Truskawki 74%, ksylitol 20%, sok z cytryny 3%,
kwiat czarnego bzu, pektyna, sól himalajska.
Opis:
Konfitura została sporządzona ręcznie, zgodnie z zasadami kuchni pięciu przemian.
Do słoika trafiły świeże, niemrożone owoce uprawiane bez użycia oprysków i nawozów chemicznych (z uprawy certyfikowanej).
Według TMC truskawki, słodkie i kwaśne w smaku posiadają neutralne właściwości termiczne.
Wykazują korzystne działanie przy niektórych schorzeniach płuc (zespół suchości w płucach), osłabieniu śledziony i żołądka, zespole niedoboru energii Qi i Krwi.
Truskawki mogą także zapobiegać nadciśnieniu, stwardnieniu tętnic i rakowi jelita grubego.
Truskawka jest kopalnią witamin, mikroelementów oraz cennym lekiem i regulatorem naszego organizmu.
Truskawki, wspaniałe owoce cieszące nasze podniebienia, wzmacniają nasz organizm, chronią przed anemią, mają właściwości oczyszczające jelita z resztek pokarmu, odtruwające poprzez spalanie tłuszczów, regulujące przemianę materii, pomagają zwalczać cellulit.
Truskawki zawierają dużo witaminy C, więcej niż grejpfrut i cytryna ,witaminy A, B1, B2, B3 (PP), B6, B12, E, węglowodany, błonnik, flawonoidy, antocyjany, kwas foliowy, składniki mineralne:
wzmacniający kości wapń, krwiotwórcze żelazo, uspakajający magnez, regulujący metabolizm fosfor, potas, miedz, sód, wzmacniający włosy i paznokcie cynk, chroniący narządy wewnętrzne mangan, selen.
Te słodkie, przepyszne owoce poleca się również w schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych, w walce z reumatyzmem i artretyzmem.
Po otwarciu „naszych” truskawek zawsze zachęcam do ich powąchania, ich zapach naprawdę robi wrażenie!