UWAGA! WSZYSTKIE KOSZTY PRZESYŁKI W PRZYPADKU ZAKUPU
WIELOPRZEDMIOTOWEGO - USTALANE INDYWIDUALNIE. PROSZĘ SIĘ NIE DZIWIĆ, ŻE KOSZT
PRZESYŁKI JEST WYŻSZY NIŻ WSKAZUJE CENNIK POCZTY POLSKIEJ.
JEST TO KOSZT POJEMNIKÓW W KTÓRYCH WYSYŁAM GRZYBKI.
JEDNOCZEŚNIE NA ŻYCZENIE KLIENTA ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ WYSYŁKI W 3 WORKACH STRUNOWYCH.
OPCJA DO TEJ PORY WYDAJE SIĘ BEZPIECZNA.
W TAKIEJ SYTUACJI - CENNIK PP + 50 GROSZY / GRZYBEK
UWAGA PROMOCJA!
PRZESYŁKA LISTEM EKONOMICZNYM - GRATIS
OPIS KOMBUCZY
Kombucza, lub jeśli ktoś woli Kombucha. Przez wielu błędnie nazywana grzybkiem
herbacianym. Otóż nie jest to zwykły grzyb/grzybek, jest to tzw. symbiot - czyli
zespół drożdży i bakterii, które współpracując ze sobą - umożliwiają wspólne
przeżycie i utrzymanie gatunku.
Niegdyś napój z kombuchy był w Polsce bardzo popularny. Wyparty został przez
takie światowe hity jak CocaCola i Pepsi Coke - lata 60te.
Pragnę uczciwie zauważyć, że ŻADNE właściwości lecznicze napoju z kombuczy nie
zostały potwierdzone (co nie znaczy, że nie istnieją, gdyż w dzisiejszych czasach
lobby farmaceutyczne, skutecznie blokuje badania naturalnych preparatów).
Krótko o całym procesie "produkcyjnym" napoju. W ciągu pierwszych kilku dni,
grzyby (drożdże), przekształcają cukier w alkohol i co2 (charakterystyczne bąbelki)
obniża się jednocześnie odczyn kwasowy roztworu,
a bakterie zamieniają to w napój- w tym momencie otrzymujemy
genialny orzeźwiający napój o kwaskowym, jabłkowym smaku. Bogaty jest on w witaminy,
ale dla mnie najważniejszą jego cechą jest genialny smak.
Osobiście stwierdzam, że czuję się zdecydowanie lepiej, pijąc napój z kombuczy,
ponadto wszyscy znajomi są zachwyceni jego smakiem (łatwy spsób by dorobić parę
groszy).
Do produktu: (1szt zdrowego, małego acz dorosłego grzybka) dodaję więcej od
innych. Na innych aukcjach otrzymacie państwo dość enigmatyczne opis hodowli.
Zwykle opisywany w 5ciu zdaniach oraz setki linijek zdrowotnych właściwośći.
Ja dodaję:
- opis uzyskania idealnego octu
- zastosowanie w/w w produkcji jedynego w swoim rodzaju słodko-kwaśnego sosu chilli
- jedynej w swoim rodzaju marynaty do mięsa wieprzowego (na bazie octu, sosu rybnego
i innych łatwiej dostępnych składników)
- wskazówki dotyczące przyspieszenia hodowli (zdałem sobię z tego sprawę totalnie przypadkiem)
- wskazówki dotyczące zastosowania bardzo młodego "osobnika" (zanim powstanie z niego
samodzielny symbiot)
- jak uzyskać mocno kwaśny napój musujący (musujący tak mocno jak szampan),
aczkolwiek jak dla mnie zbyt intensywny w smaku.
- informacje jak samemu stworzyć kombuczę o dowolnym wymiarze (pasującą do słoika,
garnka ceramicznego, czy nawet szklanki)
Inni gotowy napój otrzymują po 7-14 dniach,JA w zależności od zapotrzebowania od 3 :)
Zdjęcie przedstawia jeden z moich symbiotów. Jakiekolwiek kopiowanie jest wzbronione. Deska i listki bazylii są ekspozycją i nie stanowią przedmiotu licytacji :)
OPIS GRZYBKA TYBETAŃSKIEGO
Grzybek kefirowy (poprawna nazwa to ziarna kefirowe), podobnie jak w przypadku
kombuczy, określenie grzybek jest określeniem zwyczajowym, gdyż jest to skupisko
wielku mikroorganizmów żyjących ze sobą w symbiozie. Dlatego właściwości symbiota
są zupełnie inne niż konkretnych mikroorganizumów wchodzących w jego skład.
Ziarna kefirowe stosowane są od setek, a nawet tysiecy lat w bardzo wielu regionach
całego Świata. Jest to naturalna kultura starterowa, stosowana w procesie wytwarzania
kefiru (prawdziwego kefiru, proszę nie mylić z produktami dostępnymi w sklepach).
Samo pochodzenie ziaren kefirowych nie zostało do tej pory w 100% potwierdzone,
niemniej jednak przyjmuje się, że odkryto je w górach Kaukazu. A proces ich
powstawania w dużym stopniu przypomina naturalną produkcję serów podpuszczkowych,
gdzie podpuszczką były sproszkowane owcze jelita...
Naturalny kefir jest źródłem probiotyków (czyli zdrowych bakterii znajdujących
się w naszym układzie pokarmowym). Znaczenie probiotyków poznajemy zwykle najbardziej
gdy konieczne jest zastosowanie antybiotyków. Zwykle wraz z antybiotykiem, zalecana
jest suplementacja probiotyków, by ograniczyć nudności, bóle brzucha, biegunki itp.
Ponadto probiotyki w naturalny sposób oczyszczają układ pokarmowy z toksyn i mają
pozytywny wpływ na proces trawienia. Napój pochodzący z grzybka kefirowego jest również
bogaty w wapń, niacynę, fosfor, magnez (dlatego, że jego głownym składnikiem jest
mleko), oraz witaminy z grupy B.
Od siebie dodam, że podczas stosowania antybiotyku Augmentin w najmocniejszej postaci,
pozwoliłem sobie w ramach testu zrezygnować z aptecznych probiotyków na rzecz
2 szklanek kefiru dziennie. Efekt - nigdy więcej nie wydam złotówki na probiotyki
w aptece.
W ramach aukcji oprócz tego co dotyczy kombuczy, otrzymasz:
- min. 25 gram czystego grzybka kefirowego (wraz ze starterem 50-60 gram)
- dokładny opis hodowli wzbogacony o moje spotrzeżenia
- przepisy kulinarne :) m.in. na biały ser, ser domowy, pyszne koktajle
oraz doskonałe napoje jogurtowe typu Ajran.