|
Firma Herbalist
jest Polską firmą, założoną w 2009 roku.
Od początku działalność nasza opiera się o surowce naturalne pozyskane z ekologicznie czystych terenów Polski północno wschodniej. Specjalizujemy się w sprzedaży ziół i mieszanek przyprawowych, opartych na naturalnych składnikach. Zaopatrujemy się u dostawców posiadających certyfikat BIO na państwa Unii Europejskiej oraz NOP na rynek USA.
Od zawsze
intensywnie pracujemy nad rozwojem i ulepszaniem naszych produktów. Zgodnie z zapotrzebowaniem rynku, sugestiami naszych klientów oraz własnymi pomysłami.
Od wielu lat wierzymy, że podstawą osiągnięcia sukcesu jest solidny produkt, gwarantujący wysoką jakość. Na bazie wyselekcjonowanych surowców (potwierdzonych odpowiednimi certyfikatami jakości), utrzymujemy stabilny, wysoki standard naszych produktów.
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszej oferty przygotowanej przez firmę Herbalist.
Zadowolenie naszych Klientów jest dla nas sprawą najważniejszą, a spełnienie Państwa oczekiwań daje nam olbrzymią satysfakcję. Nasza oferta, którą przedstawiamy Państwu zawiera najbardziej sprawdzone i najlepsze produkty. Zachęcamy do zakupu oferowanych produktów, gdyż siła zdrowia tkwi w naturze. Jesteśmy przekonani, iż oferowane przez nas produkty spełnią Państwa oczekiwania i w sposób naturalny pomogą Państwo swojemu organizmowi przywrócić żywotność oraz poprawić samopoczucie. Życząc dużo zdrowia zapraszamy do zapoznania się z naszymi produktami.
Przedmiotem tej aukcji jest
Koper włoski, owoc 1kg
(fenkuł włoski)
Występowanie
Ojczyzną fenkułu włoskiego są kraje śródziemnomorskie. Uprawia się go u nas głównie dla celów leczniczych, zaś tam jako warzywo.
Wygląd zewnętrzny
Koper włoski jest rośliną dwuletnią lub byliną, podobną z wyglądu do naszego kopru ogrodowego z tą różnicą, że liście kopru włoskiego posiadają w nasadzie otulające długie ogonki rozdęte pochwą. Roślina wyrasta do 2 m wysokości.
Surowiec
Surowcem jest owoc podłużnie jajowaty, od 6-7 mm długi, walcowaty, lekko zgięty i szarozielony. Koper włoski, zwłaszcza po jego zmiażdżeniu, ma specyficzny, bardzo silny zapach, a smak korzenny i nieco słodkawy. Własności owocu fenkułu są bardzo podobne do właściwości anyżu. Głównym składnikiem, obok wielu innych czynnych substancji, kopru włoskiego jest olejek lotny o złożonej budowie, a działający przeciwskurczowo, przeciwzapalnie, dezynfekująco, wykrztuśnie i lekko rozwalniająco.
Związki tego surowca znoszą wzdęcia, wiatry, nadmierną fermentację w jelitach i pobudzają żołądek do intensywniejszego działania.
Do wewnątrz owoc fenkułu stosuje się w postaci naparu w dolegliwościach przewodu pokarmowego i oddechowego - zwłaszcza u dzieci i osesków - przy zaburzeniach układu trawiennego, połączonych ze wzdęciami i gazikami, a także jako środek wykrztuśny przy schorzeniach górnych dróg oddechowych.
W miejsce naparu fenkułu stosuje się również syropy, względnie mieszanki ziołowe z jego zawartością dla starszych jak Neopectosan i inne. Z owocu fenkułu sporządza się także olejek koprowy, który w miejsce naparu przyjmuje się najczęściej z ciepłym mlekiem lub na cukrze po 30 kropelek. Napar owocu kopru włoskiego sporządza się podobnie jak napar anyżu: 1/Z łyżki stołowej owoców fenkułu, najlepiej zmiażdżonych, zalać jedną szklanką wrzątku, wymieszać i odstawić pod przykryciem na 10-15 minut. Przecedzić i pić 2-3 razy dziennie, dorośli po pół szklanki, dzieci po łyżce stołowej, zaś niemowlęta po łyżeczce od herbaty.
A.Oertel i E.Bauer zalecają stosowanie nasion kopru włoskiego w różnych dolegliwościach:
1) przy grypie i przeziębieniach: 2 łyżeczki kopru włoskiego (zmiażdżonego) zalać filiżanką mleka i gotować przez 10 minut, Pić możliwie jak najcieplejszy odwar-przynosi szybko ulgę;
2) przy astmie, kokluszu i podobnych dolegliwościach odwar fenkułu z dodatkiem soku czerwonych porzeczek. Pić 2 filiżanki tego odwaru małymi porcjami w ciągu dnia;
3) przy drgawkach, skurczach i spazmach u dzieci - odwar kopru włoskiego w połączeniu z anyżem, kminkiem i kolendrą siewną (w równych częściach), działa mocniej i uspokajająco; 4) dla matek karmiących dla wzmożenia laktacji: odwar fenkułu (pół na pół) z kwiatem lipy. Surowiec kopru włoskiego należy przechowywać w naczyniach szczelnie zamykających się.
Zamieszczone w serwisie opisy produktów mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępują konsultacji z lekarzem i nie mogą być podstawą do stosowania jakichkolwiek wyrobów medycznych, środków farmaceutycznych czy form terapii. Wszelkie decyzje w w/w kwestii należy konsultować z lekarzem.
|