Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KOMPLET NA SER PARMEZAN + PRZEPIS NA PARMEZAN

17-01-2012, 5:08
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 33 zł     
Użytkownik ser_stanislaw
numer aukcji: 2049613324
Miejscowość Nowa Karczma
Wyświetleń: 107   
Koniec: 24-01-2012 19:11:19

Dodatkowe informacje:
Opis niedostępny...
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

                                           Domowy wyrób sera wędliny chleba

WITAM SEROWARÓW

Przedmiotem aukcji jest komplet do wyrobu sera parmezan (podpuszczka 5 g, kultury parmezana,pasta antypleśniowa 100g)

Podpuszczki wystarczy na 50 litrów mleka pasteryzowanago lub 100 litrów niepasteryzowanego a kultur i pasty antypleśniowej na 50 litrów mleka pasteryzowanego

                                              TERMIN PRZYDATNOŚCI TO 6 miesięcy od daty dostawy

 

Przepis na parmezan

1. Odbieramy z mleka śmietanę -można odwirować lub zebrać z odstałego mleka (mleko musi być pzechowywane przed odebraniem śmietany przez 12 godzin w lodowce o temp. 2-4 st C nie dotyczy to odwirowania)

2.Mleko pasteryzujemy i postepujemy tak jak przy innych serach (czyli dodajemy kultury potem rozpuszczoną podpuszczkę i otrzymujemy skrzep)

3. Skrzep kroimy na ziarno wielkości pszenicy, odczekujemy 20 minut potem odlewamy 20% serwatki i dodajemy w to miejsce wodę o temperaturze nie przekraczającej 50 st.C.Tak przygotowaną mase podgrzewamy do 53 st.C stale lekko mieszając.

4.Odczekujemy 15 min i odlewamy zbędna serwatkę a gęsty skrzep wkładamy do formy i poddajemy prasowaniu przez 8 godz.

5. Sprasowany ser wkładamy do solanki (6 -7 łżżek soli na 1.5 litra wody ).Ser leżakuje 2 dni w temperaturze kuchennej(20-22 st C)

6.Po wyjeciu z solanki ser obcieka 1 dobę.

7.Potym smarujemy ser pastą antpleśniową i pozwalamy mu obeschąć.

8.Przenosimy do dojrzewalni (12-16 st C) i po 3 tygodniach smarujem ponownie pastą.

9.Ser leżakuje od 3 miesięcy do 3 lat (czm dłużej tym lepszy smak i aromat.)

Udzielam porad i podpowiedzi na temat warzenia domowego sera

 

 

 

                                         Obejrzyj filmik jak warzę ser

 

WŁAŚCIWOŚCI  PRZEDMIOTU

na innych aukcjach podpuszczka  w płynie

kultury oszczypek gouda grojer ementaler bree parmesan  niebieskie pleśnie oscypek

przyprawy do wędlin suchy kwas na chleb, przepis na chleb, przepis na twaróg forma na ser

Link niżej kieruje do strony O mnie gdzie znajdują się porady, przepisy i zdjęcia z warzenia sera

            

       Obejrzyj zdjęcia z wyrobu sera