Rasy koni
Oprawa: Miękka
Ilość stron: 144
Skąd pochodzą konie criollo? Czym się wyróżnia koń brabancki? W jakich dyscyplinach najlepiej sprawdzają się kuce dales i dlaczego szwedzki koń gorącokrwisty odnosi tyle sukcesów w międzynarodowych konkursach? W tej bogato ilustrowanej książce przedstawiono sto trzydzieści ras koni, w tym konie gorącokrwiste (np. hanowery, holsztyny), kuce i konie małe (m.in. exmoor, new forest) zimnokrwiste (shire, suffolk punch), pełnej krwi angielskiej (folbluty) i czystej krwi arabskiej (araby) oraz kłusaki (Orłowa, döle). Osobny rozdział poświęcono rasom nietypowym i zagrożonym wyginięciem (np. koń Przewalskiego, falabella). Dzięki tej pozycji poznasz nie tylko wzorzec danej rasy - wielkość, maść, budowę, wagę, przeznaczenie i charakter konia - lecz także jej historię. W książce podano również adresy internetowe związków i klubów poszczególnych ras. Pozycja doskonała dla każdego miłośnika koni.
Hodowla koni
Oprawa: Miękka
Format: 16.5x23.5cm
Ilość stron: 200
"Książka, którą trzymasz w ręku, jest doskonałym poradnikiem zarówno dla tych, którzy marzą o założeniu hodowli koni, jak i dla tych, którzy hodowlą zajmują się od lat. Stanowi ona doskonałe źródło wiedzy na temat zachowań tych zwierząt oraz ich potrzeb związanych z żywieniem i utrzymaniem. Dowiesz się z niej, co zrobić, by dany system stajenny był ekonomiczny i odpowiadał naturalnym potrzebom koni. W części I opisano wrodzone zachowania koni, takie jak popęd społeczny, poznawczy, potrzeba odżywiania, ruchu. Omówiono w niej niepożądane zachowania i metody zapobiegania im. W część II poruszono problemy związane z utrzymaniem koni i budownictwem stajennym. Dowiesz się z niej, jak zaplanować inwestycję, gdzie złożyć wniosek o pozwolenie na budowę oraz z jakich materiałów najlepiej budować stajnię, halę jeździecką i budynki gospodarcze. Ponadto znajdziesz informacje o ekonomicznych rozwiązaniach technicznych wykorzystywanych w ośrodkach jeździeckich i gospodarstwach rolnych oraz zasady kalkulacji kosztów inwestycji i zarządzania czasem pracy personelu. Część III poświęcona jest żywieniu koni. Autor omawia w niej zapotrzebowanie koni na substancje odżywcze, przedstawia dostępne pasze i możliwości ich zastosowania. Radzi, jak obliczyć racje żywieniowe w zależności od potrzeb danego konia oraz jak dbać o higienę magazynowanych pasz. Omawia też problemy zdrowotne zwierząt spowodowane złym żywieniem
|