Płatność
Wpłata na konto bankowe (przelew przedpłata)
Bank Ochrony Środowiska
841[zasłonięte]114421[zasłonięte]40704[zasłonięte]002
W tytule przelewu należy wpisać numer aukcji oraz nick
Wysyłka
Wysyłka w ciągu 48 godzin po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym
Odbiór osobisty
ul. Lubartowska 56 w Lublinie
Kontakt z nami
ul. Lubartowska 56
20-094 Lublin
tel./fax: 81 [zasłonięte] 21
tel. kom.: 603 [zasłonięte] 381
pon.-pt.: 8.30-16.30
Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu
Autor: (red.) Gawęcki J., Mossor-Pietraszewska T.
Wydawca: PWN
Wydanie, Rok wyd: I (dodruk), 2014
Ilość stron: 452
Format: 14,0 x 20,5 cm
Oprawa: miękka
ISBN: 978[zasłonięte][zasłonięte]11425
Opis:
Ksiązka prezentuje najnowszaą wiedzaę o produktach żywnościowych, o ich przetwarzaniu, utrwalaniu oraz uwarunkowaniach jakościowych i funkcjonowaniu na rynku. Zawiera podstawowe wiadomości z zakresu żywienia oraz biologicznych, medycznych i społecznych aspektów ochrony zdrowia. "Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu" uświadamia czytelnikom ścisłe związki między żywnością, żywieniem i zdrowiem, dementuje fałszywe informacje upowszechniane przez media i wyjaśnia kontrowersje i problemy związane z jej tematyką, np. żywność transgeniczna, wegetarianizm, interakcje różnych leków z żywnością, "diety cud" oraz ksenobiotyki.
Spis treści:
I. WSTĘP
1. Pojęcie zdrowia oraz jego uwarunkowania genetyczne, środowiskowe i związane ze stylem życia
2. Relacje między żywnością, żywieniem i zdrowiem
II. ŻYWNOŚĆ
1. Definicje i podział produktów żywnościowych
2. Jakość żywności i jej uwarunkowania
3. Przetwarzanie i utrwalanie żywności
4. Biotechnologia w produkcji żywności
5. Dodatki do żywności i ich zastosowanie
6. Znakowanie żywności
7. Prawo żywnościowe i urzędowa kontrola żywności
III. ŻYWIENIE
1. Istota racjonalnego żywienia i podstawowe pojęcia z tym związane
2. Podstawowe składniki pożywienia
3. Żywność jako źródło składników odżywczych
4. Trawienie i przyswajanie pożywienia
5. Podstawowe zasady racjonalnego żywienia
6. Wegetarianizm jako dieta alternatywna
7. Żywienie dietetyczne
8. Interakcje leków ze składnikami żywności
IV. ZDROWIE
1. Biologiczne podstawy zdrowie
2. Etiologia i prewencja wybranych chorób dietozależnych
3. Zanieczyszczenia żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka
4. Inne zagrożenia dla zdrowia
5. Instrumenty polityki prozdrowotnej