Konfitura morelowa
(słodzona cukrem z brzozy)
Skład: morele 80%, ksylitol (cukier z brzozy) 19%,
sok ze świeżych cytryn 1%, pektyna,
skórka pomarańczowa, sól himalajska.
masa netto: 200g
Konfitura została sporządzona ręcznie, zgodnie
z zasadami kuchni pięciu przemian.
Do słoika trafiły świeże, niemrożone owoce.
Według TMC konfitura słodka i kwaśna w smaku
posiada lekko rozgrzewające właściwości termiczne.
Wzmacnia płyny ciała, krew i jin oraz pomaga
w zwalczaniu kaszlu.
Swój słoneczny kolor morele zawdzięczają beta-karotenowi, żółtemu barwnikowi, z którego wątroba produkuje witaminę A.
Beta-karoten to silny przeciwutleniacz chroniący nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
odpowiedzialnych za rozwój chorób cywilizacyjnych oraz przyśpieszających proces starzenia organizmu.
Jest bezcenny dla oczu i nadaje skórze młody zdrowy wygląd. Wystarczy zjeść 3 morele dziennie, by dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość tego przeciwutleniacza.
Dzięki dużej ilości potasu regulują ciśnienie krwi i pracę nerek. Zawierają sporo żelaza, wapnia, fosforu, witaminy B, C, PP, błonnika. Poprawiają trawienie, zapobiegają anemii.
Ale na tym nie koniec ich zalet!
Morele działają zasadotwórczo. Dlatego poleca się je przy nadkwasocie oraz osobom codziennie jedzącym mięso, które ma właściwości zakwaszające.
Warto zjeść kilka owoców po treningu, by przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.