„Kosowska kuchnia jarska”
Przepisy napisała
R. Tarnawska
Objaśnienia higieniczne podał
A. Tarnawski
Reprint warszawskiego wydania M. Arcta z 1929
Skrócony spis treści (podaję tylko tytuły rozdziałów głównych):
Część I: Kuchnia:
1. Pokarmy mleczne:
- O mleku w ogólności;
- O sporządzaniu sera;
2. Zupy (polewki):
- O esencjach;
- Kleiki;
- Zupy jarzynowe o smaku obojętnym;
- Zupy strączkowe;
- Zupy, czyli polewki jarzynowe kwaśne;
- Zupy słodkie;
- Zupy owocowe;
- Surowe soki jarzynowe dla chorych i poszczących oraz w surówce.
3. Dodatki do zup;
4. Sosy:
- Sosy o smaku obojętnym;
- Sosy kwaśne;
- Sosy słodkie.
5. Jarzyny;
5a. Mieszaniny z jarzyn;
5b. Grzyby;
5c. Trwałe przetwory jarzynowe.
6. Potrawy z kartofli;
7. Potrawy zbożowe:
- Ryż i kasze;
- Pokarmy strączkowe.
8. Przystawki (w tym opiekanki, czyli kotlety jarskie, blinki, kapuśniaki, babki i przekąski);
9. Potrawy jarskie złożone:
- Pierogi,
- Makaron;
- Budynie;
- Pasztety i pieczenie jarskie.
10. Potrawy z sera i jaj:
- Potrawy z jaj;
- Przystawki z sera;
11. Surowe sałaty. Jarzyny:
- Sałaty liściaste;
- Sałaty z liści innych warzyw i dzikich roślin;
- Sałaty z kapusty;
- Ogórki i pomidory (jako sałaty);
- Sałaty z jarzyn rozmaitych;
- Sałaty różne, czyli z jarzyn gotowanych i surowych;
- Przyprawy do sałat (podlewy).
12. Kompoty i owoce:
- Kompoty surowe;
- Kompoty gotowane;
- Marmoladki;
- O konserwach owocowych.
13. Soki owocowe i napoje:
- Soki owocowe surowe;
- Napoje z gotowanych owoców;
- Namiastki herbaty zwykłe.
14. Leguminy proste:
- Kasze i pokarmy strączkowe jako leguminy;
- Przekąski słodkie.
15. Leguminy złożone:
- Leguminy bez owoców;
- Leguminy z owocami;
- Leguminy zimne i mrożone;
- Lody;
- Szodony;
- Torty;
- Lukry;
- Ciastka i placki;
- Ciasta drożdżowe.
16. Pieczenie chleba;
17. Porządek pokarmów:
- Porządek obiadów;
- Uwagi ogólne o kolacji;
- Surowe obiady, śniadania i kolacje.
Część druga: Objaśnienia higieniczne:
1. Jak pokarmy trawimy;
2. O chemicznym składzie pokarmów;
3. Produkty spożywcze;
4. Higjena w kuchni;
5. System Fletchera;
6. O Mazdaznanie;
7. Higjena i kultura jedzenia.
8. Tablice.
Wydawnictwa Artystyczne i Filmowe, Warszawa 1988, format: ok. 190x125 mm, oprawa miękka, stron 474.
Stan: dobry+.
Zapraszam na inne moje aukcje, znajdą tam Państwo również ciekawe książki w dobrej cenie. A w wypadku kupna kilku pozycji oszczędzają Państwo znacznie na kosztach przesyłki. Zwykle wystawiam co najmniej kilka tytułów o podobnej tematyce.
*
Książki wysyłam w kopercie powietrznej (z bąbelkami). Wysyłka po wpłynięciu przelewu na konto. Nie wystawiam faktur VAT. W przypadku zakupu kilku pozycji opłata za przesyłkę jest jedna i zależy od wagi łącznej, dlatego przed przelewem proszę o kontakt w celu ustalenia jednej opłaty za przesyłkę. List ekonomiczny- przesyłka ok. 3 dni, priorytetowy ok. 1 dzień roboczy. Możliwy odbiór osobisty w KATOWICACH po uzgodnieniu. KONTAKT: e-mail [zasłonięte]@gmail.com, nr gg 207173, nr tel. 508[zasłonięte]443;