Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

kombucha kombucza grzyb herbaciany zdrowy napój

01-09-2014, 12:20
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 7 zł     
Użytkownik Luka_2013
numer aukcji: 4537956747
Miejscowość Internet
Wyświetleń: 9   
Koniec: 01-09-2014 11:45:47

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Kombucha, inaczej grzybek herbaciany. Tak naprawdę to kolonia drożdzy i bakterii, które tworzą galaretowatą strukturę, która odżywiając się płynem ( słodzoną herbatą) wytwarza jako produkt uboczny lekko musujący smaczny napój .

Odsprzedam jedną kolonię razem ze starterem ( ok 100 ml płynu).

U mnie w domu jest obecna od dłuższego czasu, doskonale się udaje i służy wszystkim domownikom. Kolonia wytwarza pyszny orzeźwiający i zdrowy napój, który pamiętam jeszcze z dzieciństwa z domu mojej babci.

O składzie i zdrowotnych właściwościach można poczytać min. na stronie: kombuchakombucza.pl

 

INSTRUKCJA POSTĘPOWANIA Z OTRZYMANYĄ KOLONIĄ:

Na początek spróbuj zrobić litr napoju, kiedy nauczysz się oceniać smak, możesz zrobić napoju do woli.

* Przygotuj szklane naczynie( dzbanek, słój, gliniany garnek) oraz kawałek płótna, gazy, tetry, aby zabezpieczyć pracujący napój przed owocówkami a jednocześnie pozwolić mu oddychać.

* Zaparz litr czarnej herbaty, ( można używać zielonej oraz ziołowych) posłodź 8 - 10 łyżeczek ( zalecana dawka cukru to 60 - 100 g. jedna łyżeczka to 9 g.). Kiedy posłodzona herbata wystygnie wlej do niej otrzymany płyn oraz włóż kolonię.

* Nie przejmuj się jeśli opadnie na dno. Dzieje się tak dla tego, że jego średnica jest prawdopodobnie inna niż średnica Twojego naczynia. Jeśli tak się stanie po kilku dniach na powierzchni Twojego napoju utworzy się nowa zdrowa kolonia, dopasowana kształtem do Twojego naczynia, która nie będzie opadać.

* Zostaw przykryte naczynie w temperaturze pokojowej ( najlepsza 23 st.) Dobrze jest też, jeśli zapewnisz mu zaciemnienie.

* Po kilku dniach ( 6 - 8 ) zacznij smakować napój ( używaj do tego słomki) z czasem wyczujesz kiedy jest gotowy. Kiedy straci swoją słodycz, ale jeszcze nie skwaśnieje jest idealny.

* Jeśli uznasz, że napój jest gotowy przefiltuj go ( najlepiej użyć do tego filtra do kawy), wstaw do lodówki i popijaj na zdrowie. Zostaw trochę ( ok 10 % ) żeby dolać do następnego nastawu.

* kolonię przepłucz czystą wodą i włóż razem z pozostawionym płynem do następnej porcji herbaty.

* Przy wszelkich czynności związanych z kombuchą zachowaj higienę, czyste ręce, czyste naczynia. Nie zapominaj, że to kolonia mikroorganizmów, niedbałe traktowanie może ją zanieczyścić. Staraj się nie używać płynu do naczyń, lepiej wypażyć naczynie wrzątkiem

 

W przypadku jakichkolwiek pytań zapraszam, chętnie pomogę

 

UWAGA!!! czasem zdaża się tak, że pierwsze dwa trzy nastawy nie udają się w nowym domu, nie są smaczne. Szczerze mówiąc nie wiem, czemu tak się dzieje, ale większość moich znajomych potwierdza ten fakt.