Konfitura z czarnej porzeczki słodzona ksylitolem
czyli jedynym zdrowym cukrem na rynku
Wyśmienita konfitura z czarnej porzeczki słodzona ksylitolem. Konfitura została sporządzona ręcznie, według zasady pięciu przemian. Do produkcji wykorzystano świeże, niemrożone owoce z upraw certyfikowanych.
Według tradycyjnej medycyny chińskiej porzeczki- kwaśne w smaku, posiadają ochładzające właściwości termiczne.
Wspaniały smak i aromat owoców czarnej porzeczki z nutą świeżej mięty i delikatną słodyczą cukru z brzozy będzie miłym zaskoczeniem dla podniebienia każdego smakosza.
Skład: czarna porzeczka 80%, ksylitol 18 %, sok z cytryny 1%, pektyna, liście mięty sól himalajska. Sporządzono z 80 g owoców na 100 g produktu.
Ksylitol jest w pełni bezpieczną, naturalną substancją dopuszczoną do obrotu przez Ministerstwo Zdrowia.
Masa: 200 g
Producent: Pięć Przemian
Więcej o ksylitolu:
Ksylitol jest naturalną substancją, którą można również znaleźć w warzywach i owocach włóknistych, kolbach kukurydzy oraz w różnych drzewach liściastych - na przykład w brzozie. Jest to produkt pośredni, który pojawia się w procesie przemiany glukozy w organizmach ludzi oraz zwierząt, a także wielu roślin i mikroorganizmów. Ksylitol jest w naturalny sposób wytwarzany w naszych organizmach, w procesie normalnego metabolizmu w ilości ok. 15 gram dziennie. Ksylitol jest lustrzanym odbiciem cukru. W czasie, gdy cukier sieje spustoszenie w naszym organizmie, ksylitol naprawia i goi, wzmacnia układ immunologiczny, broni przed degeneracyjnymi, chronicznymi chorobami i ma właściwości opóźniające proces starzenia się. Ksylitol jest cukrem pięciowęglowym, co oznacza, że ma własności bakteriobójcze i zapobiega rozwojowi bakterii. Podczas gdy cukier tworzy kwasy, ksylitol ma charakter zasadowy. Wszystkie formy cukru, w tym sorbitol, popularny alternatywny słodzik, są cukrami sześciowęglowymi, wzmacniającymi niebezpieczne bakterie i grzyby.
Ksylitol jest o 40 procent mniej kaloryczny i ma o 75 procent mniej węglowodanów od tradycyjnego cukru. Jest absorbowany i przetwarzany powoli, co powoduje bardzo małe zmiany w wydzielaniu insuliny. Około 30 procent spożytego ksylitolu zostaje zaabsorbowana przez wątrobę, a pozostała część w przewodzie pokarmowym, gdzie rozkładany jest przez bakterie żołądkowe na krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe.
Ksylitol wygląda i smakuje jak cukier i nie pozostawia nieprzyjemnego posmaku. Jest on dostępny pod w wielu postaciach. W formie krystalicznej może być stosowany w potrawach gotowanych i pieczonych lub też być stosowany jako słodzik do napojów. Stosowany jest również w gumach do żucia, miętówkach (dropsach) i w aerozolach do nosa.