Komosa Ryżowa 500 g
Quinoa
Kraj pochodzenia: Peru
Quinoa - komosa ryżowa cechuje się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi oraz odżywczymi. Komosa to źródło pełnowartościowego białka, witamin, składników mineralnych oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Wykazuje także właściwości antyoksydacyjne.
Ryż peruwiański - bo również taką nazwę nosi komosa ryżowa - to pseudozboże. Jest to "gatunek" roślin które wytwarzają bogate w skrobię nasiona - lecz tak na prawdę nie są zbożem.
Od wieków właściwości i wartości odżywcze komosy ryżowej są doceniane w Ameryce Południowej, skąd pochodzi. Spotykamy ją tam pod takimi nazwami jak: "święte zboże Inków", "złotym ziarnem Inków" a nawet "matką zbóż". Quinoa zawiera także saponiny, które posiadają właściwości: przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i immunostymulujące.
Nasiona komosy ryżowej zawierają także bardzo dużą ilość flawonoidów - dzięki którym roślina ta wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Należy zwrócić uwagę na fakt, iż popularne zboża nie zawierają flawonoidów, co na ich tle czyni komosę ryżową na prawdę wyjątkowym "zbożem".