OFERTA DOTYCZY 1 sztuki dużej kombuchy plus starter i ulotka
( szczegółowe instrukcje hodowli, właściwości kombuchy).
Kombucha to nie do końca grzyb, a raczej symbiotyczna kolonia drożdży i bakterii, czasami określana w języku naukowym jako porost. Nazwa pochodzi prawdopodobnie od japońskiego słowa "kombu" oznaczającego brązową algę oraz "cha" oznaczającego herbatę. Organizm ten fermentuje posłodzoną herbatę tworząc napój z Kombuchy. Po wypiciu tego napoju czujemy się orzeźwieni i wzmocnieni. Kwas mlekowy L(+) zawarty w napoju z Kombuchy posiada właściwości oczyszczające, detoksykacyjne i wzmacniające. Innymi produktami metabolizmu Kombuchy są: kwas octowy, kwas glukozy, kwas węglowy, witaminy B1, B2, B3, B6, B12 oraz enzymy.
Napój z kombuchy oprócz wspaniałego smaku (przypominającego sok jabłkowy)
posiada następujące właściwości:
-wzmacnia układ immunologiczny,
-pomaga w zapobieganiu przeziębień,
-mikroflora kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych,
-reguluje przemianę materii,
-reguluje ciśnienie krwi,
-odtruwa organizm,
-wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej,
-przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,
-cukry białka oraz tłuszcze zostają lepiej rozłożone, dzięki czemu są lepiej spożytkowane przez organizm (tłuszcze się spalają, a nie zostają odłożone w tkance tłuszczowej),
-zmniejsza objawy menopauzy,
-dodaje siły i poprawia koncentrację,
-wzmacnia organy: serce, siłę widzenia ,stawy, skórę oraz włosy,
-łagodzi objawy reumatyzmu, -zmniejsza ryzyko nowotworów,
-efektywnie pobudza ślinę i soki trawienne w żołądku i trzustce przyspieszając perystaltykę jelit,
-wpływa kojąco na układ nerwowy,
-skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami,
-pomaga w leczeniu łuszczycy,
-zmniejsza poziom cholesterolu,
-łagodzi objawy migreny.
HODOWLA KOMBUCHY:
- grzyb kombucha oraz naczynie do fermentacji,
- ok. 100 ml starej cieczy z Kombuchy, tzw. Starter, który ułatwi i przyspieszy proces fermentacji (jeżeli nie posiada się starej cieczy krok ten można swobodnie ominąć),
- 1 łyżeczka/torebka herbaty, - 800 ml wody,
- ok. 1 szkl. cukru ( zbyt mała ilość cukru sprawi, że grzyb będzie głodował)
- gaza i gumka (do nakrycia słoja).
Zagotuj wodę i zaparz herbatę Dodaj cukier, wymieszaj i zostaw do wystygnięcia. Przelej herbatę do naczynia, w którym będzie przebiegać fermentacja.
Włóż grzyba do herbaty gładką stroną do góry, dolej starter i zabezpiecz słoik gazą. Pozostaw całość na 8-12 dni. Napój jest dojrzały, gdy po poruszeniu słoja nie musuje tzn. nie podnoszą się pęcherzyki.
Przefiltruj dojrzały napój przy pomocy filtra do kawy lub gazy i przechowuj w lodowce w nieszczelnie zamkniętej butelce. Umyj grzyba letnią wodą, aby usunąć wszystkie skazy, oddziel nowego grzyba od starego i rozpocznij nowy cykl produkcji.
Wysyłam tylko w poniedziałki i wtorki rano po otrzymaniu wpłaty.
Wysyłam tylko listem poleconym priorytetowym. Wysyłam w plastikowym pojemniku, zalaną starterem potrzebnym do hodowli, stąd większa waga listu i koszt wysyłki. ( Cena samej wysyłki tego listu na poczcie to 8,30zl). W cenę kombuchy wliczone są koszty opakowania i ulotki.