Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KOMOSA BIAŁA Quinoa FitYou 1000g Super Czystość

22-11-2014, 11:49
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 32.99 zł     
Użytkownik Fityou
numer aukcji: 4728549390
Miejscowość Sędziszów Małopolski
Wyświetleń: 12   
Koniec: 22-11-2014 11:14:21
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Hurtownia odżywek FitYou
Nasze aukcjeNasze aukcjeNasze aukcjeNasze aukcjeNasze aukcje

Kontakt

Pytania proszę kierować
na e-mail: [zasłonięte]@fityou.pl

Szczegóły współpracy znajdziesz
w zakładce "O mnie".




Płatność PayU

Przelew na rachunek w mBank:
92 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 749084

FitYou Sędziszów Małopolski

W tytule przelewu prosimy podać
login z allegro

Przesyłki nadajemy zazwyczaj w ciągu 1 dnia roboczego od momentu zaksięgowania środków na koncie.




Poczta Polska



List ekonomiczny - 7,3 zł

List polecony - 9,5 zł

Przesyłka kurierska do 48h - 11 zł




Przy wyborze przesyłki kurierskiej za przesyłkę płacisz tylko raz niezależnie od ilości zakupionych przedmiotów.

Odbiór osobisty na terenie
Sędziszowa Małopolskiego i Ropczyc

Przy zakupie powyżej 199 zł wysyłka gratis.


Przedmiotem aukcji jest Komosa Ryżowa - 1 kg - Komosa jest pakowana w przeźroczyste woreczki foliowe z struną , umożliwia ona wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania.

Na naszych aukcjach oferujemy produkty najwyższej jakości, posiadające wszystkie niezbędne badania i certyfikaty jakości. Na prośbę klienta istnieje możliwość dołączenia do towaru kopii certyfikatu jakości !!!

Kupuj tylko produkty o pewnej jakości i pochodzeniu !!!


Komosa ryżowa ze względu na swoje niezwykle walory zdrowotne i odżywcze jest nazywana „matką zbóż”. Należy do tej samej rodziny roślin co buraki i szpinak. Jej biała odmiana ma subtelny i delikatny smak. Komosa ryżowa jest jednym z najbardziej wysokobiałkowych produktów roślinnych (18% białka), ponadto zawiera cały zestaw aminokwasów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Komosa ryżowa ze względu na swoje niezwykle walory zdrowotne i odżywcze jest nazywana „matką zbóż”. Należy do tej samej rodziny roślin co buraki i szpinak. Jej biała odmiana ma subtelny i delikatny smak. Komosa ryżowa jest jednym z najbardziej wysokobiałkowych produktów roślinnych (15-18% białka), ponadto zawiera cały zestaw aminokwasów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Polecana dla osób będących na diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej.



Skład:
W skład komosy ryżowej wchodzi między innymi lizyna, która odpowiada za budowę chrząstek, a jest składnikiem niezwykle rzadko spotykanym w produktach roślinnych. Jest ona również bogata w histaminę i argininę, bardzo ważną w rozwoju dzieci, gdyż stymulują one hormon wzrostu, natomiast u dorosłych wpływają pozytywnie na układ odpornościowy. Następnym bardzo ważnym składnikiem jest metionina, która wpływa ochronnie na komórki wątroby, jednocześnie eliminując tkankę tłuszczową.

Inne składniki:

Błonnik

Witaminy E,C,B

Sole mineralne

Dobrze przyswajalne żelazo

Magnez

Cynk

Potas

Miedz

Omega 3

Komosa jest źródłem potrzebnych nam przeciwutleniaczy (flawonoidów), które mają działanie przeciwalergiczne, rozkurczowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Regularne spożywanie zwalcza powstawanie wolnych rodników odpowiedzialnych za procesy starzenia się skóry.

Komosa ryżowa jest produktem bez glutenowym i posiada niski indeks glikemiczny (IG 35).

Regularne spożywanie Quinoa obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby wieńcowe, działa uszczelniająco na naczynia krwionośne. Jest to idealna roślina dla karmiących matek, gdyż wspomaga wytwarzanie pokarmu. Idealnie sprawdza się jako pokarm dla niemowląt oraz dzieci, przez wzgląd na swoje właściwości – nieuczula, jest lekkostrawna, bezglutenowa i bardzo zdrowa.

Komosa ryżowa jest uprawiana bez wykorzystywania chemicznych środków ochrony roślin, ze względu na fakt obecności w jej składzie saponiny, która chroni ją w naturalny sposób przed chorobami. Saponina ma również działanie przeciwalergiczne, immunostymulujące i przeciwzapalne. Przed spożyciem komosy zalecane jest jej płukanie, gdyż obecna na powierzchni saponina ma gorzkawy smak, a jej nadmierne spożywanie może utrudniać przyswajanie mikroelementów.

Komosa ryżowa w kuchni

Komosa cieszy się wszechstronnym zastosowaniem, można jej używać na mnóstwo sposobów, gdyż jest delikatna w smaku, a jej lekko orzechowy smak idealnie pasuje do wielu potraw. Idealnie smakuje w daniach słodkich i słonych, na ciepło oraz na zimno. Może służyć jako składnik sałatek, zup, deserów, zapiekanek. Komosa świetnie smakuje w formie risotto. Wiele osób stosuje komosę jako bazę dla dziecięcych kaszek. Po uprażeniu można ją stosować jako składnik musli. Quinoa staje się jeszcze bardziej wartościowa w postaci kiełków ( najpierw należy komosę wstawić do wody na 8 do 12 godzin, a następnie przełożyć do kiełkownicy lub na spodek).

Przygotowanie

- ziarna komosy należy najpierw przepłukać w zimnej wodzie, by pozbyć się saponin (jeżeli woda się zbytnio nie pieni - wystarczy jedno płukanie, natomiast gdy jest dużo piany – ziarna płuczemy 2-3 razy, a następnie odcedzamy na sicie)

- gotowanie: 1 szklanka nasion / 2 szklanki wody

- w zależności od przeznaczenia komosy, można ją posolić w trakcie gotowania. Komosa gotuje się około 12-15 minut. Jeżeli ziarna zaczynają pękać to jest znak, że jest już gotowa.

- komosę można również przygotowywać jak kaszę Kus Kus : zagotowaną wodę wlewamy do pojemnika z ziarnami komosy i zostawiamy pod szczelnym przykryciem do momentu, aż nasiona wsiąkną całą wodę i będą miękkie.


Przygotowaną komosę przetrzymywać w lodówce maksymalnie do 3 dni.






Logo FitYou © Wszelkie prawa zastrzeżone 2014
Zakaz kopiowania i wykorzystywania opublikowanych materiałów (zdjęć, tekstów) bez zgody FitYou