Jeden z najbardziej cenionych przez koneserów gatunków kawy jest zbierany przez... cywety. Te dzikie zwierzęta, przypominające nieco koty, odwiedzają w nocy indonezyjskie plantacje i spośród owoców, które opadły na ziemię, wybierają te najsmaczniejsze.
Cywety zżuwają jagody kawy z wyjątkiem ziaren, które połykają. Soki trawienne zwierząt rozpuszczają część skorupki, pozbawiając ziarna części goryczy. Pracownicy plantacji zbierają następnie odchody cywet i wybierają z nich ziarna, z których powstaje kopi luwak (nazwa ta jest połączeniem słów "kawa" i "cyweta"), bardzo delikatny gatunek kawy, ceniony przez najwrażliwsze podniebienia kawowych degustatorów.
![](http://www.chemistry-in-context.com/articles/0006/kopiluwakmovie.gif)
Całą historię można by uznać za miejską legendę, gdyby nie fakt, iż postanowił ją sprawdzić Massimo Marcone, jeden ze światowych ekspertów ds. żywności. Badał on kopi luwak w swoim laboratorium na kanadyjskim University of Guelph. Odkrył, że rzeczywiście soki trawienne cywet pozbawiają ziarna części kofeiny, dzięki czemu nie wpływa ona tak pobudzająco jak inne gatunki kawy - jest łagodna i nieprawdopodobnie aromatyczna. Ponadto enzymy rozkładają też białka, odpowiedzialne za gorzki smak kawy, co powoduje, że kopi luwak jest bardzo delikatna, aksamitna wręcz niebiańsko czekoladowa.
*
I na koniec ciekawostka:
KOPI LUWAK
to najwyżej ceniony gatunek kawy przez
brytyjską rodzinę królewską.
*
Na pozostałych aukcjach inne kawowe legendy:
jamajska Blue Mountain
hawajska Kona
australijska Skybury (na zamówienie - 219 pln / kg)
ORAZ WANILIA Z TAHITI, MADAGASKARU I MEKSYKU
![](http://webhost.bridgew.edu/jhayesboh/COFFEE/coffee_beans_map.jpg)