Najbardziej popularny typ korka, stworzony z drobin 3-9 mm korkowych sprasowanych przy użyciu klejów spożywczych. Wersja bez nadruku.
AGLOMEROWANA (KLEJONA) ZATYCZKA KOREKchodzi o najczęściej używaną zatyczkę w krajach Europy Wschodniej. Tworzy ją granulat korkowy o rozmiarach 3-8mm, sprasowany do kształtu zatyczki przez działanie wysokiego ciśnienia, temperatury w obecności kleju spożywczego. Zatyczki te mają ścięte krawędzie na obu końcach, zwykle używane są o średnicy 21, 22, 23 a 24 mm i długości 33, 35, 38, 42 a 44 mm.chodzi o najczęściej używaną zatyczkę w krajach Europy Wschodniej. Tworzy ją granulat korkowy o rozmiarach 3-8mm, sprasowany do kształtu zatyczki przez działanie wysokiego ciśnienia, temperatury w obecności kleju spożywczego. Zatyczki te mają ścięte krawędzie na obu końcach, zwykle używane są o średnicy 21, 22, 23 a 24 mm i długości 33, 35, 38, 42 a 44 mm.
Parametry techniczne
Wymiary Ø 21 x 33 mm.Jakość pierwsza. Certyfikat TUVProdukt europejski.
P R O D U K C J AProces produkcji Wytłaczanie przy temperaturze 120°CSpoiwo Poliuretan z Europejskim atestem FDAJATOSY® Granule z dyskami ozonowane - "JANOSA Autoclave System"P R Ó B Y R O Z M I A R O W EDługość Nom. ± 0,50 mmNP 4351 / NP 2803-1Średnica Nom. ± 0,40 mmNP 4351 / NP 2803-1Owalność < 0,40 mmNP 4351 / NP 2803-1P R Ó B Y S P E C Y F I C Z N EWilgotność 6,0% ± 2NP 4351 / NP 2803-2Ciężar właściwy 280 Kg/m3 ± 40NP 4351 / NP 2803-1Odporność na wrzącą wodę Bez zmianNP 4351 / NP 2803-7Przywrócenie kształtu > 96 %Metoda wewnętrznaP R Ó B Y C H E M I C Z N EUtleniacze szczątkowe < 0,2 mg/zatyczkęMiędzynarodowa/ wewnętrzna metodaImpregnacja powierzchni 12,5 mg/zatyczkę ± 2,5Metoda wewnętrznaP R Ó B Y M E C H A N I C Z N ESiła wyciągania 30 daN ± 10NP 4351 / NP 2803-4Próba szczelności < 1,5 barMetoda wewnętrznaKąt skręcenia > 35o NP 4351 / NP 2803-6Moment skręcający > 20 daN.cm NP 4351 / NP 2803-6Siła ściśnięcia 70 daN ± 10NP 4351 / NP 2803-6P R Ó B Y M I K R O B I O L O G I C Z N EMikrobiologia < 4 kolonie na zatyczkę NP 3721Przechowywanie w butelkach - idealne dla win przechowywanych do 2 lat. Trwałość po danym okresie zależna jest od warunków przechowywania.
Dodatkowo zabezpieczenie termokapslami poprawią profesjonalność zamknięcia.
Alternatywą do termokapsli są również stemple z laku. Napisy bezpośrednio na szkle za pomocą pisaka.