Napój z Kombuchy oprócz wspaniałego smaku (przypominającego sok jabłkowy) posiada następujące właściwości:
-wzmacnia układ immunologiczny,
-pomaga w zwalczaniu łuszczycy,
-pomaga w zapobieganiu przeziębień,
-mikroflora Kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych,
-reguluje przemianę materii,
-reguluje ciśnienie krwi,
-odtruwa organizm,
-wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej,
-przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,
-cukry białka oraz tłuszcze zostają lepiej rozłożone, dzięki czemu są lepiej spożytkowane przez organizm (tłuszcze się spalają, a nie zostają odłożone w tkance tłuszczowej),
-zmniejsza objawy menopauzy,
-dodaje siły i poprawia koncentrację,
-wzmacnia organy, serce, siłę widzenia ,stawy, skórę oraz włosy,
-łagodzi objawy reumatyzmu,
-zmniejsza ryzyko nowotworów,
-efektywnie pobudzanie śliny i soków trawiennych w żołądku i trzustce przyspieszając perystaltykę jelit,
-wpływa kojąco na układ nerwowy,
-skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami,
-pomaga w leczeniu astmy,
-zmniejsza poziom cholesterolu,
-łagodzi objawy migreny.
HODOWLA
Poniżej podane zostały proporcje na litrowy słoik (ilości poszczególnych składników można sobie przeliczyć na słoik dowolnej pojemności):
- grzyb kombucha,
- ok. 100 ml starej cieczy z Kombuchy, tzw. Starter, który ułatwi i przyspieszy proces fermentacji (jeżeli nie posiada się starej cieczy krok ten można swobodnie ominąć),bądz 2 łyżki octu winnego lub cydru
- 1 łyżeczka/torebka herbaty,
- 800 ml wody,
- 100-125 g cukru,
- gaza i gumka (do nakrycia słoja).
Do Kombuchy NIE dołączam STARTERA !!!
1. Zagotuj wodę i zaparz herbatę,
2. Dodaj cukier.
3. Całość wychłodź do temperatury pokojowej.
4. Umyj grzyba letnią wodą, aby usunąć wszystkie brązowe skazy.
5. Włóż grzyba herbacianego do ostudzonej herbaty gładką stroną do góry.
6. Dolej resztkę starego napoju Kombuchy.
7. Nakryj słój gazą i umocuj ją gumką (grzyb musi oddychać, ale powinno się go chronić przed zanieczyszczeniami).
8. Pozostaw całość na 8 do 12 dni w temperaturze pokojowej (temperatura optymalna to 23°C, jeśli jest za zimno dojrzewanie napoju trwa dłużej).
9. Napój jest dojrzały, jeśli po poruszeniu słoja nie musuje tzn. nie podnoszą się pęcherzyki.
10. Przefiltruj dojrzały napój przy pomocy filtra do kawy i przechowuj w lodówce.
11. Rozpocznij nowy cykl produkcji przechodząc od punktu nr 1.
Do produkcji napoju z Kombuchy najlepiej nadaje się niefermentowana herbata zielona
UWAGA: Grzybek i napój nie mogą wchodzić w bezpośredni kontakt z metalem ze względu na niekorzystne reakcje jakie może wywołać obecność kwasów
Gotowy napój z Kombuchy przypomina w smaku sok jabłkowy. Jest lekko musujący co sprawia, że po wypiciu czujemy się orzeźwieni…
Picie Kombuchy należy zaczynać od niewielkich dawek, powoli je zwiększając z każdym tygodniem. Na początku jedna łyżka stołowa trzy razy dziennie w zupełności wystarczy. Ogólną zasadą jest zaczynanie od małych ilości i systematyczne ich zwiększanie lub przerwanie spożywania np. na jeden dzień w przypadku złej tolerancji napoju.
Organizm człowieka z łatwością absorbuje substancje lecznicze przez skórę. Na taką leczniczą kąpiel potrzeba pół litra herbaty z Kombuchy, którą należy wlać do wanny ciepłej wody.