Korki aglomerowane wykonane są z granulatu korka 100%.
Zapewniają dobrą szczelność w szklanych butelkach do win.
Aby ułatwić wkładanie i wyjmowanie z butelki korki te mają specjalnie zaokrąglone narożniki i powleczone są specjalną warstwą silikonową.
Przeznaczone do przechowywania win do 24 miesięcy.
Korki walcowe używane do korkowania powinny być troszeczkę większe od wewnętrznej średnicy butelki tylko korek zapewnia szczelne zamknięcie butelki i prawidłowe dopasowanie się do wewnętrznej średnicy butelki.
Wtedy mamy gwarancję, że butelki z winami są odpowiednio zamknięte podczas przechowywania.
Dłuższe korki do butelek stosujemy, gdy mamy wina do dłuższego leżakowania.
Jest to najtańsza forma zamknięcia butelki i posiada doskonałe właściwości uszczelniające.
Korki sterylizowane, bezpośrednio od producenta.
INSTRUKCJA STOSOWANIA:
- W warunkach domowych korki wystarczy zanurzyć na ok. 3 minut w gorącej wodzie lub umieścić pod przykryciem nad wrzątkiem. Dzięki temu będą one bardziej plastyczne, co ułatwi korkowanie butelek.
- Po zakorkowaniu, butelki należy pozostawić na jedną dobę w pozycji pionowej. Korek dopasuje się do wewnętrznej ściany szyjki butelki.
- Później umieszczamy butelki w pozycji poziomej, działa przeciw wysuszaniu korka i zapewnia właściwą wymianę gazową między wnętrzem butelki, a otoczeniem.
- Po dwóch, trzech dniach należy sprawdzić czy korki nie przeciekają. Jeśli zauważymy wyciek, konieczne będzie wymienienie korka na nowy.