Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KOMBUCHA grzybek herbaciany

28-05-2014, 0:39
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 9.70 zł     
Użytkownik goja_3
numer aukcji: 4266977099
Miejscowość Zakliczyn
Zostało sztuk: 2    Wyświetleń: 12   
Koniec: 28-05-2014 00:41:37

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

OFERTA DOTYCZY 1 sztuki dużej kombuchy plus starter i ulotka

( szczegółowe instrukcje hodowli, właściwości kombuchy).

Kombucha to nie do końca grzyb, a raczej symbiotyczna kolonia drożdży i bakterii, czasami określana w języku naukowym jako porost. Nazwa pochodzi prawdopodobnie od japońskiego słowa "kombu" oznaczającego brązową algę oraz "cha" oznaczającego herbatę. Organizm ten fermentuje posłodzoną herbatę tworząc napój z Kombuchy. Po wypiciu tego napoju czujemy się orzeźwieni i wzmocnieni. Kwas mlekowy L(+) zawarty w napoju z Kombuchy posiada właściwości oczyszczające, detoksykacyjne i wzmacniające. Innymi produktami metabolizmu Kombuchy są: kwas octowy, kwas glukozy, kwas węglowy, witaminy B1, B2, B3, B6, B12 oraz enzymy.

Napój z kombuchy oprócz wspaniałego smaku (przypominającego sok jabłkowy)

posiada następujące właściwości:

-wzmacnia układ immunologiczny,

-pomaga w zapobieganiu przeziębień,

-mikroflora kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych,

-reguluje przemianę materii,

-reguluje ciśnienie krwi,

-odtruwa organizm,

-wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej,

-przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,

-cukry białka oraz tłuszcze zostają lepiej rozłożone, dzięki czemu są lepiej spożytkowane przez organizm (tłuszcze się spalają, a nie zostają odłożone w tkance tłuszczowej),

-zmniejsza objawy menopauzy,

-dodaje siły i poprawia koncentrację,

-wzmacnia organy: serce, siłę widzenia ,stawy, skórę oraz włosy,

-łagodzi objawy reumatyzmu, -zmniejsza ryzyko nowotworów,

-efektywnie pobudza ślinę i soki trawienne w żołądku i trzustce przyspieszając perystaltykę jelit,

-wpływa kojąco na układ nerwowy,

-skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami,

-pomaga w leczeniu łuszczycy,

-zmniejsza poziom cholesterolu,

-łagodzi objawy migreny.

HODOWLA KOMBUCHY:

- grzyb kombucha oraz naczynie do fermentacji,

- ok. 100 ml starej cieczy z Kombuchy, tzw. Starter, który ułatwi i przyspieszy proces fermentacji (jeżeli nie posiada się starej cieczy krok ten można swobodnie ominąć),

- 1 łyżeczka/torebka herbaty, - 800 ml wody,

- ok. 1 szkl. cukru ( zbyt mała ilość cukru sprawi, że grzyb będzie głodował)

- gaza i gumka (do nakrycia słoja).

Zagotuj wodę i zaparz herbatę Dodaj cukier, wymieszaj i zostaw do wystygnięcia. Przelej herbatę do naczynia, w którym będzie przebiegać fermentacja.

Włóż grzyba do herbaty gładką stroną do góry, dolej starter i zabezpiecz słoik gazą. Pozostaw całość na 8-12 dni. Napój jest dojrzały, gdy po poruszeniu słoja nie musuje tzn. nie podnoszą się pęcherzyki.

Przefiltruj dojrzały napój przy pomocy filtra do kawy lub gazy i przechowuj w lodowce w nieszczelnie zamkniętej butelce. Umyj grzyba letnią wodą, aby usunąć wszystkie skazy, oddziel nowego grzyba od starego i rozpocznij nowy cykl produkcji.

Wysyłam tylko w poniedziałki i wtorki rano po otrzymaniu wpłaty.

Wysyłam tylko listem poleconym priorytetowym. Wysyłam w plastikowym pojemniku, zalaną starterem potrzebnym do hodowli, stąd większa waga listu i koszt wysyłki. ( Cena samej wysyłki tego listu na poczcie to 8,30zl). W cenę kombuchy wliczone są koszty opakowania i ulotki.