Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KOMBUCZA grzyb herbaciany KOMBUCHA +ulotka hodowli

11-12-2014, 22:56
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 9.99 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 9.99 zł     
Użytkownik MMSara
numer aukcji: 4857697882
Miejscowość @
Licytowało: 1    Wyświetleń: 48   
Koniec: 11-12-2014 22:33:48

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Posiadam również grzybek tybetański oraz algi

Przedmiotem aukcji jest:

GRZYB HERBACIANY KOMBUCHA

  

Przesyłka zawiera 1 szt Grzyba KOMBUCZA bez płynu,

wraz z przesyłką otrzymasz ulotkę z instrukcją hodowli (uwaga - przy zakupie kilku sztuk wysyłam  jedną instrukcję, chyba że wyraźnie zaznaczysz, że chcesz ich więcej).

 

wysyłka wykonywana jest od poniedziałku do środy.

Jeśli za wygraną licytację pieniążki wpłyną na konto w środę lub później to przesyłka będzie wysłana dopiero w poniedziałek.

 

KOMBUCZA znajduje się zabezpieczona , w kopercie bąbelkowej.

Do ceny wysyłki doliczone jest opakowanie.

 

Napój z Kombuchy oprócz wspaniałego smaku (przypominającego sok jabłkowy) posiada następujące właściwości:

 

-wzmacnia układ immunologiczny,

-pomaga w zwalczaniu łuszczycy,

-pomaga w zapobieganiu przeziębień,

-mikroflora Kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych,

-reguluje przemianę materii,

-reguluje ciśnienie krwi,

-odtruwa organizm,

-wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej,

-przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,

-cukry białka oraz tłuszcze zostają lepiej rozłożone, dzięki czemu są lepiej spożytkowane przez organizm (tłuszcze się spalają, a nie zostają odłożone w tkance tłuszczowej),

-zmniejsza objawy menopauzy,

-dodaje siły i poprawia koncentrację,

-wzmacnia organy, serce, siłę widzenia ,stawy, skórę oraz włosy,

-łagodzi objawy reumatyzmu,

-zmniejsza ryzyko nowotworów,

-efektywnie pobudzanie śliny i soków trawiennych w żołądku i trzustce przyspieszając perystaltykę jelit,

-wpływa kojąco na układ nerwowy,

-skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami,

-pomaga w leczeniu astmy,

-zmniejsza poziom cholesterolu,

-łagodzi objawy migreny.

 

 

HODOWLA          

Poniżej podane zostały proporcje na litrowy słoik (ilości poszczególnych składników można sobie przeliczyć na słoik dowolnej pojemności):

 

- grzyb kombucha,

- ok. 100 ml starej cieczy z Kombuchy, tzw. Starter, który ułatwi i przyspieszy proces fermentacji (jeżeli nie posiada się starej cieczy krok ten można swobodnie ominąć),bądź dodać 2 łyżki octu winnego, jabłkowego lub cydru

- 1 łyżeczka/torebka herbaty,

- 800 ml wody,

- 100-125 g cukru,

- gaza i gumka (do nakrycia słoja).

 

Do Kombuchy NIE dołączam STARTERA !!!

 

 

1. Zagotuj wodę i zaparz herbatę,

2. Dodaj cukier.

3. Całość wychłodź do temperatury pokojowej.

4. Umyj grzyba letnią wodą, aby usunąć wszystkie brązowe skazy.

5. Włóż grzyba herbacianego do ostudzonej herbaty gładką stroną do góry.

6. Dolej resztkę starego napoju Kombuchy.

7. Nakryj słój gazą i umocuj ją gumką (grzyb musi oddychać, ale powinno się go chronić przed zanieczyszczeniami).

8. Pozostaw całość na 7 do 12 dni w temperaturze pokojowej (temperatura optymalna to 23°C, jeśli jest za zimno dojrzewanie napoju trwa dłużej, jeśli cieplej należy sprawdzić już po 5 dniach).

