Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Kombucha + Grzybek Tybetański Transport gratis

18-05-2014, 15:42
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 17.77 zł     
Użytkownik blast2k4
numer aukcji: 4252801807
Miejscowość Katowice
Zostało sztuk: 3    Wyświetleń: 2   
Koniec: 25-05-2014 15:28:40

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Waga (z opakowaniem): 0.40 [kg]
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

UWAGA! WSZYSTKIE KOSZTY PRZESYŁKI W PRZYPADKU ZAKUPU

WIELOPRZEDMIOTOWEGO - USTALANE INDYWIDUALNIE. PROSZĘ SIĘ NIE DZIWIĆ, ŻE KOSZT

PRZESYŁKI JEST WYŻSZY NIŻ WSKAZUJE CENNIK POCZTY POLSKIEJ.

JEST TO KOSZT POJEMNIKÓW W KTÓRYCH WYSYŁAM GRZYBKI.

 

JEDNOCZEŚNIE NA ŻYCZENIE KLIENTA ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ WYSYŁKI W 3 WORKACH STRUNOWYCH.

 OPCJA DO TEJ PORY WYDAJE SIĘ BEZPIECZNA.

W TAKIEJ SYTUACJI - CENNIK PP + 50 GROSZY / GRZYBEK

 

UWAGA PROMOCJA!

PRZESYŁKA LISTEM EKONOMICZNYM - GRATIS

 

 

OPIS KOMBUCZY

 

Kombucza, lub jeśli ktoś woli Kombucha. Przez wielu błędnie nazywana grzybkiem

herbacianym. Otóż nie jest to zwykły grzyb/grzybek, jest to tzw. symbiot - czyli

zespół drożdży i bakterii, które współpracując ze sobą - umożliwiają wspólne 

przeżycie i utrzymanie gatunku. 

 

Niegdyś napój z kombuchy był w Polsce bardzo popularny. Wyparty został przez

takie światowe hity jak CocaCola i Pepsi Coke - lata 60te.

 

Pragnę uczciwie zauważyć, że ŻADNE właściwości lecznicze napoju z kombuczy nie 

zostały potwierdzone (co nie znaczy, że nie istnieją, gdyż w dzisiejszych czasach

lobby farmaceutyczne, skutecznie blokuje badania naturalnych preparatów). 

 

Krótko o całym procesie "produkcyjnym" napoju. W ciągu pierwszych kilku dni, 

grzyby (drożdże), przekształcają cukier w alkohol i co2 (charakterystyczne bąbelki)

obniża się jednocześnie odczyn kwasowy roztworu,

a bakterie zamieniają to w napój- w tym momencie otrzymujemy

genialny orzeźwiający napój o kwaskowym, jabłkowym smaku. Bogaty jest on w witaminy,

ale dla mnie najważniejszą jego cechą jest genialny smak. 

 

Osobiście stwierdzam, że czuję się zdecydowanie lepiej, pijąc napój z kombuczy,

ponadto wszyscy znajomi są zachwyceni jego smakiem (łatwy spsób by dorobić parę 

groszy). 

 

Do produktu: (1szt zdrowego, małego acz dorosłego grzybka) dodaję więcej od 

innych. Na innych aukcjach otrzymacie państwo dość enigmatyczne opis hodowli. 

Zwykle opisywany w 5ciu zdaniach oraz setki linijek zdrowotnych właściwośći.

 

Ja dodaję:

- opis uzyskania idealnego octu

- zastosowanie w/w w produkcji jedynego w swoim rodzaju słodko-kwaśnego sosu chilli

- jedynej w swoim rodzaju marynaty do mięsa wieprzowego (na bazie octu, sosu rybnego

i innych łatwiej dostępnych składników)

- wskazówki dotyczące przyspieszenia hodowli (zdałem sobię z tego sprawę totalnie przypadkiem)

- wskazówki dotyczące zastosowania bardzo młodego "osobnika" (zanim powstanie z niego

samodzielny symbiot)

- jak uzyskać mocno kwaśny napój musujący (musujący tak mocno jak szampan),

aczkolwiek jak dla mnie zbyt intensywny w smaku.

- informacje jak samemu stworzyć kombuczę o dowolnym wymiarze (pasującą do słoika,

garnka ceramicznego, czy nawet szklanki)

 

Inni gotowy napój otrzymują po 7-14 dniach,JA w zależności od zapotrzebowania od 3 :)

 

Zdjęcie przedstawia jeden z moich symbiotów. Jakiekolwiek kopiowanie jest wzbronione. Deska i listki bazylii są ekspozycją i nie stanowią przedmiotu licytacji :)

 

OPIS GRZYBKA TYBETAŃSKIEGO

 

Grzybek kefirowy (poprawna nazwa to ziarna kefirowe), podobnie jak w przypadku

kombuczy, określenie grzybek jest określeniem zwyczajowym, gdyż jest to skupisko

wielku mikroorganizmów żyjących ze sobą w symbiozie. Dlatego właściwości symbiota

są zupełnie inne niż konkretnych mikroorganizumów wchodzących w jego skład.

Ziarna kefirowe stosowane są od setek, a nawet tysiecy lat w bardzo wielu regionach

całego Świata. Jest to naturalna kultura starterowa, stosowana w procesie wytwarzania

kefiru (prawdziwego kefiru, proszę nie mylić z produktami dostępnymi w sklepach).

 

Samo pochodzenie ziaren kefirowych nie zostało do tej pory w 100% potwierdzone,

niemniej jednak przyjmuje się, że odkryto je w górach Kaukazu. A proces ich

powstawania w dużym stopniu przypomina naturalną produkcję serów podpuszczkowych,

gdzie podpuszczką były sproszkowane owcze jelita...

 

Naturalny kefir jest źródłem probiotyków (czyli zdrowych bakterii znajdujących

się w naszym układzie pokarmowym). Znaczenie probiotyków poznajemy zwykle najbardziej

gdy konieczne jest zastosowanie antybiotyków. Zwykle wraz z antybiotykiem, zalecana

jest suplementacja probiotyków, by ograniczyć nudności, bóle brzucha, biegunki itp.

Ponadto probiotyki w naturalny sposób oczyszczają układ pokarmowy z toksyn i mają

pozytywny wpływ na proces trawienia. Napój pochodzący z grzybka kefirowego jest również

bogaty w wapń, niacynę, fosfor, magnez (dlatego, że jego głownym składnikiem jest

mleko), oraz witaminy z grupy B.

 

Od siebie dodam, że podczas stosowania antybiotyku Augmentin w najmocniejszej postaci,

pozwoliłem sobie w ramach testu zrezygnować z aptecznych probiotyków na rzecz

2 szklanek kefiru dziennie. Efekt - nigdy więcej nie wydam złotówki na probiotyki

w aptece. 

 

W ramach aukcji oprócz tego co dotyczy kombuczy, otrzymasz:

- min. 25 gram czystego grzybka kefirowego (wraz ze starterem 50-60 gram)

- dokładny opis hodowli wzbogacony o moje spotrzeżenia

- przepisy kulinarne :) m.in. na biały ser, ser domowy, pyszne koktajle

oraz doskonałe napoje jogurtowe typu Ajran.