HISTORIA Pochodzenie Kombuczy nie jest do końca znane. Wiadome jest jedno - stosowano ją już ponad 2000 lat temu. Fermentację prowadzili Chińczycy, Japończycy, Koreańczycy i Rosjanie. Przez długi czas grzyb komucha nie był nikomu znany, dopiero na początku XX wieku został ponownie odkryty na Kaukazie we wsi Karkasom przez japońską lekarkę, która przeprowadzała tam badania dotyczące długowieczności niektórych mieszkańców wsi. Znalazła tam wielu starych, nadzwyczajnie rześkich, krzepkich ludzi, których wiek sięgał powyżej 100 lat. Powodem dożycia tak wysokiego wieku przy zachowaniu pełnej witalności było spożywanie przez nich napoju z grzyba herbacianego. Lekarka ta zabrała grzyb do Japonii… Kombucza to nie do końca grzyb, a raczej symbiotyczna kolonia drożdży i bakterii, czasami określana w języku naukowym jako porost. Nazwa pochodzi prawdopodobnie od japońskiego słowa "kombu" oznaczającego brązową algę oraz "cha" oznaczającego herbatę. Kombucza jest inaczej zwana grzybem herbacianym. Składa się z bakterii i specjalnej kultury drożdży żyjących ze sobą w symbiozie. Organizm ten fermentuje posłodzoną herbatę tworząc napoj z Kombuchy. Po wypiciu tego napoju czujemy się orzeźwieni i wzmocnieni. Kombucha stała się środkiem zapobiegającym wielu chorobom. WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE NAPOJU Z KOMBUCHY : -wzmacnia układ immunologiczny, -pomaga w zapobieganiu przeziębień, -mikroflora kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych, -reguluje przemianę materii, -reguluje ciśnienie krwi, -odtruwa organizm, -wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej, -przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, -cukry białka oraz tłuszcze zostają lepiej rozłożone, dzięki czemu są lepiej spożytkowane przez organizm (tłuszcze się spalają, a nie zostają odłożone w tkance tłuszczowej), -zmniejsza objawy menopauzy, -dodaje siły i poprawia koncentrację, -wzmacnia organy: serce, siłę widzenia ,stawy, skórę oraz włosy, -łagodzi objawy reumatyzmu, -zmniejsza ryzyko nowotworów, -efektywnie pobudza ślinę i soki trawienne w żołądku i trzustce przyspieszając perystaltykę jelit, -wpływa kojąco na układ nerwowy, -skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami, -pomaga w leczeniu łuszczycy -zmniejsza poziom cholesterolu, -łagodzi objawy migreny. HODOWLA : SKŁADNIKI - grzyb kombucha oraz szklane lub kamionkowe naczynie do fermentacji, - ok. 100 ml starej cieczy z Kombuchy, tzw. Starter który ułatwi i przyspieszy proces fermentacji (jeżeli nie posiada się starej cieczy można dodać łyżeczkę octu jabłkowego), - 1 łyżeczka/torebka herbaty, - 1litr wody, - 100-125 g cukru, - gaza i gumka (do nakrycia pojemnika). PRZYGOTOWANIE -Zagotuj wodę i zaparz herbatę -Dodaj cukier, wymieszaj i zostaw do wystygnięcia. -Przelej herbatę do naczynia, w ktorym będzie przebiegać fermentacja -Dolej "starter" -Wloz grzyba do herbaty gładką stroną do góry i zabezpiecz słoik gazą. -Pozostaw całość na 8-12 dni. -Napoj jest dojrzały, gdy po poruszeniu słoja nie musuje tzn.nie podnoszą się pęcherzyki.Smak powinien być lekko kwaskowy. -Przefiltruj dojrzały napoj przy pomocy filtra do kawy i przechowuj w lodówce w nieszczelnie zamkniętej butelce. -Umyj grzyba letnią wodą aby usunąć wszystkie skazy, oddziel nowego grzyba od starego i rozpocznij nowy cykl produkcji. DO PRODUKCJI NAPOJU Z KOMBUCHY NADAJĄ SIĘ RÓŻNE ZIOŁA I WSZYSTKIE GATUNKI HERBATY. DOSKONAŁY SMAK POWSTAJE W POŁĄCZENIU Z ZIELONĄ I BIAŁĄ HERBATĄ :) Wysyłka w sterylnym pojemniczku, dobrze zabezpieczona. Możliwy odbiór osobisty !!! W razie pytań proszę o kontakt - służę również pomocą merytoryczną. Mój nr. tel. 512 [zasłonięte] 497, lub "zadaj pytanie sprzedającemu".