Witam na mojej aukcji !
Jej przedmiotem JEST
Grzyb herbaciany
KOMBUCHA
1 sztuka
+
Ulotka – poradnik dotyczący hodowli
Kombucha składa się z bakterii i specjalnych kultur drożdży
żyjących ze sobą w symbiozie.
Grzyb ten fermentuje posłodzoną herbatę, tworząc napój z kombuchy.
Napój ten orzeźwia i wzmocnia.
Napój z kombuchy oprócz wspaniałego smaku, który
przypomina sok jabłkowy, posiada następujące właściwości:
- wzmacnia układ immunologiczny,
- pomaga w zapobieganiu przeziębień,
- mikroflora kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych,
- reguluje przemianę materii,
- reguluje ciśnienie krwi,
- odtruwa organizm,
- wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej,
- przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,
- zmniejsza objawy menopauzy,
- dodaje siły i poprawia koncentrację,
- wzmacnia organy: serce, siłę widzenia ,stawy, skórę oraz włosy,
- łagodzi objawy reumatyzmu,
- zmniejsza ryzyko nowotworów,
- pobudza ślinę i soki trawienne w żołądku i trzustce przyspieszając perystaltykę jelit,
- wpływa kojąco na układ nerwowy,
- skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami,
- pomaga w leczeniu łuszczycy,
- zmniejsza poziom cholesterolu,
- łagodzi objawy migreny.
Do fermentacji Kombuchy są potrzebne:
- grzyb kombucha oraz naczynie do fermentacji,
- starter - czyli stara ciecz z kombuchy, który ułatwi i przyspieszy proces fermentacji (jeżeli nie posiada się starej cieczy krok ten można swobodnie ominąć dodając łyżeczkę octu winnego),
- 1 łyżeczka/torebka herbaty,
- 800 ml wody,
- 100-125 g cukru,
- gaza i gumka (do nakrycia słoja).
Przygotowanie:
1. Zagotuj wodę i zaparz herbatę,
2. Dodaj cukier.
3. Całość wychłodź do temperatury pokojowej.
4. Włóż grzyba herbacianego do przestudzonej herbaty gładką stroną do góry.
5. Dolej starter
6. Nakryj słój gazą i umocuj gumką (grzyb musi oddychać, ale powinno się go chronić przed zanieczyszczeniami).
7. Pozostaw całość na 8 do 12 dni w temperaturze pokojowej (temperatura optymalna to 23°C, jeśli jest za zimno dojrzewanie napoju trwa dłużej).
8. Napój jest dojrzały, jeśli po poruszeniu słoja nie musuje tzn. nie podnoszą się pęcherzyki.
9. Przefiltruj dojrzały napój przy pomocy filtra do kawy i przechowuj w lodówce.
10.Umyj grzyba letnią wodą, aby usunąć wszystkie brązowe skazy. Rozpocznij nowy cykl produkcji zaczynając od punktu nr 1.
Przechowywanie:
Gotowy napój z kombuchy należy przefiltrować, przelać do butelek i przechowywać w lodówce. Schłodzenie jest ważne, aby nie postępowała fermentacja, która mogłaby spowodować zepsucie napoju.
Dawkowanie:
Picie kombuchy należy zacząć od niewielkich dawek, powoli je zwiększając z każdym tygodniem. Na początku jedna łyżka stołowa trzy razy dziennie w zupełności wystarczy. Ogólną zasadą jest zaczynanie od małych ilości i systematyczne ich zwiększanie lub przerwanie spożywania np. na jeden dzień w przypadku złej tolerancji napoju.
Ocet z Kombuchy:
Czasami zdarza się zapomnieć o grzybku ale on nadal prowadzi fermentację przez dłuższy czas. Rezultatem takiej długiej fermentacji będzie ocet z kombuchy, który można używać tak jak każdy inny ocet winny.
Kombucha nie powinna być narażona
na kontakt z metalowymi przedmiotami!
Przesyłki nadaję priorytetem
w poniedziałki i wtorki.
Porady dot. hodowli oraz przepisy
wysyłam drogą elektroniczną (e-mail).
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ
NA POZOSTAŁE MOJE AUKCJE,
GDZIE DOSTĘPNY JEST ZESTAW ZDROWOTNY: algi morskie, grzybek tybetański i kombucha!!!