Działanie Kombuchy (kombuczy) jest, dzięki własnościom adaptogennym, bardzo wszechstronne. Ma ona pozytywny wpływ nie tylko na fizjologię organizmu, ale także na jego sferę psychiczną.
Niektóre z korzyści są następujące:
- Zawiera probiotyki (przywraca mikroflorę jelit po antybiotykoterapi, wzmacnia system immunologiczny, hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych);
- Alkalizuje organizm (kwasica, czy zakwaszenie organizmu, która m.in. sprzyja przerostowi drożdży candida albicans, to obecnie plaga cywilizacyjna);
- Poprawia trawienie i wspomaga pracę wątroby i trzustki;
- Pobudza metabolizm;
- Wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej
- Łagodzi zaparcia;
- Detoksykuje organizm;
- Oczyszcza krew;
- Reguluje ciśnienie krwi;
- Reguluje poziom cholesterolu;
- Zapobiega miażdżycy;
- Zapobiega nowotworom;
- Łagodzi bóle głowy i migreny;
- Pobudza komórki do regeneracji;
- Zmniejsza kamienie nerkowe;
- Pomaga w zapaleniu pęcherza moczowego;
- Zawiera polifenole stanowiące grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki powodujące starzenie się oraz raka;
- Poprawia wzrok;
- Zmniejsza wypryski – zmiękcza skórę;
- Przyspiesza gojenie się owrzodzeń;
- Zmniejsza siwienie włosów;
- Zmniejsza pragnienie alkoholu;
- Dodaje energii – pomaga w zespole przewlekłego/chronicznego zmęczenia;
- Wpływa kojąco na układ nerwowy (łagodzi bezsenność, poprawia koncentrację, zmniejsza objawy menopauzy);
- Bogata w przeciwutleniacze – niszczą wolne rodniki, które powodują starzenie oraz raka;
- Odbudowuje tkankę łączną – pomaga przy zapaleniu stawów, dnie, astmie, reumatyzmie.
Procedura przygotowania napoju według receptury opisanej przez Güntera W. Franka zakłada:
Niezbędne składniki:
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę;
- Zaparz herbatę;
- Posłodź zaparzoną herbatę cukrem (70-100 g cukru na litr wody);
- Ostudź płyn do temperatury 20-25°C;
- Przelej płyn do naczynia, w którym będzie się odbywać proces fermentacji;
- Dodaj zaczyn – gotowy napój z Kombuchy (kombuczy) z poprzedniej fermentacji (10% w stosunku do całej ilości);
- Umieść w naczyniu kulturę grzyba Kombuchy (kombuczy);
- Przykryj naczynie oddychającym czystym materiałem przepuszczającym powietrze i zabezpiecz gumką;
- Umieść naczynie w ciemnym (z dala od bezpośredniego światła), przewiewnym i ciepłym miejscu na 7 do 10 dni (temp. 20°C – 30°C; temperatura idealna wynosi około 27 °C);
- Zatrzymaj fermentację poprzez wyjęcie kultury z napoju (stary grzyb, który może osiąść na dnie lub pływać w napoju lub być pod powierzchnią oraz nawą kulturę, która wytworzy się na powierzchni jako galaretowata substancja o kształcie wylotu naczynia);
- Grzyba opłucz w letniej wodzie i ponownie umieść w nowej herbacie z cukrem i zaczynem (warstwy z kolejnych fermentacji, które tworzą kulturę można rozdzielić i użyć do nowej fermentacji; z upływem czasu
najstarsze warstwy nabiorą ciemnego koloru i należy wtedy je usunąć);
- Otrzymany z fermentacji napój przelej przez sitko do butelek wypełniając je do samego brzegu i szczelnie zamknij oraz umieść w lodówce na min. 5 dni;
- Napój jest gotowy (najlepiej smakuje schłodzony) – SMACZNEGO.