Komora wędzarniczo - parzelnicza przeznaczona jest do obróbki termicznej wędlin, mięs, drobiu, ryb i serów. Podstawowe procesy to: suszenie, wędzenie, parzenie, pieczenie, podsuszanie i schładzanie. Urządzenie wykonane jest w całości z wysokogatunkowej stali kwasoodpornej.
Zakres uzyskiwanych temperatur w komorze wędzarniczo - parzelniczej:
suszenie od 0 do 80 °C wędzenie od 0 do 99 °C parzenie od 0 do 90 °C pieczenie od 0 do 90 °C podsuszanie od 0 do 80 °C schładzanie od 60 °C - do temp. otoczenia.
- komora o pojemności trzech wózków wędzarniczych
- masa wsadu 450-540 kg
- komora o wymiarach 1400x[zasłonięte]x2150 mm
- wymiary ogólne 2250x[zasłonięte]x3100 mm
- medium grzewcze olej
- zużycie oleju na godzi.Ciągłej pracy 7 dm3/h
- moc grzewcza 75 kW
- moc elektryczna 7 kW
- zasilanie 400 V
- sterowanie za pomocą sterownika microprocesowego
- możliwość zaprogramowania do 50 programów
- w każdym programie możliwość do kilku kroków
- ustawienie temperatury batonu
- ustawienie czasu pracy procesu
- ustawienie wilgotności komory
- funkcja mycia komory
Wędzarnia wyposażona jest w dymogenerator z systemem zabezpieczającym przed zapaleniem zrębków wędzarniczych, system automatycznego mycia oraz wysokiej klasy sterownik mikroprocesorowy z możliwością rejestracji procesów. Dymogenerator wyposażony jest w system automatycznego podawania zrębków, a ich utlenianie odbywa się metodą bezogniową. Dane techniczne dymogeneratora
zasilanie - 400 V moc grzejna grzałki - 650 W zasilanie wodne - woda pitna 4 bar temperatura otoczenia - min. 8 °C zrębki drzewne - z drewna liściastego o granulacji 2-4 mm i wilgotności względnej 30 % zasilanie pneumatyczne - 4-10 bar
Urządzenie sprawne technicznie! Przeprowadzono remont kapitalny wszystkich elementów komory i dymogeneratora.
|