Kombucha Grzybek herbaciany raw food probiotyk
Kombuczę wykorzystuje się do produkcji pysznego napoju herbacianego o właściwościach zdrowotnych.
Żyjące w symbiozie bakterie i drożdże fermentują słodzoną herbatę tworząc napój o niezwykłym smaku przypominającym nieco colę, sok jabłkowy lub delikatny kwas chlebowy. Napój ma delikatne bąbelki :)
Żywe kultury bakterii mogą zasiedlać jelita podobnie jak te zawarte w naturalnym jogurcie, pomagając zwalczać szkodliwe bakterie i grzyby. Co ciekawe nie ma dwóch identycznych kultur kombuchy dlatego jej skład nie może być opatentowany.
Napój ma moc... Zaleca się powolne wprowadzanie produktu do diety - od kilku łyżek.
Może się tak zdarzyć, że nie tolerujesz produktu!
Bardzo ważne by przy produkcji napoju nie używać metalowych sztućców oraz zachować czystość... ;)
Otrzymanego grzybka wrzuć do posłodzonej herbaty. Ja słodzę na oko - 4 łyżki na pół litra herbaty. Duża ilość cukru gwarantuje, że napój się nie popsuje i grzybek będzie w dobrej kondycji. Napój gotowy jest po około 9-12 dniach (zależy od temperatury, ilości cukru...).
Dostawa obejmuje 1 szt grubego, zdrowego grzybka.
Wysyłka odbywa się od poniedziałku do środy.
KOMBUCZA jest zabezpieczona w bąbelkowej kopercie.
Kombuczę można stosować również zewnętrznie, co wykorzystują koncerny kosmetyczne... Na ich bazie dostępne są maseczki do twarzy.
Kombucha posiada następujące korzyści zdrowotne:
- Wzmacnia system odpornościowy, pomaga pozbyć się łuszczycy, zapobiega przeziębieniom, zmniejsza ilość chorobotwórczych i gnilnych bakterii, poprawia metabolizm, reguluje ciśnienie krwi, odtruwa organizm, zmniejszyć objawy menopauzy, dodaje siły i poprawia koncentrację, może leczyć serce, dodawać siły, poprawiać wzrok, regenerować stawy, skóry i włosy (dzięki witaminom i mikroelementom), jest dobrym źródłem min. witaminy B12, co jest bardzo ważne dla wegetarian, zmniejsza objawy reumatyzmu, przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami, może pomóc w leczeniu astmy, zmniejsza cholesterol... Skutecznie... Może leczyć migrenę.
Podobnie jak w wypadku innych probiotyków warto zrobić sobie przerwę w stosowaniu napoju i przez ten czas przetrzymać grzybka w lodówce...
Zobacz nasze pozostałe aukcje:
Strona "o mnie"Wszystkie aukcje