>>Daty przydatności widoczne na zdjęciach są przykładowe<<
Praktyczne stojące opakowanie z zamknięciem ułatwia przechowywanie po otwarciu.
Specjalnie zaprojektowane opakowanie o wysokiej barierowości odporne na działanie czynników zewnętrznych
Skład: 100% suchego ekstraktu z korzeni maca (4:1, z 4 kg świeżych korzeni wyprodukowano 1kg ekstraktu w proszku)
Ekstrakt jest pozyskiwany poprzez płukanie roślin gorącą wodą, tak że zawarte są w nim tylko substancje rozpuszczalne w wodzie,
głównie cenne polisacharydy i aminokwasy. Składniki te są wysoko skoncentrowane i przez to wyjątkowo wydajne w swym działaniu.
Ten roślinny ekstrakt wykazuje działanie około 20 razy silniejsze niż zwykły proszek.
Do produkcji zostały wykorzystane wyłącznie składniki pochodzące z andyjskich płaskowyżów,
uprawiane na wysokości ponad 4000m bez udziału środków ochrony roślin, pestycydów, herbicydów oraz nawozów sztucznych.
MACA (Lepidium meyenii) jest rośliną uprawianą w Peru w rejonie peruwiańskich Andów Centralnych na wysokości 4[zasłonięte]000-45 m n.p.m.,
gdzie panuje specyficzny unikatowy klimat wysokogórski o charakterze tropikalnym. Jest jednoroczną rośliną bulwiastą z rodziny kapustowatych.
Część jadalną macy stanowi korzeń. Jest uprawiana za względu na swoje unikatowe właściwości odżywcze i lecznicze
Tam była ona przez stulecia zbierana ze względu na swoje właściwości wzmacniające i pobudzające.
Używano jej jako środka pobudzającego i zapewniającego równowagę hormonalną w organizmie. Korzeń Maca był źródłem energii dla Inków.
Źródła historyczne wskazują, że ponad połowa zapasów żywności wojowników inkaskich stanowiła Maca.
Świeże korzenie Lepidium meyenii zawierają ok. 80% wody, zaś w wysuszonych jest jeszcze ponad 10%. W pozostałej masie znajduje się 10-13% białek,
25-78% węglowodanów, 8,5% błonnika, ponad 2% tłuszczów oraz prawie 5% popiołu. Zawierają też znaczną ilość niezbędnych aminokwasów,
a żelaza i wapnia jest w nich więcej niż w ziemniakach. Spośród kwasów tłuszczowych w największej ilości znajduje się w korzeniach kwas linolenowy,
palmitynowy i oleinowy. Obecne są też sterole (sitosterol, kampesterol, ergosterol, brassikasterol, 7,22 - ergostadienol), witaminy (A, Bi, B2, B(, C, E) i sole mineralne
(Ca, Fe, Cu, Zn, Mn, K, Na, jodki). Oprócz tego wyizolowano też glukozynolaty (glikozydowe połączenia siarkowe) oraz biologicznie aktywne
aromatyczne izotiocyjaniany (olejki gorczyczne), w tym izotiocyjanian p-metoksybenzylowy, poza tym leukoantocyjaniany, garbniki, saponiny, taniny, terpenoidy, steroidy.
W połączeniu z bogactwem protein stanowi to interesujący składnik pożywienia,
wspierający rozwój mięśni oraz wydajność fizyczną i psychiczną organizmu .
Ważnym zastosowaniem jest pomoc kobietom w okresie menopauzy. Maca nie zawiera żadnych fitohormonów.
Zawarte w niej substancje działają pobudzająco na system hormonalny organizmu i poprawiają równowagę hormonalną, dzięki czemu mogą łagodzić skutki menopauzy.
Spożywanie maca pomaga zapobiegać falom gorąca, zaburzeniom snu, nerwowości, depresji oraz palpitacjom.
Maca może mieć również pozytywny wpływ jeśli chodzi o objawy pojawiające się po okresie menopauzy. Ponadto pomaga zachować odpowiedni poziom koncentracji,
zapewnia dodatkowe dawki energii oraz pomaga podtrzymać zainteresowanie seksualne.
Maca ma pozytywny wpływ na nastrój człowieka i jego sprawność intelektualną. Badania pokazały, że ma ona działanie antydepresyjne oraz poprawia pamięć i zdolność uczenia się.
Wyniki ostatnich badań potwierdzają, że ekstrakt z rośliny Maca zapobiega degradacji i ubytkom tkanki chrzęstnej,
usprawnia naprawę ubytków tej tkanki oraz zapobiega powstawaniu ubytków w tkance kostnej.
Dzięki temu maca pomaga chronić nas przed osteoporozą i zapaleniem stawów.
Jest szansa, że dalsze badania pozwolą potwierdzić równie pozytywny wpływ rośliny maca na możliwości walki z bólem i ograniczeniem funkcji stawów.