Ekologiczna konfitura bez dodatku wody i konserwantów z ekologicznym cukrem trzcinowym.
Jak podają niektóre źródła naukowe aronia łączy w sobie zalety czerwonego wina i zielonej hebaty, bowiem zawiera zarówno katechiny jak i antocyjany. W profilaktyce chorób serca i naczyń krwionośnych aronia moze okazać sie tzw. "polskim antyoksydacyjnym paradoksem". W przypadku stanów chorobowych owoce aronii działają wspomagająco w terapii wielu chorób których przyczyną są wolne rodniki.
Skład chemiczny
Owoce aronii zawierają antocyjany, garbniki, fenolokwasy, kwasy organiczne- głównie jabłkowy, flawonoidy (pochodne kwercetyny), procyjanidyny, pektyny, witaminy ( B, B2, B6, E, PP i β- karoten, sole mineralne (molibdenu, miedzi, boru, jodu, kobaltu, wapnia). Antocyjany, a także flawonole, flawony, katechiny i ich dimery, trimery oraz kwasy fenolowe, należą do grupy związków zwanych polifenolami. Do celów konsumpcyjnych i leczniczych owoce powinny być zbierane w pełnej dojrzałości, gdy są już całkiem czarne.
Właściwości
Z owoców najczęściej przygotowuje się sok aroniowy, zalecany w chorobach układu krążenia (miażdżyca, nadciśnienie), schorzeniach górnych dróg oddechowych i jako środek łagodzący przeziębienie, oraz syrop aroniowy będący składnikiem preparatów zwiększających odporność organizmu. Sok z aronii zalecany jest także dzieciom, które dużo czasu spędzają przy komputerze czy książce. Obecne w owocach antocyjany mogą zabezpieczyć je przed wadami wzroku, bodącymi wynikiem przepracowania oczu i narażenia ich na silne bodźce (bliskość monitora, niewłaściwe oświetlenie itp.). Warto wspomnieć ze owoce aronii pomagają usuwać z organizmu szkodliwe metale ciężkie (m.in. ołów), które gromadzą się w wyniku wpływu zanieczyszczonego środowiska.
Obecnie szacuje się, że około 33% wszystkich chorób nowotworowych ma związek nieprawidłową dietą, a zmiana sposobu żywienia może im zapobiec. Prawidłowa dieta, to przede wszystkim duże ilości owoców i warzyw, które dostarczają odpowiednie ilości witamin oraz błonnika. Istnieją badania, w których wykazano antymutagenną aktywność anotocyjanin zawartych w owocach aronii. Przeciwnowotworową aktywność wyciągów z owoców wykazano w badaniach na ludzkich komórkach raka wątroby. Istnieją doniesienia, że u osób spożywających regularnie związki o właściwościach antyoksydacyjnych, zaobserwowano rzadsze występowanie niektórych chorób nowotworowych.