|
KOPER WŁOSKI
NASIONA
50 gram
Koper włoski (Foeniculum vulgare Mill.) to dwuletnia roślina z rodziny selerowatych występująca dziko w strefie śródziemnomorskiej oraz w Pakistanie, Iranie, Afganistanie. Starożytni Grecy używali ją do plecenia wieńców nakładanych na głowę w czasie misteriów, zaś Rzymianie wykorzystywali jako roślinę leczniczą w terapii schorzeń wzroku. W wiekach średnich koper żuto po posiłkach dla odświeżenia oddechu i jako środek wspomagający trawienie.
Właściwości Surowcem zielarskim są przede wszystkim owoce fenkułu. Zawierają do 6% olejków eterycznych, flawonoidy, sole mineralne, związki białkowe i olej tłusty. Działają wiatropędnie, przeciwkaszlowo, przeciwskurczowo, pobudzająco wydzielanie żółci i soku żołądkowego. Ponadto, dzięki zawartości fitosteroli (w szczególności stygmasterolu) wykazuje właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Koper włoski wyróżnia się słodkim aromatem i smakiem przypominającym anyż, lecz łagodniejszym od tej przyprawy.
Zastosowanie:
Jako roślina przyprawowa fenku stosuje się jako składnik przyprawy do chleba (razem z anyżem, kminkiem i kolendrą) oraz potraw kuchni włoskiej bazującej na pastach, pieczeni wieprzowej i kiełbasach. Może być dodawany do kapusty kiszonej oraz potraw z ryb i owoców morza. Doskonale nadaje się do konserwowania warzyw, a w szczególności ogórków. Wzbogaca smak i aromat zup i sosów. Używany jest też do wyrobu niektórych napojów alkoholowych (absynt, pastis). Z ziaren kopru przyrządzić można napar przeciwdziałający wzdęciom, który szczególnie pomaga dzieciom oraz niemowlętom cierpiącym na kolki i dolegliwości brzuszne. Koper, pobudzając perystaltykę jelit, przeciwdziała zaparciom i działa wiatropędnie. Ziele poprawia apetyt i łagodzi bóle brzucha. Działanie fenkułu nie obejmuje jednak tylko układu pokarmowego. Spożywanie naparu pobudza laktację u karmiących kobiet, a także ma lekkie działanie moczopędne. Napój działa również wykrztuśnie, może być więc stosowany przy kaszlu.
przycisk1
|