Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KONSERWY WARZYWNE WĄSOWICZ WPLiS TECHNOLOGIA

02-07-2012, 19:19
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Aktualna cena: 49.99 zł     
Użytkownik inkastelacja
numer aukcji: 2459463576
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 3   
Koniec: 11-07-2012 19:30:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO SPISU TREŚCI

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO OPISU KSIĄŻKI

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY ZNAJDUJĄCE SIĘ W TEJ SAMEJ KATEGORII

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG CZASU ZAKOŃCZENIA

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG ILOŚCI OFERT

PONIŻEJ ZNAJDZIESZ MINIATURY ZDJĘĆ SPRZEDAWANEGO PRZEDMIOTU, WYSTARCZY KLIKNĄĆ NA JEDNĄ Z NICH A ZOSTANIESZ PRZENIESIONY DO ODPOWIEDNIEGO ZDJĘCIA W WIĘKSZYM FORMACIE ZNAJDUJĄCEGO SIĘ NA DOLE STRONY (CZASAMI TRZEBA CHWILĘ POCZEKAĆ NA DOGRANIE ZDJĘCIA).


PEŁNY TYTUŁ KSIĄŻKI -
AUTOR -
WYDAWNICTWO -
WYDANIE -
NAKŁAD - EGZ.
STAN KSIĄŻKI - JAK NA WIEK (ZGODNY Z ZAŁĄCZONYM MATERIAŁEM ZDJĘCIOWYM, KSIĄŻKA MOŻE POSIADAĆ STARE NIEAKTUALNE PIECZĄTKI LUB INNE ZNACZNIKI WŁASNOŚCIOWE) (wszystkie zdjęcia na aukcji przedstawiają sprzedawany przedmiot).
RODZAJ OPRAWY -
ILOŚĆ STRON -
WYMIARY - x x CM (WYSOKOŚĆ x SZEROKOŚĆ x GRUBOŚĆ W CENTYMETRACH)
WAGA - KG (WAGA BEZ OPAKOWANIA)
ILUSTRACJE, MAPY ITP. -
KOSZT WYSYŁKI 8 ZŁ - Koszt uniwersalny, niezależny od ilośći i wagi, dotyczy wysyłki priorytetowej na terenie Polski. Zgadzam się na wysyłkę za granicę (koszt ustalany na podstawie cennika poczty polskiej).

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ

SPIS TREŚCI LUB/I OPIS (Przypominam o kombinacji klawiszy Ctrl+F – przytrzymaj Ctrl i jednocześnie naciśnij klawisz F, w okienku które się pojawi wpisz dowolne szukane przez ciebie słowo, być może znajduje się ono w opisie mojej aukcji)

ANDRZEJ WĄSÓWICZ
KONSERWY WARZYWNE
_______________________WARSZAWA 1955
WYDAWNICTWO PRZEMYSŁU LEKKIEGO I SPOŻYWCZEGO
Opiniodawca inż. Henryk Bonaszewski
Redaktor naukowy WPLiS mgr inż. Krystyna Ożarowska





W książce podano charakterystykę surowców i materiałów pomocniczych używanych do wyrobu konserw warzywnych i opisano proces produkcji tych konserw. Podano w niej również podstawowe wiadomości o zasadach oceny jakości konserw warzywnych i zasadach ich magazynowania.
Książka jest przeznaczona dla wykwalifikowanych robotników, mistrzów i techników pracujących w zakładach przetwórczych przemysłu owocowo-warzywnego.
Redaktor techn. D. Skarpetowska Korektor techn. M. Wojciechowska





SPIS TRESCI





Wstęp............... 5
I. Surowce i materiały pomocnicze..... 7
1. Warzywa" ......
2. Surowce pomocnicze .."....
3. Opakowania.....
II. Podstawowe procesy technologiczne..... 26
1. Sortowanie......
2- Mycie........... . . 26
3. Sortowanie według wielkości (kalibrowanie) .... 27
4. Usuwanie części niejadalnych....... 28
5. Rozdrabnianie...... . „i
6. Blanszowanie (obgotowywanie)...... 32
7. Smażenie........ 3g
8. Napełnianie opakowań........ 42
9. Odpowietrzanie ...... 46
10. Znakowanie....... .„
11. Zamykanie......... gQ
12. Sterylizacja .... Ke
III. Szczegółowa technologia konserw warzywnych ... 71
1. Groszek konserwowy .'..... 71
2. Fasolka konserwowa...... 03
3. Szparagi konserwowe..... 33
4. Marchew konserwowa...... 89
5. Szpinak konserwowy..... g =
6. Szczaw konserwowy....... gg
7. Mieszanki warzywne..... go
8. Konserwy mięsno-warzywne...... jgo
. 9. Konserwy warzywne na oleju roślinnym..... no
IV. Wady konserw warzywnych..........
116
V. Ocena konserw warzywnych . ........... 120
VI. Normy jakościowe............. 126
1. Normy jakościowe dla konserw warzywnych..... 128
2. Zakres stosowania norm jakościowych ....... 132
3. Normy polskie i zagraniczne.......... I33
VII. Magazynowanie konserw warzjwnych......... 134
Wykaz piśmiennictwa.............. 137





