Przed pierwszym użyciem:
- należy umyć wszystkie elementy w ciepłej wodzie z dodatkiem detergentu, a następnie osuszyć miękką ściereczką
- jeśli pojawią się białe plamy można je usunąć z dodatkiem kropelki octu
- czyszczenie w zmywarce może spowodować zmianę koloru stali nierdzewnej
- do czyszczenia nie należy używać ostrych materiałów, ponieważ mogą uszkodzić naczynie
Obsługa szybkowaru:
- zagotuj w szybkowarze 0,5litra wody, następnie wylej w celu pozbycia się nieprzyjemnego zapachu
- przed rozpoczęciem użytkowania szybkowaru należy upewnić się, że dolny otwór zaworu ciśnienia nie jest zablokowany
- szybkowar należy wypełnić do 2/3 objętości podczas gotowania pokarmów suchych, do 1/3 w przypadku gotowania fasoli, kukurydzy, owsianki itd.
- na początku gotowania należy zwiększyć płomień aby zwiększyć ciśnienie wewnątrz szybkowaru.
Kiedy ciśnienie wzrośnie do odpowiedniego , regulator zaworu automatycznie uwolni parę, wówczas należy zmniejszyć
płomień aby utrzymać stały, ciągły przepływ pary
- nie należy zanurzać szybkowaru w wodzie
- podczas gotowania jedzenia o papkowatej konsystencji należy potrząsnąć szybkowarem przed otwarciem w celu uniknięcia rozbryzgiwania jedzenia.
Pojemność:
6 litrów
4 litrów