Koperek siekany
Koper ogrodowy, nadziemna część jednorocznej rośliny Anethum graveolens z rodziny baldaszkowatych pochodzącej ze Wschodu, gdzie jest używany nie tylko w kuchni, lecz również w lecznictwie. Znany był w starożytnym Egipcie i Rzymie. Obecnie koper uprawiany jest prawie w całej Europie, północnej Afryce oraz Ameryce Południowej i Północnej. Odznacza się silnym, aromatycznym zapachem i korzennosłodkawym, nieco szczypiącym smakiem. Jako przyprawę stosuje się zarówno świeże pędy, jak również całą roślinę łącznie z nasionami zawierającymi olejek, w skład którego wchodzą: D-karwon i dilapiol, dwuhydrokarwon, felandren, D-limonen, terpinen, a-pinen; związki kumarynowe: bergapten, eskuletyna, umbeliferon, skopoletyna; kwasy: kawowy, ferulowy, chlorogenowy oraz związki flawonoidowe.
Sam koperek jest bardzo bogaty w witaminę C ponadto zawiera: wapń, fosfor, żelazo, karoten, witaminy: B1, B2 i PP.
W postaci suszonej używany jest do kiszenia ogórków, marynowanych warzyw. Świeży, drobno posiekany koperek jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju napojów warzywnych i mlecznych, zup, gotowanych i duszonych warzyw, jaj, sosów, zapiekanek itp.
Zioła posiadają certyfikaty Bio-Siegel, Demeter, są w 100% organiczne.
Opakowanie - 15g
Produkt nie zawiera składników pochodzących z organizmów zmodyfikowanych genetycznie. Jakość kontrolowana przez BCS- Öko-Garantie GmbH w Norymbergii oraz stowarzyszenie ceryfikujące Demeter-Bund i BNN.
Nr kontroli: DE-001 BCS