KORZEŃ MACA 100g
(Ekstrakt 4:1 )
100g
Praktyczne stojące opakowanie z zamknięciem ułatwia przechowywanie po otwarciu.
Specjalnie zaprojektowane opakowanie o wysokiej barierowości odporne na działanie czynników zewnętrznych
Skład: 100% suchego ekstraktu z korzeni maca (4:1, z 4 kg świeżych korzeni wyprodukowano 1kg ekstraktu w proszku)
Ekstrakt jest pozyskiwany poprzez płukanie roślin gorącą wodą, tak że zawarte są w nim tylko substancje rozpuszczalne w wodzie,
głównie cenne polisacharydy i aminokwasy. Składniki te są wysoko skoncentrowane i przez to wyjątkowo wydajne w swym działaniu.
Ten roślinny ekstrakt wykazuje działanie około 20 razy silniejsze niż zwykły proszek.
Do produkcji zostały wykorzystane wyłącznie składniki pochodzące z andyjskich płaskowyżów,
uprawiane na wysokości ponad 4000m bez udziału środków ochrony roślin, pestycydów, herbicydów oraz nawozów sztucznych.
MACA (Lepidium meyenii) jest rośliną uprawianą w Peru w rejonie peruwiańskich Andów Centralnych na wysokości 4[zasłonięte]000-45 m n.p.m.,
gdzie panuje specyficzny unikatowy klimat wysokogórski o charakterze tropikalnym. Jest jednoroczną rośliną bulwiastą z rodziny kapustowatych.
Część jadalną macy stanowi korzeń. Jest uprawiana za względu na swoje unikatowe właściwości odżywcze i lecznicze
Tam była ona przez stulecia zbierana ze względu na swoje właściwości wzmacniające i pobudzające.
Używano jej jako środka pobudzającego i zapewniającego równowagę hormonalną w organizmie. Korzeń Maca był źródłem energii dla Inków.
Źródła historyczne wskazują, że ponad połowa zapasów żywności wojowników inkaskich stanowiła Maca.
Świeże korzenie Lepidium meyenii zawierają ok. 80% wody, zaś w wysuszonych jest jeszcze ponad 10%.
W pozostałej masie znajduje się 10-13% białek, 25-78% węglowodanów, 8,5% błonnika, ponad 2% tłuszczów oraz prawie 5% popiołu.
Zawierają też znaczną ilość niezbędnych aminokwasów, a żelaza i wapnia jest w nich więcej niż w ziemniakach.
Spośród kwasów tłuszczowych w największej ilości znajduje się w korzeniach kwas linolenowy, palmitynowy i oleinowy.
Obecne są też sterole (sitosterol, kampesterol, ergosterol, brassikasterol, 7,22 - ergostadienol), witaminy (A, Bi, B2, B(, C, E) i sole mineralne
(Ca, Fe, Cu, Zn, Mn, K, Na, jodki). Oprócz tego wyizolowano też glukozynolaty (glikozydowe połączenia siarkowe)
oraz biologicznie aktywne aromatyczne izotiocyjaniany (olejki gorczyczne), w tym izotiocyjanian p-metoksybenzylowy,
poza tym leukoantocyjaniany, garbniki, saponiny, taniny, terpenoidy, steroidy.
W połączeniu z bogactwem protein stanowi to interesujący składnik pożywienia, wspierający rozwój mięśni oraz wydajność fizyczną i psychiczną organizmu .
Ważnym zastosowaniem jest pomoc kobietom w okresie menopauzy. Maca nie zawiera żadnych fitohormonów.
Zawarte w niej substancje działają pobudzająco na system hormonalny organizmu i mogą wspomóc poprawę równowagi hormonalnej, dzięki czemu mogą złagodzić skutki menopauzy.
Spożywanie maca pomaga zapobiegać falom gorąca, zaburzeniom snu, nerwowości, depresji oraz palpitacjom.
Maca może mieć również pozytywny wpływ jeśli chodzi o objawy pojawiające się po okresie menopauzy. Ponadto pomaga zachować odpowiedni poziom koncentracji,
zapewnia dodatkowe dawki energii oraz pomaga podtrzymać zainteresowanie seksualne.
Maca ma pozytywny wpływ na nastrój człowieka i jego sprawność intelektualną. Badania pokazały, że ma ona działanie antydepresyjne oraz może wspomóc poprawę pamięci i zdolność uczenia się.
DAWKOWANIE:
3-5 gram dziennie po rozmieszaniu z sokiem, jogurtem albo innym napojem, najlepiej pół godziny przed posiłkiem.
Uwagi:
Przechowywać poza zasięgiem małych dzieci. Nie przekraczać dziennej zalecanej dawki.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zbilansowanej i zróżnicowanej diety, oraz zdrowego trybu życia
Produkt ten nie jest przeznaczony do leczenia ani zapobiegania jakimkolwiek chorobom.
Kobiety w ciąży, karmiące i osoby przyjmujące leki powinny przed użyciem zasięgnąć porady lekarza.
|