|
Probiotyki
zwane również czynnościową żywnością – podawane doustnie wyselekcjonowane kultury bakteryjne lub drożdży, najczęściej bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus), których zadaniem jest korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym poprzez immunomodulację oraz zachowywanie prawidłowej flory fizjologicznej.
Na pozostałych moich aukcjach dostępne inne kombinacje. Wraz z zakupem Napoju otrzymacie Państwo e-mailem przydatne i wiarygodne informacje na temat stosowania i dawkowania napoju. Serdecznie zachęcam do zakupu. W razie pytań proszę o kontakt poprzez formularz allegro. WYSYŁKA: Paczki wysyłam w poniedziałki i wtorki.
|
|
Napój Kombucha
Świeży niepasteryzowany napój z kombuchy 150 ml pakowany w mocny sterylny woreczek przeznaczony do kontaktu z żywnością.
Kombucha z czerwonej herbaty BIO ACTIVE PU-ERH (75% czerwona 25% czarna)
Posiadam napój z kombuchy, który robię dla swojej rodziny i przyjaciół. Ponieważ nie jestem w stanie zużyć całości chętnie podzielę się nim z innymi. Prowadzę fermentację kontynuowaną, co oznacza, że napój jest zlewany na bieżąco wedle potrzeb.
Sprzedawany napój można wykorzystać jako próbkę lub jako starter do wyhodowania nowej kultury Kombuchy.
Proces ten, jest stosunkowo prosty. Wystarczy przelać napój do słoika, przykryć gazą i pozwolić mu fermentować dalej, co spowoduje powstanie nowego grzyba.
Dokładną instrukcję jak wyhodować nową kulturę z gotowego napoju przesyłam mailem.
DLACZEGO TO DZIAŁA? Napój jest sprzedawany bez grzyba i jest niepasteryzowany, dlatego zawarte w nim bakterie i drożdże nadal są aktywne i napój nawet zamknięty nadal wolno fermentuje. Dlatego produktem ubocznym tej fermentacji jest tak często spotykany przeźroczysty żel (zaczątek nowej kultury) pojawiający się w butelkach. Jest to znak, że napój jest nadal żywy i będzie działał zdrowotnie.
WŁAŚCIWOŚCI HERBATY CZERWONEJ PU ERH: "MORDERCA TŁUSZCZU"
- Wspomaga odchudzanie (wspomaga pracę wątroby, pobudza trawienie)
- Powoduje spadek wagi, dzięki temu, iż zmniejsza wchłanianie tłuszczów w jelitach
- Wyrównuje cholesterol
- Obniża ciśnienie krwi, uspokaja
- Pomocna, po spożyciu alkoholu (obniża jego poziom we krwi), łagodzi
skutki spożycia alkoholu
- Normalizuje masę ciała
- Gasi pragnienie
- Wzmacnia organizm
- Poprawia pamięć
- Zawiera cynk, mangan, selen i witaminę C.
Kombucha wzmacnia działanie herbaty
o kombuchy... Kombucha - SCOBY (Symbiotic Colony Of Bacteria and Yeasts) składa się z bakterii i specjalnej kultury drożdży współistniejących w związku symbiotycznym. SCOBY ze względu na swój wygląd jest nazywany również grzybem. Orzeźwiający i zdrowotny napój z kombuchy powstaje poprzez przefermentowanie herbaty z cukrem za pomocą "grzyba" kombuchy. Gotowy napój jest orzeźwiający, ma smak słodko-kwaśny, lekko gazowany, podobny do cydru (jabłecznika). Napój z kombuchy ma właściwości probiotyczne. Jest napojem żywym, co oznacza, że zawiera żywe kultury bakterii. Najważniejsze bakterie i drożdże występujące w kumbuchy to:
bakterie:
- Acetobacter xylinum
- Acetobacter xylinoides
- Gluconobacter bluconicum
- Acetobacter aceti
- Acetobacter pasteurianum
grzyby i drożdże:
- Schizosaccharomyces pombe
- pochodzenia Apiculatus
- Saccharomycodes ludwigii
- Pichia fermentans
- Mycoderma
Schizosaccharomyces, w przeciwieństwie do drożdży domowych (Saccharomyces), rozmnażają się poprzez podział poprzeczny. Prawdopodobnie właśnie dlatego chorzyna Candida Albicans mogą swobodnie pić Kombuchę.
Właściwiści Kombuchy...
- wzmacnia układ immunologiczny,
- pomaga w zwalczaniu łuszczycy,
- pomaga w zapobieganiu przeziębień,
- mikroflora kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych,
- reguluje przemianę materii,
- reguluje ciśnienie krwi,
- odtruwa organizm,
- wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej,
- przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,
- cukry białka oraz tłuszcze zostają lepiej rozłożone, dzięki czemu są lepiej
spożytkowane przez organizm (tłuszcze się spalają, a nie zostają odłożone w tkance tłuszczowej),
- zmniejsza objawy menopauzy,
- dodaje siły i poprawia koncentrację,
- wzmacnia organy, serce, siłę widzenia ,stawy, skórę oraz włosy,
- łagodzi objawy reumatyzmu,
- zmniejsza ryzyko nowotworów,
- efektywnie pobudzanie śliny i soków trawiennych w żołądku i trzustce przyspieszając
perystaltykę jelit,
- wpływa kojąco na układ nerwowy,
- skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami,
- pomaga w leczeniu astmy,
- zmniejsza poziom cholesterolu,
- łagodzi objawy migreny.
|