Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KOMBUCHA grzyb herbaciany KOMBUCZA

19-01-2015, 3:31
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 8.99 zł     
Użytkownik sprzedam_kupie1
numer aukcji: 4976099064
Miejscowość net
Wyświetleń: 24   
Koniec: 19-01-2015 03:32:24

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


.
Kombucha

grzyb herbaciany
 
dorodny, gruby, zdrowy



Właściwości zdrowotne Kombuchy

Działanie Kombuchy (kombuczy) jest, dzięki własnościom adaptogennym, bardzo wszechstronne. Ma ona pozytywny wpływ nie tylko na fizjologię organizmu, ale także na jego sferę psychiczną.

 

 

Niektóre z korzyści są następujące:

  • Zawiera probiotyki (przywraca mikroflorę jelit po antybiotykoterapi, wzmacnia system immunologiczny, hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych);
  • Alkalizuje organizm (kwasica, czy zakwaszenie organizmu, która m.in. sprzyja przerostowi drożdży candida albicans, to obecnie plaga cywilizacyjna);
  • Poprawia trawienie i wspomaga pracę wątroby i trzustki;
  • Pobudza metabolizm;
  • Wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej
  • Łagodzi zaparcia;
  • Detoksykuje organizm;
  • Oczyszcza krew;
  • Reguluje ciśnienie krwi;
  • Reguluje poziom cholesterolu;
  • Zapobiega miażdżycy;
  • Zapobiega nowotworom;
  • Łagodzi bóle głowy i migreny;
  • Pobudza komórki do regeneracji;
  • Zmniejsza kamienie nerkowe;
  • Pomaga w zapaleniu pęcherza moczowego;
  • Zawiera polifenole stanowiące grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki powodujące starzenie się oraz raka;
  • Poprawia wzrok;
  • Zmniejsza wypryski – zmiękcza skórę;
  • Przyspiesza gojenie się owrzodzeń;
  • Zmniejsza siwienie włosów;
  • Zmniejsza pragnienie alkoholu;
  • Dodaje energii – pomaga w zespole przewlekłego/chronicznego zmęczenia;
  • Wpływa kojąco na układ nerwowy (łagodzi bezsenność, poprawia koncentrację, zmniejsza objawy menopauzy);
  • Bogata w przeciwutleniacze – niszczą wolne rodniki, które powodują starzenie oraz raka;
  • Odbudowuje tkankę łączną – pomaga przy zapaleniu stawów, dnie, astmie, reumatyzmie.

 

 

Przepis na napój z kombuchy

Procedura przygotowania napoju według receptury opisanej przez Güntera W. Franka zakłada:

Niezbędne składniki:


    Przygotowanie:

    1. Zagotuj wodę;
    2. Zaparz herbatę;
    3. Posłodź zaparzoną herbatę cukrem (70-100 g cukru na litr wody);
    4. Ostudź płyn do temperatury 20-25°C;
    5. Przelej płyn do naczynia, w którym będzie się odbywać proces fermentacji;
    6. Dodaj zaczyn – gotowy napój z Kombuchy (kombuczy) z poprzedniej fermentacji (10% w stosunku do całej ilości);
    7. Umieść w naczyniu kulturę grzyba Kombuchy (kombuczy);
    8. Przykryj naczynie oddychającym czystym materiałem przepuszczającym powietrze i zabezpiecz gumką;
    9. Umieść naczynie w ciemnym (z dala od bezpośredniego światła), przewiewnym i ciepłym miejscu na 7 do 10 dni (temp. 20°C – 30°C; temperatura idealna wynosi około 27 °C);
    10. Zatrzymaj fermentację poprzez wyjęcie kultury z napoju (stary grzyb, który może osiąść na dnie lub pływać w napoju lub być pod powierzchnią oraz nawą kulturę, która wytworzy się na powierzchni jako galaretowata substancja o kształcie wylotu naczynia);
    11. Grzyba opłucz w letniej wodzie i ponownie umieść w nowej herbacie z cukrem i zaczynem (warstwy z kolejnych fermentacji, które tworzą kulturę można rozdzielić i użyć do nowej fermentacji; z upływem czasu
      najstarsze warstwy nabiorą ciemnego koloru i należy wtedy je usunąć);
    12. Otrzymany z fermentacji napój przelej przez sitko do butelek wypełniając je do samego brzegu i szczelnie zamknij oraz umieść w lodówce na min. 5 dni;
    13. Napój jest gotowy (najlepiej smakuje schłodzony) – SMACZNEGO.