|
"CHÓW NUTRII", R.KOPAŃSKI ; PWRiL 1978; wydanie IV; stan : bdb (stan okładki : plus db) ; przesyłka polecona : 8,00 zł.
SPIS TREŚCI :
Wiadomości wstępne........... 5 Stanowisko systematyczne i pochodzenie nutrii 5 Ogólna charakterystyka budowy ciała....... 9 Charakterystyka okrywy włosowej....... 15 Charakterystyka biologiczna......... 21 Znaczenie gospodarcze i rozwój produkcji skór nutriowych ... 27
Charakterystyka odmian i dziedziczenie barwy okrywy włosowej u nutrii..... 34 Charakterystyka odmian nutrii...... .34 Standard........... . 37 Odmiany dominująco barwne......... 38 Odmiany recesywnie barwne........ 40 Dziedziczenie barwy okrywy włosowej u nutrii..... 45 Podstawowe wiadomości z genetyki...... 46 Dziedziczenie barwy u poszczególnych odmian nutrii ... 51 Zalecenia w produkcji skór nutriowych barwnych ... 65
Praca hodowlana............ 67 Selekcja (wybór)........... 67 Dobór par do rozpłodu.......74 Krzyżowanie............ 75 Organizacja hodowli zarodowej ..... 76
Urządzanie fermy.....,...... 84 Wybór metody chowu.......... .84 Opis urządzeń fermowych......... 90 Zagrody............. 90 Klatki.............. 109 Pawilony............. 115 Okólniki............. 119
Ogrodzenie fermy........... 124 Zabudowania fermy.......... 126 Plan zagospodarowania fermy........ 128
Rozpłód i wychów nutrii.......... 132 Metody rozpłodu............ 132 Dojrzałość rozpłodowa i cykl płciowy....... 137 Kojarzenie par............ 139 Giąża i wykoty............ 142 Przyczyny zmniejszenia płodności nutrii...... 145 Wychów młodzieży........... 147 Odchów młodzieży na okólniku........ 153
Pielęgnowanie i obchodzenie się z nutriami...... 155 Pielęgnowanie nutrii.......... 155 Chwytanie, przenoszenie i przewożenie nutrii . . . . . 159
Żywienie.............. 164 Składniki pokarmowe............. 164 Pasze stosowane w żywieniu nutrii..... .171 Pasze treściwe.......... 171 Kłęby i korzenie roślin okopowych....... 174 Zielonki ........... 175 Kiszonki.......... 178 Inne pasze............ 179- Normowanie żywienia.......... 131 Zasady żywienia nutrii......... 181 Zapotrzebowanie nutrii na składniki pokarmowe i energię . 183 Dawkowanie pasz............. 194 Pojenie nutrii............ 208 Karmienie nutrii........... 208
Użytkowanie nutrii........... 214 Termin uboju............ 214 Ubój nutrii............. 216 Skórowanie............. 219 Czyszczenie skór............. 224 Formowanie i susssnie skór...... . . . 226 Przechowywanie i odstawa skór ......... 230 Użytki uboczne z nutrii....... 231
Ocena jakościowa skór........... 234 Wymagania techniczne, barwa i jakość okrywy włosowej . . 235 Wady skór i określanie klas jakościowych....... 235
Wielkość skór i sposób ich badania .... 236 Skup i ocena nutrii rzeźnych ......... 241
Choroby nutrii............. 243 Choroby zaraźliwe........... 244 Choroby niezaraźliwe.... 249
Literatura............. 251 |
|
|