserwach owocowych.

 

13. Soki owocowe i napoje:

- Soki owocowe surowe;

- Napoje z gotowanych owoców;

- Namiastki herbaty zwykłe.

 

14. Leguminy proste:  

- Kasze i pokarmy strączkowe jako leguminy;

- Przekąski słodkie.

 

15. Leguminy złożone:

- Leguminy bez owoców;

- Leguminy z owocami;

- Leguminy zimne i mrożone;

- Lody;

- Szodony;

- Torty;

- Lukry;

- Ciastka i placki;

- Ciasta drożdżowe.

 

16. Pieczenie chleba;

 

17. Porządek pokarmów:

- Porządek obiadów;

- Uwagi ogólne o kolacji;

- Surowe obiady, śniadania i kolacje.

 

  Część druga: Objaśnienia higieniczne:

1. Jak pokarmy trawimy;

2. O chemicznym składzie pokarmów;

3. Produkty spożywcze;

4. Higjena w kuchni;

5. System Fletchera;

6. O Mazdaznanie;

7. Higjena i kultura jedzenia.

8. Tablice. 

 

 

Wydawnictwa Artystyczne i Filmowe, Warszawa 1988, format: ok. 190x125 mm, oprawa miękka, stron 474.

 

Stan: dobry+.

 

 *

 

 

Zapraszam na inne moje aukcje, znajdą tam Państwo również ciekawe książki w dobrej cenie. A w wypadku kupna kilku pozycji oszczędzają Państwo znacznie na kosztach przesyłki. Zwykle wystawiam co najmniej kilka tytułów o podobnej tematyce.

 

 

*

 

 

Książki wysyłam w kopercie powietrznej (z bąbelkami). Wysyłka po wpłynięciu przelewu na konto. Nie wystawiam faktur VAT. W przypadku zakupu kilku pozycji opłata za przesyłkę jest jedna i zależy od wagi łącznej, dlatego przed przelewem proszę o kontakt w celu ustalenia jednej opłaty za przesyłkę. List ekonomiczny- przesyłka ok. 3 dni, priorytetowy ok. 1 dzień roboczy.
Możliwy odbiór osobisty w KATOWICACH po uzgodnieniu.
KONTAKT: e-mail [zasłonięte]@gmail.com, nr gg 207173, nr tel. 508[zasłonięte]443;