F.H.U. JAWO IMPORT EXPORT
Półłanki 80. 30-740 Kraków
Email:
sklep@ekojawo.pl
biuro@jawokrakow.pl
Telefon Kontaktowy:
790 [zasłonięte] 423 lub 694 [zasłonięte] 342
Jeśli Państwo mają jakiekolwiek pytania prosimy o kontakt! Chętnie odpowiemy na każde pytanie!
Po dokonaniu zakupu proszę o wypełnienie formularza opcji dostawy,lub wysłanie maila. przyspieszy to wysyłkę i pozwoli uniknąć przeoczenia wpłaty.
Towar wysyłamy do 48/h po wpłacie na konto.
Możliwa wysyłka za pobraniem, zapłacisz przy odbiorze.
Przy wpłacie na konto proszę o podanie nicku.
Za przesyłkę płacisz tylko raz (lub wcale)
CENNIK POWYŻEJ. Patrz>DOSTAWA I PŁATNOŚĆ.
Numer Konta Bankowego:
7719 [zasłonięte] 5[zasłonięte]0002008 [zasłonięte] 8[zasłonięte]39800
PROMOCJA
Przy zakupach powyżej 50zl
Upominek GRATIS.
Przy zakupach powyżej 150zł
Płacisz 50% kosztu dostawy
Przy zakupach powyżej 200zł
DOSTAWA GRATIS.
Promocje nie dotyczą przesyłek za pobraniem!
KOMOSA RYŻOWA BIAŁA 250G
Uprawiana już 5000 lat temu w Andach, na terenach dzisiejszego Peru, Boliwii, Ekwadoru i Chile. Stanowiła podstawę pożywienia południowoamerykańskich Indian, zamieszkujących tereny wysokogórskie. Swoja dużą popularność zawdzięcza tymu, że jako jedna z nielicznych roślin, była w stanie przetrwać na wysokościach przekraczających 3000 m npm, a co za tym idzie niskie temperatury, intensywne słońce, a nawet brak wody. Dzięki swoim unikalnym wartościom, nazywana przez Inków „matką wszystkich ziaren”. Z czasem Quinoa nabrała dla nich wręcz mistycznego znaczenia, czego przejawem były liczne ceremonie dotyczące jej uprawy, zbiorów i konsumpcji. Quinoa, nie zawiera glutenu. Stanowi doskonały dodatek do każdej diety, jak również i kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Quinoa zawiera niezwykle rzadką w produktach roślinnych, budującą chrząstki lizynę, istotną w syntezie białka histydynę oraz argininę, niezwykle ważną dla dzieci, stymulująca hormon wzrostu, u dorosłych natomiast wspomaga system immunologiczny. Jest także źródłem metioniny, działającej ochronnie na komórki wątroby, a jednocześnie pomagającej w eliminacji tkanki tłuszczowej. Wspomniane aminokwasy odgrywają ważną rolę w przyswajaniu wapnia, co jest jej dodatkową zaletą. Quinoa bogata jest również w błonnik oraz witaminy (E, C i B) oraz w sole mineralne - zawiera dwa razy więcej żelaza niż zboża, magnezu, potasu, miedzi i cynku niż inne ziarna. Jest także bogatym źródłem przeciwutleniaczy, mających działanie antyoksydacyjne, rozkurczowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne oraz tłuszczów nienasyconych (Omega3). Jako lekkostrawny, bezglutenowy pokarm jest znakomitym składnikiem diety niemowląt oraz dzieci. Medycyna chińska zaś przypisuje jej właściwości ogrzewające i wzmacniające organizm.
PRZYGOTOWANIE. 1 szklankę ziaren wsypać do gotującej się wody (500 ml) i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po zdjęciu z ognia odstawić na 15 minut.
![](http://jawoasia.cal24.pl/EKOJAWO/komosaryzowabiala.JPG)