Oryginalna francuska konfitura z fig
Są to oryginalnie francuskie konfitury przygotowane według tradycyjnej receptury. Pochodzą z regionu Francji, w którym już od XVI wieku odnotowywano pierwsze przepisy na tego typu konfitury. Już w tamtych czasach konfitury figowe przywożone były na na polskie dwory jako przysmak i składnik deserów. Także dziś przygotowywane są ze specjalnie wyselekcjonowanych owoców dobranych w idealnej proporcji: 50g owoców na 100g konfitur, bez użycia żelatyny. Warto też wiedzieć, że owoce fig są niezwykle bogatym źródłem żelaza, dlatego polecane są osobom cierpiącym na anemię. Jest to więc bardzo sympatyczny sposób dostarczania swojemu organizmowi tego jakże istotnego składnika.
Te pyszne konfitury znakomicie sprawdzą się jako dodatek do popołudniowej herbaty, ale przede wszystkim do kanapek, serów i naleśników.
Skład: figi, cukier, cukier z trzciny cukrowej, koncentrat soku cytrynowego, naturalna substancja żelująca: pektyna owocowa.
Wartości odżywcze w 100g produktu:
- wartość energetyczna 253 kcal (1076 kJ)
- białka 1,8g
- węglowodany 60g
- tłuszcze 0,7g
Kliknij na zdjęcie, aby powiększyć