Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KOMBUCHA MALINOWA MIODOWA NATURALNA napój 900ml

19-01-2015, 3:33
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 19 zł     
Użytkownik sprzedam_kupie1
numer aukcji: 4976099077
Miejscowość net
Wyświetleń: 1   
Koniec: 19-01-2015 03:32:25

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Na tej aukcji kupujesz 1 butelkę napoju z kombuchy o pojemności 900 ml



Po dokonaniu zakupu, proszę o wybór smaków:

MALINOWA
MIODOWA
NATURALNA
Napój herbaciany KOMBUCHA wysyłane są w ciemnych butelkach o pojemności 1litr (napełniane do 900 ml)

Wysyłka do 5 szt. w jednej paczce

Na innych moich aukcjach zakupisz grzyb KOMBUCHA w różnych rozmiarach, ze starterem lub bez.


Kombucha malinowa

napój herbaciany
 
z dodatkiem prawdziwego, naturalnego soku malinowego
 
z ekologicznych malin
 
syrop malinowy bez konserwantów i sztucznych dodatków
 
 
butelka o pojemności 900 ml
 
 
 
 


Kombucha miodowa

napój herbaciany
 
z dodatkiem prawdziwego, naturalnego  miodu akacjowego lub lipowego 
 
miód prosto od pszczelarza
 
bez konserwantów i sztucznych dodatków
 
 
butelka o pojemności 900 ml
 
 

 
 
 


Właściwości zdrowotne Kombuchy

Działanie Kombuchy (kombuczy) jest, dzięki własnościom adaptogennym, bardzo wszechstronne. Ma ona pozytywny wpływ nie tylko na fizjologię organizmu, ale także na jego sferę psychiczną.

 

 

Niektóre z korzyści są następujące:

 

  • Zawiera probiotyki (przywraca mikroflorę jelit po antybiotykoterapii, wzmacnia system immunologiczny, hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych);
  • Alkalizuje organizm (kwasica, czy zakwaszenie organizmu, która m.in. sprzyja przerostowi drożdży candida albicans, to obecnie plaga cywilizacyjna);
  • Poprawia trawienie i wspomaga pracę wątroby i trzustki;
  • Pobudza metabolizm;
  • Wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej
  • Łagodzi zaparcia;
  • Detoksykuje organizm;
  • Oczyszcza krew;
  • Reguluje ciśnienie krwi;
  • Reguluje poziom cholesterolu;
  • Zapobiega miażdżycy;
  • Zapobiega nowotworom;
  • Łagodzi bóle głowy i migreny;
  • Pobudza komórki do regeneracji;
  • Zmniejsza kamienie nerkowe;
  • Pomaga w zapaleniu pęcherza moczowego;
  • Zawiera polifenole stanowiące grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki powodujące starzenie się oraz raka;
  • Poprawia wzrok;
  • Zmniejsza wypryski – zmiękcza skórę;
  • Przyspiesza gojenie się owrzodzeń;
  • Zmniejsza siwienie włosów;
  • Zmniejsza pragnienie alkoholu;
  • Dodaje energii – pomaga w zespole przewlekłego/chronicznego zmęczenia;
  • Wpływa kojąco na układ nerwowy (łagodzi bezsenność, poprawia koncentrację, zmniejsza objawy menopauzy);
  • Bogata w przeciwutleniacze – niszczą wolne rodniki, które powodują starzenie oraz raka;
  • Odbudowuje tkankę łączną – pomaga przy zapaleniu stawów, dnie, astmie, reumatyzmie.

 

 

 

Przepis na napój z kombuchy

Procedura przygotowania napoju według receptury opisanej przez Güntera W. Franka zakłada:

Niezbędne składniki:

 

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę;
  2. Zaparz herbatę;
  3. Posłodź zaparzoną herbatę cukrem (70-100 g cukru na litr wody);
  4. Ostudź płyn do temperatury 20-25°C;
  5. Przelej płyn do naczynia, w którym będzie się odbywać proces fermentacji;
  6. Dodaj zaczyn – gotowy napój z Kombuchy (kombuczy) z poprzedniej fermentacji (10% w stosunku do całej ilości);
  7. Umieść w naczyniu kulturę grzyba Kombuchy (kombuczy);
  8. Przykryj naczynie oddychającym czystym materiałem przepuszczającym powietrze i zabezpiecz gumką;
  9. Umieść naczynie w ciemnym (z dala od bezpośredniego światła), przewiewnym i ciepłym miejscu na 7 do 10 dni (temp. 20°C – 30°C; temperatura idealna wynosi około 27 °C);
  10. Zatrzymaj fermentację poprzez wyjęcie kultury z napoju (stary grzyb, który może osiąść na dnie lub pływać w napoju lub być pod powierzchnią oraz nawą kulturę, która wytworzy się na powierzchni jako galaretowata substancja o kształcie wylotu naczynia);
  11. Grzyba opłucz w letniej wodzie i ponownie umieść w nowej herbacie z cukrem i zaczynem (warstwy z kolejnych fermentacji, które tworzą kulturę można rozdzielić i użyć do nowej fermentacji; z upływem czasu
    najstarsze warstwy nabiorą ciemnego koloru i należy wtedy je usunąć);
  12. Otrzymany z fermentacji napój przelej przez sitko do butelek wypełniając je do samego brzegu i szczelnie zamknij oraz umieść w lodówce na min. 5 dni;
  13. Napój jest gotowy (najlepiej smakuje schłodzony) – SMACZNEGO!