WSTĘP

Produkcja konserw warzywnych ma przede wszystkim na celu zakonserwowanie surowców o małej trwałości oraz przygotowanie potraw z warzyw albo z warzyw z dodatkiem mięsa w taki sposób, aby po podgrzaniu były zdatne do spożycia bez dalszych przygotowań.
Konserwy odpowiadające pierwszemu z wymienionych zadań, np. groszek konserwowy, fasolka szparagowa, karotka itp., są już od dawna produkowane i asortyment ich jest do pewnego stopnia ustalony.
W Polsce konserwy warzywne w postaci gotowych potraw są produkowane od niedawna. Coraz więcej jednak rodzajów tego typu konserw zaczyna się ukazywać na rynku krajowym. Do konserw tego typu zalicza się fasolę w sosie pomidorowym, fasolę z mięsem, konserwy zakąskowe i zupy w postaci gęstej. Asortyment tego typu konserw jest jeszcze stosunkowo szczupły, ale możliwości ich produkcji są duże, gdyż prawie każdą potrawę warzywną można wykonać w formie konserwy.
Znaczenie produkcji konserw warzywnych jest duże. Produkcja ta pozwala bowiem na zabezpieczenie na przeciąg co najmniej 1 roku bogatych w składniki odżywcze warzyw, jak np. groszek zielony, występujących zaledwie przez 2—3 tygodnie w ciągu roku. W tym przypadku cały proces technologiczny jest nastawiony na zabezpieczenie w gotowej konserwie witamin i innych wartości odżywczych.
Konserwy warzywne ułatwiają znacznie domową pracę kobiet, gdyż eliminują całkowicie konieczność wykonywania wszystkich czynności przygotowawczych, niezbędnych do należytego przyrządzenia potrawy. Ponadto przerób surowca na konserwy w zakładach przetwórczych, które z natury rzeczy posługują się maszynami, zaoszczędza dużo pracy, gdyż czynności związane z przygotowaniem warzyw są nieraz bardzo pracochłonne.
W książce niniejszej opisano produkcję poszczególnych konserw warzywnych, przy czym omówiono tylko przerób fabryczny. Praca nie obejmuje produkcji ogórków konserwowych, gdyż na ten temat wydana jest książka O. Kaipera „Ogórki konserwowe eksportowe" PWT Warszawa 1952. Podobnie pominięto konserwy z pomidorów, gdyż są one omówione w pracy A. Meringa „Przetwory pomidorowe" WPLiS Warszawa 1955.
Książka dzieli się na trzy zasadnicze działy omawiające kolejno: zagadnienie surowców przy produkcji konserw warzywnych, podstawowe
procesy technologiczne naświetlając je od strony teoretycznej i stosowanych urządzeń oraz szczegółową technologie, poszczególnych konserw. Jako uzupełnienie omówiono zasadnicze wady występujące przy produkcji konserw warzywnych, sposób oceny konserw i ich magazynowanie. Przy omawianiu zagadnienia surowców dokładniej omówiono warzywa mało uprawiane w Polsce.
Książka niniejsza ma na celu ułatwić robotnikom i majstrom zrozumienie wykonywanych przez nich czynności oraz pomóc im w usprawnianiu " produkcji, co jest możliwe tylko przy świadomym wykonywaniu codziennej pracy.





WYKAZ PIŚMIENNICTWA

Dikis M. J., Malski A. W.: Oborudowanje konsierwnych zowodow.
Moskwa 1951. Czernoiwannik A. J. i inni: Tiechnołogiczeskoje oborudowanje płodo-
owoszcznych priedprijatij. Moskwa 1953. Kaiper O.: Ogórki konserwowe eksportowe. Warszawa 1952. Normy jakościowe CZPOW. Warszawa 1952. Pijanowski E.: Zarys technologii produktów owocowych i warzywnych.
Część I i II. Warszawa 1951.
Ramowe instrukcje technologiczne CZPOW. Warszawa 1952. Schieferdecker H.: Das Trocken von Gemüse und Obst. Braunschweig
1942.
Serger-Hempel H.: Konserven technisches Taschenbuch Braunschweig 1941.
Sievers O.: Die gewerbliche Herstellung der Obst, Gemüse und Fleisch Konserven. Braunschweig 1941.



WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


Możesz dodać mnie do swojej listy ulubionych sprzedawców. Możesz to zrobić klikając na ikonkę umieszczoną poniżej. Nie zapomnij włączyć opcji subskrypcji, a na bieżąco będziesz informowany o wystawianych przeze mnie nowych przedmiotach.