Nonne Noir są to najbardziej ekskluzywne zestawy do produkcji domowej wina dostępne na rynku. Koncentraty pochodzą z najbardziej znanych i respektowanych szczepów w świecie, między innymi: Cabernet Sauvignon, Merlot, Garnacha, Chardonnay i Riesling. To sprawia, że z tych win zwłaszcza po kilkumiesięcznym leżakowaniu win czerwonych można być dumnym gdy zaprosi się gości np. na obiad.
Cabernet Sauvignon - najbardziej znany, klasyczny, czerwony szczep winny na świecie. Wina Cabernet Sauvignon cechują się aromatem i smakiem czarnych porzeczek, któremu towarzyszą zapachy żywiczne, korzenne, niekiedy z odrobiną dymu i lukrecji. Pierwotne aromaty Cabernet nie wyróżniają się jak w innych szczepach, ale ma on za to skłonność do rozwijania swego bukietu w butelce. Szczególnie nadaje się do leżakowania w beczkach dębowych.
Zestaw umożliwia przygotowanie 23l znakomitego domowego wina w czasie 20-30 dni. Minimalny czas leżakowania to 8 miesięcy, aczkolwiek im dłużej wino będzie dojrzewało tym będzie lepsze.
W fazie dojrzewania warto dodać do wina płatków dębowych w celu uzyskania charakteru wina leżakowanego w beczkach dębowych, w ilości około 1g – 2g na 1l gotowego wina przeznaczonego na dojrzewanie.
Dostępne mamy francuskie płatki dębowe naturalne oraz opiekane lekko, średnio i mocno.
Zestaw zawiera:
- 5l skoncentrowanego soku winogronowego;
- torebkę oznaczoną symbolem „E” – zawiera aktywne drożdże winne
- torebkę oznaczoną symbolem „H” – zawiera stabilizator do wina
- środek klarujący w przypadku win białych
Skład: skoncentrowany naturalny sok winogronowy (pasteryzowany), kwas cytrynowy E330, stabilizator SO2 E220, aktywne drożdże winne, stoper fermentacji E224, E202 i środek klarujący (w zestawach win białych).