INFORMACJA O PRODUCENCIE:
Korzenie firmy Allos sięgają lat 70. Wówczas rozpoczęły się w krajach Europy Zachodniej intensywne przemiany w społecznym postrzeganiu handlu żywnością. Zwiększająca się świadomość konsumencka (zagrożenie skażoną żywnością, działalność globalnych koncernów) oraz rozwój alternatywnych światopoglądów, promujących integralność człowieka z naturą (wegetarianizm, wysoka świadomość żywieniowa), przyczyniły się jednocześnie do rozwoju rolnictwa ekologicznego.
Utworzenie firmy Allos w 1974 roku było odpowiedzią na zachodzące tendencje. Mimo intensywnego i innowacyjnego rozwoju, nie zapomniano jednak o ideałach jakie przyświecały jej powstaniu. Wiarygodność Allos’a opiera się m.in. na pracownikach z autentycznym poczuciem misji ekologicznej, otwartym zarządzaniu oraz wierze w filozofię firmy.
Sukces wynika jednak przede wszystkim z najwyższych standardów jakościowych stosowanych podczas produkcji. Najlepsze ekologiczne surowce, idealnie dopasowane formuły żywieniowe, oraz najmniej inwazyjny proces produkcyjny…a przede wszystkim doskonały smak. Wszystkie te cechy charakteryzują produkty Allos, dzięki czemu śmiało można zaliczyć je do tzw. „klasy Premium”. Allos stał się również pionierem we wprowadzaniu alternatywnych surowców w swoich produktach. Już od 1982 roku stosuje ziarno amarantusa, tzw. „złoto Inków” w takich produktach jak, musli czy pieczywo chrupkie.
Jako pierwsza firma w Europie, Allos wprowadził również syrop z agawy, którym m.in. słodzi dżemy.