Przedmiotem aukcji jest:
GRZYB HERBACIANY KOMBUCHA
1 szt.
WYSYŁKA
wykonywana jest od poniedziałku do środy(oczywiście dlatego, żeby kombucza nie leżała przez weekend na poczcie). Znajduję się ona w plastikowym, sterylnym i zabezpieczonym pojemniku, w kopercie bąbelkowej.
Do grzyba dołączam przepis na jego hodowlę w formie ulotki.
Napój z Kombuchy oprócz wspaniałego smaku (przypominającego sok jabłkowy) posiada następujące właściwości:
-wzmacnia układ immunologiczny,
-pomaga w zwalczaniu łuszczycy,
-pomaga w zapobieganiu przeziębień,
-mikroflora Kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych,
-reguluje przemianę materii,
-reguluje ciśnienie krwi,
-odtruwa organizm,
-wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej,
-przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,
-cukry białka oraz tłuszcze zostają lepiej rozłożone, dzięki czemu są lepiej spożytkowane przez organizm (tłuszcze się spalają, a nie zostają odłożone w tkance tłuszczowej),
-zmniejsza objawy menopauzy,
-dodaje siły i poprawia koncentrację,
-wzmacnia organy, serce, siłę widzenia ,stawy, skórę oraz włosy,
-łagodzi objawy reumatyzmu,
-zmniejsza ryzyko nowotworów,
-efektywnie pobudzanie śliny i soków trawiennych w żołądku i trzustce przyspieszając perystaltykę jelit,
-wpływa kojąco na układ nerwowy,
-skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami,
-pomaga w leczeniu astmy,
-zmniejsza poziom cholesterolu,
-łagodzi objawy migreny.
HODOWLA
Poniżej podane zostały proporcje na litrowy słoik (ilości poszczególnych składników można sobie przeliczyć na słoik dowolnej pojemności):
- grzyb kombucha,
- ok. 100 ml starej cieczy z Kombuchy, tzw. Starter, który ułatwi i przyspieszy proces fermentacji (jeżeli nie posiada się starej cieczy krok ten można swobodnie ominąć),
- 1 łyżeczka/torebka herbaty,
- 800 ml wody,
- 100-125 g cukru,
- gaza i gumka (do nakrycia słoja).
Do Kombuchy NIE dołączam startera !!!
1. Zagotuj wodę i zaparz herbatę,
2. Dodaj cukier.
3. Całość wychłodź do temperatury pokojowej.
4. Umyj grzyba letnią wodą, aby usunąć wszystkie brązowe skazy.
5. Włóż grzyba herbacianego do ostudzonej herbaty gładką stroną do góry.
6. Dolej resztkę starego napoju Kombuchy.
7. Nakryj słój gazą i umocuj ją gumką (grzyb musi oddychać, ale powinno się go chronić przed zanieczyszczeniami).
8. Pozostaw całość na 7 do 12 dni w temperaturze pokojowej (temperatura optymalna to 23°C, jeśli jest za zimno dojrzewanie napoju trwa dłużej, jeśli jest cieplej należy napój sprawdzić po 5 dniach).
9. Napój jest dojrzały, jeśli po poruszeniu słoja nie musuje tzn. nie podnoszą się pęcherzyki.
10. Przefiltruj dojrzały napój przy pomocy filtra do kawy i przechowuj w lodówce.
11. Rozpocznij nowy cykl produkcji przechodząc od punktu nr 1.
Do produkcji napoju z Kombuchy najlepiej nadaje się niefermentowana herbata zielona
UWAGA: Grzybek i napój nie mogą wchodzić w bezpośredni kontakt z metalem ze względu na niekorzystne reakcje jakie może wywołać obecność kwasów
Gotowy napój z Kombuchy przypomina w smaku sok jabłkowy. Jest lekko musujący co sprawia, że po wypiciu czujemy się orzeźwieni…
Picie Kombuchy należy zaczynać od niewielkich dawek, powoli je zwiększając z każdym tygodniem. Na początku jedna łyżka stołowa trzy razy dziennie w zupełności wystarczy. Ogólną zasadą jest zaczynanie od małych ilości i systematyczne ich zwiększanie lub przerwanie spożywania np. na jeden dzień w przypadku złej tolerancji napoju.
Napój pijemy schłodzony.
Organizm człowieka z łatwością absorbuje substancje lecznicze przez skórę. Na taką leczniczą kąpiel potrzeba pół litra herbaty z Kombuchy, którą należy wlać do wanny ciepłej wody.
Co to jest Kombucha?
Swym kształtem kombucha przypomina białawy lub jasno kremowy naleśnik osiągający do 25 cm średnicy, a w dotyku twardą i lepką masę żelatynową (galaretę).
Z biologicznego punku widzenia jest ona "zlepkiem" kilku rodzajów drożdży i bakterii, które żyją w symbiozie. "Podział pracy" pomiędzy grzybami drożdżowymi i bakteriami wygląda w ten sposób, że drożdże przefermentowują cukier na alkohol dając tym samym podłoże pokarmowe bakteriom, a te przetwarzają alkohol na wartościowe związki.
Przy odpowiedniej pielęgnacji może Ci on towarzyszyć przez całe życie, bo rozmnaża się dość szybko.
Do produkcji napoju herbacianego używa się słodzonej herbaty, do której wkłada się kombuchę. W ciągu 8-12 dni, w procesie skomplikowanych fermentacji, powstaje zdrowotny napój - lekko musujący, smakiem przypominający sok jabłkowy. Kombucha jest więc małą fabryką chemiczną, która produkuje orzeźwiający napój.
Wiodące oddziaływanie Kombuchy polega na oddziaływaniu kwasu glukuronowego, który powoduje silne odtrucie organizmu oraz kwasu mlekowego, który hamując rozwój szkodliwych bakterii jelitowych sprzyja procesowi trawienia.
Podczas fermentacji do napoju dostają się następujące, wartościowe związki:
- kwas glukuronowy, prawoskrętny(L+) kwas mlekowy, kwas octowy, kwas jabłkowy, kwas winowy, kwas foliowy, śladowe ilości bursztynu, kwas malonowy, kwas cytrynowy, kwas szczawiowy,
- żelazo, magnez, sód, potas, wapno, miedź, cynk i inne pierwiastki śladowe,
witaminy B1, B2, B3, B6, B12 i C,
- 14 różnych kwasów amino-karboksylowych, ważne enzymy, garbniki, fermenty: sacharoza, amylaza, katalaza, podpuszczka,
- związki antybiotyczne, alkohol (max 0,5%) oraz dwutlenek węgla.
Wysyłka za pobraniem jedynie po potwierdzeniu telefonicznym ze strony kupującego.