9. Napój jest dojrzały, jeśli po poruszeniu słoja nie musuje tzn. nie podnoszą się pęcherzyki.

10. Przefiltruj dojrzały napój przy pomocy filtra do kawy i przechowuj w lodówce.

11. Rozpocznij nowy cykl produkcji przechodząc od punktu nr 1.

 

 

Do produkcji napoju z Kombuchy najlepiej nadaje się niefermentowana herbata zielona

 

UWAGA: Grzybek i napój nie mogą wchodzić w bezpośredni kontakt z metalem ze względu na niekorzystne reakcje jakie może wywołać obecność kwasów

 

 

Gotowy napój z Kombuchy przypomina w smaku sok jabłkowy. Jest lekko musujący co sprawia, że po wypiciu czujemy się orzeźwieni…

 

Picie Kombuchy należy zaczynać od niewielkich dawek, powoli je zwiększając z każdym tygodniem. Na początku jedna łyżka stołowa trzy razy dziennie w zupełności wystarczy. Ogólną zasadą jest zaczynanie od małych ilości i systematyczne ich zwiększanie lub przerwanie spożywania np. na jeden dzień w przypadku złej tolerancji napoju.

 

Organizm człowieka z łatwością absorbuje substancje lecznicze przez skórę. Na taką leczniczą kąpiel potrzeba litr herbaty z Kombuchy, którą należy wlać do wanny ciepłej wody.

 

Co to jest Kombucha?

Swym kształtem kombucha przypomina białawy lub jasno kremowy naleśnik osiągający do 25 cm średnicy, a w dotyku twardą i lepką masę żelatynową (galaretę).
Z biologicznego punku widzenia jest ona "zlepkiem" kilku rodzajów 
drożdży i bakterii, które żyją w symbiozie. "Podział pracy" pomiędzy grzybami drożdżowymi i bakteriami wygląda w ten sposób, że drożdże przefermentowują cukier na alkohol dając tym samym podłoże pokarmowe bakteriom, a te przetwarzają alkohol na wartościowe związki.
Przy odpowiedniej pielęgnacji może Ci on towarzyszyć przez całe życie, bo rozmnaża się dość szybko.
Do produkcji napoju herbacianego używa się słodzonej herbaty, do której wkłada się kombuchę. W ciągu 8-12 dni, w procesie skomplikowanych fermentacji, powstaje zdrowotny napój - lekko musujący, smakiem przypominający sok jabłkowy. Kombucha jest więc małą fabryką chemiczną, która produkuje orzeźwiający napój.
Wiodące oddziaływanie Kombuchy polega na oddziaływaniu kwasu glukuronowego, który powoduje silne odtrucie organizmu oraz kwasu mlekowego, który hamując rozwój szkodliwych bakterii jelitowych sprzyja procesowi trawienia.

Podczas fermentacji do napoju dostają się następujące, wartościowe związki:
- kwas glukuronowy, prawoskrętny(L+) kwas mlekowy, kwas octowy, kwas jabłkowy, kwas winowy, kwas foliowy, śladowe ilości bursztynu, kwas malonowy, kwas cytrynowy, kwas szczawiowy,
- żelazo, magnez, sód, potas, wapno, miedź, cynk i inne pierwiastki śladowe,
witaminy B1, B2, B3, B6, B12 i C,
- 14 różnych kwasów amino-karboksylowych, ważne enzymy, garbniki, fermenty: sacharoza, amylaza, katalaza, podpuszczka,
- związki antybiotyczne, alkohol (max 0,5%) oraz dwutlenek węgla.

Wysyłka w następny dzień po zaksięgowaniu wpłaty - od poniedziałku do środy


OFEROWANA PRZEZE MNIE KOMBUCHA JEST W 100% ŻYWA I ZDROWA!

Zobacz pozostałe aukcje: Panelealle

Komentarze

Wszystkie aukcje

galerie przedmiotow na aukcje