Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KOMBUCHA GRZYB HERBACIANY + starter

19-05-2015, 8:30
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 7 zł     
Użytkownik sarenka46
numer aukcji: 5348331694
Miejscowość Brzozówka
Wyświetleń: 15   
Koniec: 19-05-2015 08:26:00

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

WITAM I ZAPRASZAM NA MOJĄ AUKCJĘ


 

OFERUJĘ:


 

KOMBUCHA

 

 

1 plaster+STARTER

 


Starter (napój z poprzedniego warzenia) zabezpiecza nowy napar przed groźnymi grzybami i bakteriami oraz przyśpiesza fermentację.

 

Właściwości zdrowotne Kombuchy

 

Działanie Kombuchy (kombuczy) jest, dzięki własnościom adaptogennym, bardzo wszechstronne. Ma ona pozytywny wpływ nie tylko na fizjologię organizmu, ale także na jego sferę psychiczną.

 

 

 

 

Niektóre z korzyści są następujące:

  • Zawiera probiotyki (przywraca mikroflorę jelit po antybiotykoterapi, wzmacnia system immunologiczny, hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych);
  • Alkalizuje organizm (kwasica, czy zakwaszenie organizmu, która m.in. sprzyja przerostowi drożdży candida albicans, to obecnie plaga cywilizacyjna);
  • Poprawia trawienie i wspomaga pracę wątroby i trzustki;
  • Pobudza metabolizm;
  • Wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej;
  • Łagodzi zaparcia;
  • Detoksykuje organizm;
  • Oczyszcza krew;
  • Reguluje ciśnienie krwi;
  • Reguluje poziom cholesterolu;
  • Zapobiega miażdżycy;
  • Zapobiega nowotworom;
  • Łagodzi bóle głowy i migreny;
  • Pobudza komórki do regeneracji;
  • Zmniejsza kamienie nerkowe;
  • Pomaga w zapaleniu pęcherza moczowego;
  • Zawiera polifenole stanowiące grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki powodujące starzenie się oraz raka;
  • Poprawia wzrok;
  • Zmniejsza wypryski – zmiękcza skórę;
  • Przyspiesza gojenie się owrzodzeń;
  • Zmniejsza siwienie włosów;
  • Zmniejsza pragnienie alkoholu;
  • Dodaje energii – pomaga w zespole przewlekłego/chronicznego zmęczenia;
  • Wpływa kojąco na układ nerwowy (łagodzi bezsenność, poprawia koncentrację, zmniejsza objawy menopauzy);
  • Bogata w przeciwutleniacze – niszczą wolne rodniki, które powodują starzenie oraz raka;
  • Odbudowuje tkankę łączną – pomaga przy zapaleniu stawów, dnie, astmie, reumatyzmie.

Takie możliwości może dać tylko lek, którego działanie skupione jest nie na leczeniu objawów chorobowych (skutków), ale na usuwaniu przyczyny pojawienia się objawów, czyli powstania nierównowagi w organizmie. Kombucha (kombucza) działa dlatego, że naturalne przywraca ten stan, w którym organizm może uaktywnić swoje zdolności do samoleczenia i samo regeneracji.

Przepis na napój z kombuchy

Niezbędne składniki:

  • jedna zdrowa kultura Kombuchy (kombuczy) w postaci grzyba;
  • zaczyn z poprzedniej fermentacji w ilości 10% docelowej ilości płynu, jakie będzie odstawiany do fermentacji;
  • 70-100 gram cukru na każdy litr płynu, jakie będzie odstawiany do fermentacji;
  • 2 łyżeczki herbaty (czarnej lub zielonej) na każdy litr płynu, jakie będzie odstawiany do fermentacji.

Ponadto potrzebne będą:

  • naczynie do zagotowania wody;
  • naczynie szklane lub porcelanowe, w którym przeprowadzana będzie fermentacja;
  • gumka;
  • oddychające przykrycie (np. kawałek tkaniny lnianej lub bawełnianej przepuszczającej powietrze);
  • sitko;
  • lejek;
  • butelki (najlepiej szklane).

