|
Probiotyki
zwane również czynnościową żywnością – podawane doustnie wyselekcjonowane kultury bakteryjne lub drożdży, najczęściej bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus), których zadaniem jest korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym poprzez immunomodulację oraz zachowywanie prawidłowej flory fizjologicznej.
Na pozostałych moich aukcjach dostępne inne kombinacje. Wraz z zakupem Napoju otrzymacie Państwo e-mailem przydatne i wiarygodne informacje na temat stosowania i dawkowania
napoju. Serdecznie zachęcam do zakupu. W razie pytań proszę o kontakt poprzez formularz allegro. WYSYŁKA: Paczki wysyłam w poniedziałki i wtorki.
NA INNYCH MOICH AUKCJACH:
(Niektóre smaki dostępne są tylko sezonowo)
|
|
Grzyb Kombucha - SCOBY (Symbiotic Colony Of Bacteria and Yeasts)
Świeża kolonia (grzyb), która wystarcza by otrzymać 1 litr napoju w 8 dni! Grzyb jest na tyle duży, że prawdopodobieństwo porażki w fermentacji staje się minimalne.
Wraz z grzybem wysyłam 25 ml octu herbacianego - STARTERA. Starter zabezpiecza nowy napar przed groźnymi grzybami i bakteriami oraz przyśpiesza fermentację.
Kombucha wzmacnia właściwości herbaty
o kombuchy... Kombucha - SCOBY (Symbiotic Colony Of Bacteria and Yeasts) składa się z bakterii i specjalnej kultury drożdży współistniejących w związku symbiotycznym. SCOBY z względu na swój wygląd jest nazywany również grzybem. Orzeźwiający i zdrowotny napój z Kombuchy powstaje poprzez przefermentowanie herbaty z cukrem za pomocą "grzyba" kombuchy. Gotowy napój jest orzeźwiający, ma smak słodko-kwaśny, lekko gazowany, podobny do cydru (jabłecznika). Napój z Kombuchy ma właściwości probiotyczne. Jest napojem żywym, co oznacza, że zawiera żywe kultury bakterii. Najważniejsze bakterie i drożdże występujące w kumbuchy to:
Kombucha to koktajl pełny wartościowych drożdży i bakterii probiotycznych w skład którego wchodzą
- Acetobacter: Rodzaj bakterii z rodziny Acetobacteriaceae tzw. bakterie octowe.
Są to bakterie tlenowe jednak potrafią również działać w warunkach beztlenowych ponieważ utleniają alkohol etylowy do kwasu octowego. Acetobacter produkują również kwas glukozowy. Są odpowiedzialne za powstawanie grzyba Kombucha. W Kombuchy można znaleźć szczepy Acetobacter xylinoides i acetobacter ketogenum.
- Saccharomyces: Obejmuje szereg szczepów drożdży, które produkują alkohol, i są
najczęściej spotykanym rodzajem drożdży występujących w Kombuchy. Najważniejsze szczepy, które występują w Kombuchy to: Saccharomycodes ludwigii i Saccharomycodes apiculatus, Schizosaccharomyces pombe, Zygosaccharomyes i Saccharomyces cerevisiae.
- Brettanomyces: są rodzajem szczepu drożdży, zarówno tlenowe i beztlenowe, które
również powszechnie występują w Kombucha i produkują alkohol lub kwas octowy
- Lactobacillus: rodzaj bakterii tlenowych, które występują sporadycznie w niektórych
koloniach Kombuchy i są odpowiedzialne za produkcję kwasu mlekowego i powstającego osadu na dnie.
- Pediococcus: to beztlenowe bakterie produkujące Kwas mlekowy i osad.
Występują nie we wszystkich koloniach Kombuchy.
- Gluconacetobacter Kombuchae: szczep bakterii beztlenowych, który jest
charakterystyczny dla kombuchy. Bakterie te żywią się azotem zawartym w herbacie, wytwarzają kwas octowy, kwas glukozowy oraz są odpowiedzialne za budowę kolonii Kombuchy.
- Zygosaccharomyces Kombuchaensis: jest to szczep drożdży charakterystyczny
dla Kombuchy. Wytwarza alkohol oraz nasyca napój gazem. Przyczynia się również do budowy kolonii Kombuchy. Kombucha zawiera również szereg innych składników odżywczych, kwasów i estrów, które nadają jej charakterystyczny smak i orzeźwienie. Kombuchę czasem porównuje się z octem jabłkowym. Kombucha jednak zawiera kwas glukozowy, którego nie zawiera ocet jabłkowy. Faktyczny skład danej Kombuchy zależy od wielu czynników: od użytej kultury Kombuchy, rodzaju użytej herbaty, cukru oraz siły samego naparu, typu wody, temperatury wody, parzenia, oraz temperatury w jakiej przeprowadza się fermentację. Chociaż skład napoju herbacianego powstałego z Kombuchy może się różnic składem, w każdym występuje kwas glukozowy, fruktoza oraz kwas octowy.
Właściwości zdrowotne Kombuchy...
- wzmacnia układ immunologiczny,
- pomaga w zwalczaniu łuszczycy,
- pomaga w zapobieganiu przeziębień,
- mikroflora kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych,
- reguluje przemianę materii,
- reguluje ciśnienie krwi,
- odtruwa organizm,
- wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej,
- przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,
- cukry białka oraz tłuszcze zostają lepiej rozłożone, dzięki czemu są lepiej
spożytkowane przez organizm (tłuszcze się spalają, a nie zostają odłożone w tkance tłuszczowej),
- zmniejsza objawy menopauzy,
- dodaje siły i poprawia koncentrację,
- wzmacnia organy, serce, siłę widzenia ,stawy, skórę oraz włosy,
- łagodzi objawy reumatyzmu,
- zmniejsza ryzyko nowotworów,
- efektywnie pobudzanie śliny i soków trawiennych w żołądku i trzustce przyspieszając
perystaltykę jelit,
- wpływa kojąco na układ nerwowy,
- skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami,
- pomaga w leczeniu astmy,
- zmniejsza poziom cholesterolu,
- łagodzi objawy migreny.
Zakaz kopiowania treści bez zgody sprzedającego!
|