Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Kombucha-grzyb herbaciany

17-05-2014, 14:28
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 5 zł     
Użytkownik janecza3
numer aukcji: 4219638268
Miejscowość Internet
Wyświetleń: 18   
Koniec: 17-05-2014 12:59:02

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

WITAM  NA MOJEJ AUKCJI

 SERDECZNIE ZAPRASZAM

 

Witam,mam do sprzedania grzyba herbacianego kombucha.



- 1 sztuka grzyba Kombucha,
- naczynie do fermentacji (najlepiej litrowy słoik),
- odrobina starej cieczy z Kombuchy, tzw. Starter, który ułatwi i przyspieszy proces fermentacji

(jeżeli nie posiada się starej cieczy krok ten można swobodnie ominąć),
- 1 łyżeczka / torebka herbaty,/Najlepiej stosować herbatę liściastą./
- 800 ml wody,
- 100-125 g cukru,
- gaza do zabezpieczenia słoika,
- gumka recepturka

 

 

 

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę;
  2. Zaparz herbatę;
  3. Posłodź zaparzoną herbatę cukrem (70-100 g cukru na litr wody);
  4. Ostudź płyn do temperatury 20-25°C;
  5. Przelej płyn do naczynia, w którym będzie się odbywać proces fermentacji;
  6. Dodaj zaczyn – gotowy napój z Kombuchy z poprzedniej fermentacji (10% w stosunku do całej ilości);
  7. Umieść w naczyniu kulturę grzyba Kombuchy ;
  8. Przykryj naczynie oddychającym czystym materiałem przepuszczającym powietrze i zabezpiecz gumką;
  9. Umieść naczynie w ciemnym (z dala od bezpośredniego światła), przewiewnym  i ciepłym miejscu na 7 do 10 dni (temp. 20°C – 30°C; temperatura idealna wynosi około 27 °C);
  10. Zatrzymaj fermentację poprzez wyjęcie kultury z napoju (stary grzyb, który może osiąść na dnie lub pływać w napoju lub być pod powierzchnią oraz nawą kulturę, która wytworzy się na powierzchni jako galaretowata substancja o kształcie wylotu naczynia);
  11. Grzyba opłucz w letniej wodzie i ponownie umieść w nowej herbacie z cukrem i zaczynem (warstwy z kolejnych fermentacji, które tworzą kulturę można rozdzielić i użyć do nowej fermentacji; z upływem czasu
    najstarsze warstwy nabiorą ciemnego koloru i należy wtedy je usunąć);
  12. Otrzymany z fermentacji napój przelej przez sitko do butelek wypełniając je do samego brzegu i szczelnie zamknij oraz umieść w lodówce na min. 5 dni;
  13. Napój jest gotowy (najlepiej smakuje schłodzony) .

 

Ogólną zasadą jest rozpoczynanie od niewielkich dawek i stopniowe ich zwiększanie.

Trzy łyżki stołowe trzy razy dziennie

na początek w zupełności wystarczą (można np. zacząć też od 1 łyżki 3 razy dziennie).

W przypadku małej tolerancji napoju zaleca się przerwanie kuracji na jeden dzień.

Napój najlepiej przyjmować w następujących porach:

-rano na czczo;
-w trakcie dnia po posiłku
-wieczorem po kolacji, przed pójściem spać.

 

Niektóre z korzyści są następujące:

-Zawiera probiotyki (przywraca mikroflorę jelit po antybiotykoterapii,

wzmacnia system immunologiczny, hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych);
-Alkalizuje organizm (kwasica, czy zakwaszenie organizmu,

która  sprzyja przerostowi drożdży candida albicans, to obecnie plaga cywilizacyjna);
-Poprawia trawienie i wspomaga pracę wątroby i trzustki;
-Pobudza metabolizm;
-Wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej;
-łagodzi zaparcia;
-Detoksykuje organizm;
-Oczyszcza krew;
-Reguluje ciśnienie krwi;
-Reguluje poziom cholesterolu;
-Zapobiega miażdżycy;
-Zapobiega nowotworom;
-Łagodzi bóle głowy i migreny;
-Pobudza komórki do regeneracji;
-Zmniejsza kamienie nerkowe;
-Pomaga w zapaleniu pęcherza moczowego;
-Zawiera polifenole stanowiące grupę naturalnych przeciwutleniaczy,

które niszczą wolne rodniki powodujące starzenie się oraz raka;
-Poprawia wzrok;
-Zmniejsza wypryski – zmiękcza skórę;
-Przyspiesza gojenie się owrzodzeń;
-Zmniejsza siwienie włosów;
-Zmniejsza pragnienie alkoholu;
-Dodaje energii – pomaga w zespole przewlekłego/chronicznego zmęczenia;
-Wpływa kojąco na układ nerwowy (łagodzi bezsenność,

poprawia koncentrację, zmniejsza objawy menopauzy);
-Bogata w przeciwutleniacze – niszczą wolne rodniki, które powodują starzenie oraz raka;
-Odbudowuje tkankę łączną – pomaga przy zapaleniu stawów, dnie, astmie, reumatyzmie.

 

Zapraszam do kupna grzybka kombucha, wysyłka w poniedziałek, wtorek i środę,oraz przepis na maila,

przesyłka priorytetowa.

 

kliknij, aby powiększyćZdjęcia przedmiotu


Kombucha-grzyb herbaciany