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę;
  2. Zaparz herbatę;
  3. Posłodź zaparzoną herbatę cukrem (70-100 g cukru na litr wody);
  4. Ostudź płyn do temperatury 20-25°C;
  5. Przelej płyn do naczynia, w którym będzie się odbywać proces fermentacji;
  6. Dodaj zaczyn – gotowy napój z Kombuchy (kombuczy) z poprzedniej fermentacji (10% w stosunku do całej ilości);
  7. Umieść w naczyniu kulturę grzyba Kombuchy (kombuczy);
  8. Przykryj naczynie oddychającym czystym materiałem przepuszczającym powietrze i zabezpiecz gumką;
  9. Umieść naczynie w ciemnym (z dala od bezpośredniego światła), przewiewnym i ciepłym miejscu na 7 do 10 dni (temp. 20°C – 30°C; temperatura idealna wynosi około 27 °C);
  10. Zatrzymaj fermentację poprzez wyjęcie kultury z napoju (stary grzyb, który może osiąść na dnie lub pływać w napoju lub być pod powierzchnią oraz nawą kulturę, która wytworzy się na powierzchni jako galaretowata substancja o kształcie wylotu naczynia);
  11. Grzyba opłucz w letniej wodzie i ponownie umieść w nowej herbacie z cukrem i zaczynem (warstwy z kolejnych fermentacji, które tworzą kulturę można rozdzielić i użyć do nowej fermentacji; z upływem czasu
    najstarsze warstwy nabiorą ciemnego koloru i należy wtedy je usunąć);
  12. Otrzymany z fermentacji napój przelej przez sitko do butelek wypełniając je do samego brzegu i szczelnie zamknij oraz umieść w lodówce na min. 5 dni;
  13. Napój jest gotowy (najlepiej smakuje schłodzony) – SMACZNEGO.

Można używać dowolnej czarnej niearomatyzowanej herbaty, a także zielonych herbat oraz mieszanek herbaty z ziołami (np. z rumiankiem). Napój przygotowany z zielonej herbaty wykazuje działanie ochronne przed chorobami nowotworowymi.

Wyklucz lub przynajmniej ograniczaj o ile to możliwe kontakt napoju i kultury Kombuchy (kombuczy) z metalem, aby zapobiec ewentualnej reakcji metalu z kwasem organicznym.

Dawkowanie

Rozpoczęcie picia napoju z Kombuchy (kombuczy) należy przeprowadzać powoli zarówno w przypadku dorosłych, jak i dzieci, zdrowych i chorych osób. Kurację zaczynamy od podanych niżej startowych dawek uzależnionych od wieku i stanu zdrowia i uważnie obserwujemy reakcję organizmu. W przypadku zaobserwowania jakichkolwiek niepokojących objawów odstawiamy picie napoju na 3 dni i rozpoczynamy od początku od bardzo małych dawek. Dzięki stopniowemu zwiększaniu dziennych dawek napoju dochodzimy do docelowych ilości (także podane poniżej), które również zależą od wieku i stanu zdrowia.

Napój najlepiej przyjmować w następujących porach:

  • rano na czczo;
  • w trakcie dnia po posiłku
  • wieczorem po kolacji, przed pójściem spać.

Najlepiej zaczynać od następujących dawek startowych:

  • 1 łyżeczka od kawy (2,5ml) trzy razy dziennie – w przypadku dzieci w wieku 6-8 lat;
  • 1 łyżeczka od herbaty (5ml) trzy razy dziennie – w przypadku dzieci w wieku 8-10 lat, osób chorych, osłabionych lub w podeszłym wieku;
  • 1 łyżka stołowa (15ml) trzy razy dziennie – w przypadku dzieci w wieku 10-14lat;
  • 2 łyżki stołowe (30ml) trzy razy dziennie – w przypadku młodzieży i dorosłych.

Docelowe dawki to:

  • po 50 ml trzy razy dziennie – w przypadku dzieci w wieku 6-8 lat;
  • po 75ml trzy razy dziennie – w przypadku dzieci w wieku 8-10 lat;
  • po 100ml trzy razy dziennie – w przypadku dzieci w wieku 10-14lat;
  • po 150ml trzy razy dziennie – w przypadku młodzieży i dorosłych.

Należy jednocześnie przyjmować duże ilości płynów, aby ułatwić organizmowi detoksyfikację, którą wywołuje napój z Kombuchy (kombuczy).

 

WSZYSTKO JEST WYSYŁANE W KOPERCIE 
BELKOWEJ

 

 

Ze względu na fakt, iż są to organizmy żywe i wymagają szczególnej uwagi podczas transportu (krótką żywotność grzybka) wysyłam wyłącznie

od poniedziałku do środyZapobiega to ich zniszczeniu, któremu mogą ulec leżąc zbyt długo na poczcie.