Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KOMOSA RYŻOWA QUINOA BIAŁA 500GRAM 0,5KG KERA

18-05-2014, 19:14
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 24 zł     
Użytkownik FHUKERA
numer aukcji: 4166016910
Miejscowość Kielce
Wyświetleń: 64   
Koniec: 18-05-2014 19:01:06
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

KOMOSA RYŻOWA

QUINOA

500 GRAM, 0,5kg

 

 


" Quinoa, czyli komosa ryżowa nazywana też złotem Inków, to wyjątkowa roślina, która należy do tej samej rodziny, co buraki czy szpinak. W Polsce jej popularność jest niewielka, warto jednak się nią zainteresować, jej niezwykłe właściwości sprawiają, że jest doskonałym produktem prozdrowotnym, może być znakomitym elementem diety, niezależnie czy celem jest odchudzanie czy budowa mięśni. Z powodzeniem zastąpi ryż czy ziemniaki.

Proteiny są niezwykle ważnym elementem diety. Budują mięśnie, a ich spożycie przyspiesza metabolizm. Zwykle produkty roślinne nie są utożsamiane z dobrym źródłem białka. W przypadku komosy jest jednak inaczej. Zawiera ona bowiem dużo lizyny i izoleucyny, aminokwasów charakterystycznych dla produktów zwierzęcych. Można więc powiedzieć, że Quinoa w przeciwieństwie do innych roślin zawiera pełnowartościowe białko.

Tłuszcze to kolejny atrybut komosy. Zawiera ich ponad 2 razy więcej niż popularna pszenica. Warto podkreślić, że są to zdrowe tłuszcze jednonienasycone, kwasy omega-3 oraz kwas alfalinolenowy (ALA). To sprawia, że jej spożycie obniża poziom cholesterolu, wspomaga pracę układu krążenia i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Składniki te dodatkowo przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej.

Ziarna tej rośliny w 60 proc. zbudowane są z węglowodanów. Dostarcza więc sporo energii, podobnie jak ziemniaki, kasza czy ryż. Cukry te jednak mają bardzo niski indeks glikemiczny (IG 35), co sprawia, że energia uwalniana jest niezwykle powoli. Sprzyja to budowaniu mięśni, spalaniu tkanki tłuszczowej, to sprawia, że jest chętnie spożywana przez kulturystów. Dodatkowo pomaga ustabilizować poziomu insuliny. Nie bez przyczyny komosa jest polecana osobą zagrożonym wystąpieniem cukrzycy typu II.

Roślina ta zawiera również 2 razy więcej błonnika pokarmowego niż większość popularnych zbóż. Jego spożycie usprawnia pracę układu pokarmowego i hamuje apetyt.

Bardzo duża ilość wapnia, tokoferol, kwas foliowy, miedź, fosfor, mangan to witaminy i minerały, które występują w komosie, a których próżno szukać w innych popularnych zbożach.

Quinoa dostarcza pełnowartościowych makroskładników, sprzyja budowaniu mięśni oraz spalaniu tkanki tłuszczowej. Na tym jednak nie kończy się jej spektrum działania.

Jest bogata w przeciwutleniacze - kwercetynę, kempferol, kwas kumarowy i wanilinowy, stężenie tych substancji jest czasem wyższe niż w przypadku borówek amerykańskich. Oznacza to, że jest bardzo silnym antyoksydantem, zmniejsza ryzyko występowania nowotworów i opóźnia starzenie i przyspiesza regenerację.

Nie zawiera glutenu, jest więc doskonałą alternatywną dla pszenicy, ponieważ nie wywołuje uczuleń. Z powodzeniem może być spożywana przez dzieci i kobiety w ciąży.

Sposób przygotowania

Ziarna komosy przed przygotowaniem należy wcześniej dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Gotuje się je podobnie jak tradycyjny ryż, jednak nieco krócej 10-15 minut. Ma lekko słodkawy smak, nadaje się jednak zarówno do potraw na słodko, jak i na ostro." 1)

 




 

źródło: 1. https://www.facebook.com/JacekBilczynski.FitAndLifestyleCoach?ref=ts

 

 

przycisk8

Zobacz nasze pozostałe aukcje: Panelealle

Komentarze

Strona "o mnie"Wszystkie aukcje

Panelealle  darmowe panele aukcyjne